Market Talks

 • Beursblik: mooi koopmoment voor aandeel Unilever

  Maandag 20 februari 2017 12:10 Market talk

  Theodoor Gilissen ziet noodzaak voor verdere kostenverlaging.
  (ABM FN-Dow Jones) De koersdaling van het aandeel Unilever, na het snelle afketsen van de overnamepoging door Kraft Heinz, biedt een goede gelegenheid om het aandeel te kopen, schreef analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers maandag.
  De marktvorser denkt niet dat Kraft Heinz nog een nieuwe overnamepoging zal wagen, maar merkte daarbij op dat het overnamenieuws er wel op duidt dat vrijwel geen enkele onderneming te groot is om te worden overgenomen, vanwege de enorme financieringskracht van diverse partijen en dat de winstmarges van de Europese voedingsbedrijven vaak beduidend lager zijn dan van gefocuste Amerikaanse spelers.
  Van Beek verwacht dan ook dat Unilever zich nu nog bewuster is van de mogelijkheden om kosten verder te verlagen en dus de winstgevendheid te verhogen.
  Hij wees daarbij op een vergelijkbare situatie, die zich bij Heineken voordeed, toen het bierconcern in 2014 het overnamebod van SABMiller afsloeg. Het bedrijf was toen volgens de analist wel verplicht om aan de aandeelhouders compensatie te bieden en daarbij werd de doelstelling voor de winstmarge verhoogd naar een jaarlijkse gemiddelde stijging van 0,4 procent.
  De winstmarge van Heineken is overigens iets meer dan de helft van AB InBev, dat SABMiller opslokte in 2015, aldus de marktvorser.
  Theodoor Gilissen Bankiers houdt op Unilever Aanbevolen als advies met een koersdoel van 43,00 euro. Op een rood Damrak noteerde het aandeel Unilever 6,7 procent lager op 41,78 euro.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  February 20, 2017 06:10 ET (11:10 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: GrandVision schuldpositie beter dan verwacht

  Maandag 20 februari 2017 10:28 Market talk

  ING ziet sterke kasstroom.
  (ABM FN-Dow Jones) GrandVision kwam met een in grote lijnen weinig verrassende kwartaalrapportage, waarbij de bedrijfsresultaten in de verschillende regio's mee- of tegenvielen. Dit meldde analist Tijs Hollestelle van ING maandag.
  De marktvorser was wel aangenaam verrast door de lager dan verwachte nettoschuld van 750 miljoen euro, die volgens hem vooral te danken was aan de sterke positieve kasstroom, wat resulteerde in een schuldratio van slechts 1,4.
  De analist handhaafde zijn koopadvies met een koersdoel van 25,50 euro.
  In een groene Midkap noteerde het aandeel GrandVision maandagochtend 2,0 procent hoger op 22,78 euro.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  February 20, 2017 04:28 ET (09:28 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: diverse aanleidingen voor koersstijging Tesla

  Donderdag 16 februari 2017 12:55 Market talk

  Morgan Stanley kijkt uit naar lancering Model 3.
  (ABM FN-Dow Jones) De recente goede prestaties van het aandeel Tesla zijn toe te schrijven aan een tweetal redenen. Dit concludeerden analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley in een analyse van de koersbeweging dit jaar en van de laatste drie maanden.
  De analisten van de zakenbank voerden om te beginnen aan dat de koers van Tesla een duidelijk zichzelf versterkend effect kent. Dit komt doordat de onderneming nog niet in staat is zichzelf te financieren en daarom steeds vers kapitaal moet aantrekken. Het effect wordt volgens de analisten nog eens versterkt door het grote aantal shortposities in het aandeel.
  Een tweede reden is het aankomende Model 3, waardoor de jaaromzet tot wel een factor 5 kan groeien over een periode van twee jaar. Ook als dit nieuwe model op de korte termijn niet tot een positieve kasstroom of tot zwarte cijfers leidt, en de analisten verwachten dat dit inderdaad het geval zal zijn, dan kan dit model desalniettemin van een doorslaggevende invloed zijn op de perceptie in de markt en de concurrentiepositie van Tesla.
  Het advies op het aandeel Tesla bij Morgan Stanley luidt Overwogen met een koersdoel van 305,00 dollar. Over de sector als geheel is de zakenbank evenwel op Terughoudend.
  Het aandeel Tesla sloot woensdag 0,4 procent lager op 279,76 dollar, terwijl er donderdag in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent af gaat waarmee de koers uitkomt op 279,28 dollar.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  February 16, 2017 06:55 ET (11:55 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: prima Amerikaanse macrocijfers

  Woensdag 15 februari 2017 17:01 Market talk

  Fed volgens Rabobank op koers voor renteverhoging in juni.
  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse macro-economische cijfers waren woensdagmiddag "prima". Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegenover ABM Financial News.
  De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen met 0,4 procent, waar een toename van 0,1 procent was voorzien. "Netjes", aldus Marey. Ook de Empire State index en de inflatie namen toe. De consumentenprijzen zitten "sowieso" op weg omhoog, aldus de marktanalist, wijzend op de ontwikkeling van de olieprijs.
  De Amerikaanse industriële productie daalde met 0,3 procent, terwijl slechts een afname van 0,1 procent was voorzien. Deze daling werd volgens Marey veroorzaakt door het relatief warme weer, waardoor de energieproductie op een lager pitje stond.
  "Al met al goede cijfers die het voornemen van de Fed ondersteunen om aan te sturen op een renteverhoging in juni", zo meent Marey. Echter alvorens het zo ver is, zijn er nog de nodige hindernissen te nemen, zoals het handelsbeleid van Trump, verkiezingen in Europa en de situatie in China.
  "Bij elke tegenslag is de Fed geneigd om weer uit te stellen", zei de marktanalist.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  February 15, 2017 11:01 ET (16:01 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: resultaten AkzoNobel tegenvallend

