Market Talks

 • PPG Industries ziet af van nieuwe overnamepoging AkzoNobel

  Vrijdag 21 juli 2017 08:08 Market talk

  CEO zoekt andere groeimogelijkheden.
  (ABM FN-Dow Jones) PPG Industries ziet af van een nieuwe poging om AkzoNobel over te nemen. Dit zei CEO Michael McGarry donderdagavond bij een toelichting op de kwartaalcijfers van het Amerikaanse verfconcern.
  "We hebben Akzo in de achteruitkijkspiegel gezet en we kijken vooruit naar nieuwe mogelijkheden om te groeien", zei de bestuursvoorzitter.
  PPG Industries trok zich vorige maand terug na herhaalde pogingen om AkzoNobel over te nemen, waarbij AkzoNobel alle voorstellen afwees.
  Het aandeel Akzo Nobel is donderdag 0,5 procent lager gesloten op 77,75 euro.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  (c) Copyright 2016 Dow Jones & Company Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
  (END) Dow Jones Newswires
  July 21, 2017 02:08 ET (06:08 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: euro omlaag na milde ECB

  Donderdag 20 juli 2017 14:43 Market talk

  Geen aanpassing forward guidance.
  (ABM FN-Dow Jones) De euro is donderdag wat weggezakt na het verschijnen van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De munt daalde van 1,1500 naar 1,1480 dollar.
  Zoals verwacht liet de ECB de belangrijkste rentestanden ongemoeid. Het belangrijkste rentetarief bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. De referentie dat de rentes voor langere periode op dit niveau blijven, of in elk geval tot na het aflopen van het QE-programma, bleef staan.
  Aan de maandelijkse obligatie-opkopen van 60 miljard euro werd ook niet getornd. En dat terwijl de markt er rekening mee hield dat de ECB ook hier de verwijzing zou kunnen aanpassen.
  "Dat de forward guidance zo blijft, wordt door de markt als mild opgevat", concludeerde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "Was de guidance aangepast, dan was de euro gestegen."
  De ECB benadrukte donderdag in het rentebesluit juist dat indien de vooruitzichten minder gunstig worden, of indien de financiële omstandigheden inconsistent worden met verdere vooruitgang naar een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie, de centrale bank dan klaar staat om het opkoopprogramma wat betreft omvang en/of duur uit te breiden.
  Volgens Aslam lijkt het erop dat de ECB koste wat kost wil voorkomen dat de markt in paniek raakt. Dat betekent tegelijkertijd ook dat voorzitter Mario Draghi tijdens zijn persconferentie vanaf half 3 creatief zal moeten omgaan met het creëren van wat dubbelzinnigheid om de markt toch enigszins voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van de stimuleringsmaatregelen.
  Vuurwerk verwacht de marktanalist echter niet omdat Draghi zijn kruit vermoedelijk droog houdt tot aan de jaarlijkse centrale bankiersbijeenkomst in Jackson Hole eind augustus.
  Marktstrateeg Jan von Gerich van Nordea wees erop dat het feit dat de forward guidance niet is aangepast, onderstreept dat de centrale bank echt meer tekenen wil zien dat de kerninflatie aantrekt, voordat men concreet gaat verwijzen naar beleidsveranderingen.
  De Europese aandelenmarkten zijn na het rentebesluit verder opgelopen. De Duitse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten tot 0,53 procent.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  July 20, 2017 08:43 ET (12:43 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: Galapagos onderuit door sterkte studieresultaten concurrent

  Woensdag 19 juli 2017 11:23 Market talk

  Vertex al verder gevorderd met ontwikkelingen rondom taaislijmziekte.
  (ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Galapagos stond woensdag onder druk nadat één van de voornaamste concurrenten van het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf, Vertex Pharmaceuticals, met positieve studieresultaten kwam in de ontwikkeling van een aantal potentiële behandelingen tegen taaislijmziekte.
  "Het goede nieuws is dat de triple combo blijkbaar uitstekend werkt. Galapagos kan de uitslag van Vertex gebruiken om de eigen studie wat efficiënter op te zetten", zag analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers het positief in.
  Vertex meldde dat klinische resultaten van kandidaatmedicijnen X-152 en VX-440 een gemiddelde verbetering van 12 procent vertoonden van de longfunctie bij patiënten met taaislijmziekte. Een bittere pil voor Galapagos, dat tijdens zijn R&D dag vorige maand juist aangaf dat de eerste patiëntenstudie met de zogenoemde 'triple combo' behandeling zijn uitgesteld tot in het vierde kwartaal. En dat terwijl Galapagos al zo'n zes tot negen maanden achterloopt op zijn Amerikaanse concurrent.
  Analist Peter Welford van Jefferies was destijds niet verrast over de lichte vertraging, omdat het CF-programma van Galapagos zeer ambitieus is, hoewel het uitstellen van de studie, die aanvankelijk halverwege het jaar zou starten, wel vervelend was vanwege de achterstand op Vertex.
  Evenwel heeft Galapagos met filgotinib, de potentiële behandeling tegen onder andere reuma en darmontstekingen, zeker een middel met blockbuster potentieel in de pijplijn, benadrukte Welford.
  Dit beaamde analist Jos Versteeg van TBG woensdag ook. "Dat medicijn is al in fase 3 met een grote kans op succes en aanzienlijke kasstromen".
  Over de achterstand op Vertex zei Versteeg dat er een kans bestaat dat het marktaandeel van Galapagos binnen het taaislijmziekte gebied uiteindelijk lager uitkomt, maar dat het eigenlijk nog te vroeg is om conclusies te trekken.
  "We weten nog niet hoe goed de combo van Galapagos is en in de vroege testen kwam het goed uit de verf. Daarnaast is de markt groot genoeg voor twee spelers", aldus de analist.
  Theodoor Gilissen Bankiers heeft een Aanbevolen advies en een koersdoel van 100,00 euro. Als het taaislijmziekteprogramma uit de kasstroomverwachtingen zou worden gehaald, zou het koersdoel nog steeds boven de huidige koers uitkomen, aldus TGB.
  Het aandeel Galapagos daalde woensdagochtend 4,7 procent naar 63,67 euro. Vertex Pharmaceuticals steeg woensdag in de elektronische handel voorbeurs in Amerika met meer dan 25 procent naar een nieuw recordniveau van 167,00 dollar.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  July 19, 2017 05:23 ET (09:23 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursupdate: AEX op Wall Street

  Dinsdag 18 juli 2017 22:25 Market talk

  ASML grootste stijger.
  (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn dinsdag zeven van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten.
  Aegon (-0,40%)
  ArcelorMittal (0,81%)
  ASML (1,03%)
  Galapagos (0,40%)
  ING Groep (0,59%)
  Philips (0,39%)
  RELX (0,52%)
  Royal Dutch Shell (0,28%)
  Unilever (-0,07%)
  Euro/dollar: 1,1556
  Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 518,17 punten, zijn geëindigd op 519,35 punten.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  July 18, 2017 16:25 ET (20:25 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: toelichting rentebesluit ECB wordt evenwichtsoefening Draghi

  Dinsdag 18 juli 2017 18:38 Market talk

  Markt verwacht geen wijzigingen maar wel meer voorzichtige taper hints.
  (ABM FN-Dow Jones)
  Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank draait donderdag vooral om de toelichting van voorzitter Mario Draghi en de kunst om de markt enerzijds verder voor te bereiden op mogelijke monetaire verkrapping en anderzijds geen zogenoemd 'taper tantrum' te veroorzaken. Dit is de verwachting van economen geraadpleegd door ABM Financial News.
  In het Portugese Sintra ging het vorige maand mis qua communicatie. Tijdens de jaarlijkse ECB-bijeenkomst leek Draghi de eerste aanzet te geven naar monetaire verkrapping, maar de ECB zei later dat de markt de woorden van de centrale bankier verkeerd had geïnterpreteerd.
  Draghi krijgt donderdag dus opnieuw de kans om de markt zo langzaamaan voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van de stimuleringsmaatregelen. "We verwachten dat Draghi de belangrijkste elementen van zijn toespraak in Sintra herhaalt", schreef ING in een voorbeschouwing. Mogelijk kiest de ECB voor een iets strengere toon door de verwijzing naar het eventueel opvoeren van het QE programma aan te passen.
  Uit de notulen van de vergadering in juni bleek recent dat destijds wel werd overwogen om de forward guidance van de centrale bank hierop aan te passen. Maar, zo vind ING, hiermee zou Draghi zich mogelijk teveel opstellen als havik. "Als we kijken naar de reactie op de obligatiemarkten in de afgelopen weken, dan is dat een goede reminder dat de scheidslijn tussen het voorbereiden en het verstoren van de markt klein is."
  In dat kader verwacht ING dan ook dat Draghi zich niet al te streng zal opstellen, bijvoorbeeld door ook duidelijk te benadrukken dat een eerste renteverhoging niet wordt doorgevoerd voor het kwantitatieve verruimingsprogramma is beëindigd.
  Economen van Bank of America gaan er van uit dat Draghi zich iets strenger zal opstellen in zijn persconferentie en dat de referentie aan het eventueel opvoeren van de kwantitatieve verruiming wordt geschrapt uit de forward guidance. Tegelijkertijd zal de centrale bankier willen benadrukken dat een verruimend monetair beleid nog altijd nodig is. De marktvorsers verwachten dat bij de vergadering in september, wanneer ook nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen bekend worden gemaakt, een vooraankondiging komt waarna de centrale bank in oktober officieel bekendmaakt dat het zijn maandelijkse opkoopprogramma vanaf januari 2018 gaat terugschroeven.
  "QE wordt dan vermoedelijk verlaagd van 60 miljard naar 40 miljard euro per maand voor zeker zes maanden, waarna in de tweede jaarhelft van 2018 verder wordt afgebouwd, tot het QE programma in december volgend jaar volledig is beëindigd", aldus Bank of America. Vervolgens zal de ECB waarschijnlijk als eerste de depositorente weer gaan verhogen.
  Morgan Stanley houdt donderdag rekening met een voorzichtige Draghi met een gebalanceerde communicatie. Zij voorzien een taper-aankondiging in september en net als Bank of America de start van het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen vanaf januari volgend jaar. "De eerste verhoging van de depositorente voorzien we ergens richting het eind van 2018", schreven de economen.
  De marktvorsers verwachten dat Draghi donderdag geen van zijn recente woorden terug zal willen nemen, maar dat de centrale bank ook wil voorkomen dat de obligatie yields verder stijgen of dat de euro verder aandikt. De euro noteerde dinsdagavond al rond de 1,16 dollar.
  "Al met al wordt het een evenwichtsoefening waarbij Draghi al zijn verbale acrobatische vaardigheden moet inzetten", concludeerde ING in zijn vooruitblik.
  Het rentebesluit van de ECB wordt donderdagmiddag om kwart voor twee bekendgemaakt. Het belangrijkste rentetarief blijft dan waarschijnlijk staan op 0,00 procent en de depositorente op 0,40 procent negatief. Ook zal de centrale bank dan nog niet tornen aan de omvang van het maandelijkse opkoopprogramma van 60 miljard euro, dat nog tot zeker december van dit jaar loopt. De toelichting van voorzitter Mario Draghi wordt vanaf half 3 verwacht.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  July 18, 2017 12:38 ET (16:38 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: Goldman Sachs rekent op goed cijferseizoen

  Maandag 10 juli 2017 13:17 Market talk

  Verrassing zal evenwel minder sterk zijn dan in eerste kwartaal.
  (ABM FN) De winst van bedrijven uit de S&P 500 zullen in het tweede kwartaal 7 procent hoger zijn uitgekomen dan in dezelfde periode in 2016. Dit is de analistenconsensus voorafgaand aan het cijferseizoen.
  Daarmee ligt de winstgroei volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank op circa de helft van dat in het eerste kwartaal.
  Een verrassing is echter in de maak, volgens de marktvorsers. Dankzij de bovengemiddelde economische groei en onverwachte meevallers denkt Goldman Sachs dat de echte resultaten hoger zullen uitvallen dan de huidige analistentaxaties. De meevaller van 6 procent die in het eerste kwartaal werd behaald, zal echter niet worden geëvenaard, denken de analisten.
  Een belangrijk deel van de winstgroei afgelopen kwartaal was te danken aan de energiesector. Exclusief deze bedrijven zou de winstgroei volgens de zakenbank slechts 4 procent hebben bedragen. De grootste bijdrage aan de winstgroei was echter te danken aan de financials, met 6 procent, en Info Tech, dat een bijdrage leverde van 10 procent.
  De echte aftrap van het cijferseizoen is volgens Goldman Sachs aanstaande vrijdag, als vier grote banken de boeken openen. Onder meer Citigroup en Wells Fargo geven dat kwartaalcijfers vrij.
  Door: ABM Financial News.
  pers@abmfn.be
  Redactie: +32(0)78 486 481
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  July 10, 2017 07:17 ET (11:17 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: hogere looneisen onverstandig

  Zaterdag 8 juli 2017 13:53 Market talk

  ING noemt huidige loonontwikkeling passend.
  (ABM FN-Dow Jones) Het is nog te vroeg voor vakbonden om hogere looneisen te stellen. Dit bleek uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.
  "Wij constateren dat de loongroei nu in lijn is met de ontwikkeling van de economie", aldus hoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland.
  "Pas als de arbeidsmarkt echt krap wordt, verwachten we dat vakbonden hogere looneisen kunnen stellen. Te snelle loonstijging kan bovendien schadelijke effecten hebben", voegde Blom daaraan toe.
  ING verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met circa 2,5 procent groeit. De lonen stijgen met ongeveer 2 procent. Dit laatste is voor bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau onvoldoende.
  De arbeidsmarkt is momenteel nog "vrij ruim" en de verborgen werkloosheid is relatief hoog, concludeerde ING echter. De bedrijfswinsten zijn weliswaar hersteld sinds de crisis, maar van een piek in de winstgevendheid is volgens de economen van de bank geen sprake. "Vooral kleine bedrijven zitten krap bij kas."
  Kortom de lonen ontwikkelen zich volgens ING op een manier die past bij de conjunctuur.
  Een te snelle loonstijging kan zelfs schadelijk zijn voor de economie. "Voor het nog herstellende mkb kunnen hoge lonen een gevoelige klap zijn waardoor het uitbreidingen en investeringen uitstelt. Bedrijven die wel uitbreiden, kiezen er mogelijk sneller voor om zzp'ers in te huren, te automatiseren, of meer uit te besteden in het buitenland."
  "Pas als de arbeidsmarkt echt krap wordt, verwachten we dat vakbonden hogere looneisen kunnen stellen. Tot die tijd is het logisch dat juist het creëren van extra werkgelegenheid prioriteit heeft", aldus Blom.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  July 08, 2017 07:53 ET (11:53 GMT)

  Lees deze market talk
 • Correctie: beursblik: Amerikaanse economie blijft gestaag banen creeren

  Vrijdag 7 juli 2017 15:33 Market talk

  Loongroei valt tegen.
  (ABM FN-Dow Jones) Uit het maandelijkse banenrapport bleek dat de Amerikaanse economie blijft groeien, maar de loongroei viel tegen. Dit zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank in een eerste reactie tegen ABM Financial News.
  In juni zijn er 222.000 nieuwe banen bij gekomen, terwijl er was gerekend op ongeveer 179.000 banen. "Bovendien waren er positieve revisies over de voorgaande maanden. Dit laat zien dat de Amerikaanse economie gestaag blijft groeien en dat er veel ruimte op de arbeidsmarkt is", zei Koopman.
  De groei van 138.000 banen in mei werd opwaarts bijgesteld tot 152.000. Voor april ging het cijfer van 174.000 omhoog naar 207.000.
  Loongroei blijft achter
  Minder positief was volgens Koopman dat de loongroei achterblijft. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,04 dollar tot 26,25 dollar. "Dat valt wat tegen, al is het wel binnen de lijn van onze verwachtingen. Amerika heeft net als in de rest van de wereld last van een lage productiviteitsgroei. Bedrijven hebben daarom geen reden om meer loon te betalen. De groei van de economie moet doorzetten voordat de lonen omhoog gaan", stelde de marktanalist.
  Yields op Amerikaanse Treasury's gingen omlaag in reactie op het rapport, terwijl de dollar licht verzwakte tegenover de euro. Voor verschijning van de cijfers noteerde het valutapaar op 1,1410 en daarna op circa 1,1425.
  Het feit dat de lonen niet hard groeien geeft volgens Koopman de duiven binnen de Federal Reserve meer ammunitie om een afwachtende houding aan te nemen met het verhogen van de rente. "De inflatie zal niet zo snel oplopen", zei Koopman. De verwachting van de markt voor nog een renteverhoging dit jaar is iets gedaald. Voor het rapport was dit 55 procent en daarna 52 procent. Er wordt algemeen verwacht dat als de rente omhoog gaat, dit in december zal gebeuren en niet in september.
  Correctie: om juiste bijstelling aan te geven voor de maand april.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  July 07, 2017 09:33 ET (13:33 GMT)

  Lees deze market talk