  Woensdag 15 februari 2017 10:29 Market talk

  Deutsche Bank verwacht verlaging winstconsensus.
  (ABM FN-Dow Jones) kzoNobel heeft met een daling van het operationeel kwartaalresultaat (EBIT) van 12 procent tot 133 miljoen euro ruim onder de verwachtingen gepresteerd. Dit meldde analist Martin Dunwoodie van Deutsche Bank woensdag naar aanleiding van de cijferrapportage van het verf- en chemieconcern.
  Dunwoodie voorziet vanwege de tegenvallende resultaten een neerwaartse bijstelling van de consensus voor de verwachte winst per aandeel AkzoNobel.
  De marktvorser merkte daarbij op dat het resultaat weliswaar werd beïnvloed door eenmalige lasten, maar dat het resultaat van het concern ook zonder deze posten 2 procent op jaarbasis lager was uitgekomen. Hij schreef dat met name toe aan de zwakke prestaties van de tak Performance Coatings. Bij de overige twee divisies, Deco en Specialty Chemicals was er sprake van verbetering.
  Dunwoodie stelde verder dat het ruim 34 procent lagere nettoresultaat van 133 miljoen euro in het vierde kwartaal vooral te wijten was aan lagere operationele resultaten, hogere eenmalige lasten en hogere financieringskosten. Dit kon niet worden gecompenseerd door een lagere belastingdruk.
  De analist wees verder op de sterk lagere kasstroom van AkzoNobel en de in vergelijking met het derde kwartaal gestegen nettoschuld.
  In de outlook die AkzoNobel afgaf, bleven de doelstellingen voor de middellange termijn gehandhaafd, maar was er melding van aanhoudende zwakte in de markten voor scheepvaart en de olie- en gasindustrie, aldus Dunwoodie.
  De analist voorziet groeiden druk op het management van het concern voor wijzigingen in de productportefeuille. Niettemin handhaafde UBS het Koopadvies vanwege de onderwaardering van het aandeel. Het koersdoel is 76,00 euro. Op een groen Damrak noteerde het aandeel woensdag 3,7 procent lager op 62,03 euro.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  February 15, 2017 04:29 ET (09:29 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: importheffing VS zou wereldeconomie vertragen

  Dinsdag 14 februari 2017 12:00 Market talk

  UBS vergelijkt mogelijke impact met olieshock afgelopen jaren.
  (ABM FN-Dow Jones) Een Amerikaanse importheffing zal de groei in de Verenigde Staten stimuleren, maar zal de wereldeconomie een dreun toedienen die vergelijkbaar is met de instorting van de olieprijs in de afgelopen jaren. Dat stelden economen van UBS dinsdag in een rapport.
  Het rapport gaat uit van een effectieve belasting op ingevoerde goederen in de Verenigde Staten van 10 procent, in combinatie met een subsidie op export van 10 procent.
  Ervan uitgaande dat dit niet leidt tot vergeldingsmaatregelen door andere landen, zou de Amerikaanse economie hierdoor 0,9 procentpunt harder groeien in de komende achttien maanden, door prijsopdrijvende effecten, becijferden de economen Pierre Lafourcade en Arend Kapteyn.
  De rest van de wereldeconomie zou echter met 0,4 procentpunt vertragen, door deflatoire effecten. Omdat de rest van de wereld vier keer zo groot is als de Amerikaanse economie, is het nettoresultaat wereldwijd fors negatief. UBS denkt dat de impact in omvang grofweg vergelijkbaar zal zijn met de abrupte halvering van de olieprijs in 2015, die de afgelopen jaren voor een schok zorgde voor de wereldeconomie.
  De plannen van de Republikeinse regering in de Verenigde Staten bevatten een uitruil tussen een heffing op grensoverschrijdende kasstromen en een lagere vennootschapsbelasting, waarbij de lonen niet worden meegeteld in de kasstroom. Dit komt exact overeen met de importheffing in de bovenstaande berekening, stelde UBS. De economen sluiten niet uit dat beide ingrepen - de importheffing en de uitruil - samen worden doorgevoerd waardoor de wereldeconomie nog harder kan worden getroffen.
  Monetaire reactie
  De Fed zou volgens UBS niet per se hoeven reageren op de plannen, maar zou kunnen reageren met een renteverhoging, omdat zowel de binnenlandse vraag een impuls zou krijgen door de hogere prijzen voor importgoederen, terwijl de sterkere buitenlandse vraag naar goedkopere Amerikaanse goederen tegelijk ook de binnenlandse productie zou stimuleren. Die renteverhoging met bijbehorende duurdere dollar zou dan extra deflatiedruk opleveren in de rest van de wereld, speculeerden de economen.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  February 14, 2017 06:00 ET (11:00 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursupdate: AEX op Wall Street

  Maandag 13 februari 2017 22:32 Market talk

  ArcelorMittal hoger, RELX grootste verliezer.
  (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag zeven van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten.
  Aegon (0,55%)
  ArcelorMittal (0,99%)
  ASML (0,49%)
  Galapagos (-0,43%)
  ING Groep (0,64%)
  Philips (0,09%)
  RELX (-0,52%)
  Royal Dutch Shell (0,13%)
  Unilever (0,19%)
  Euro/dollar: 1,0596
  Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 494,05 punten, zijn geëindigd op 495,13 punten.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  February 13, 2017 16:32 ET (21:32 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: kwartaalwinst AkzoNobel nagenoeg gelijk op gedaalde kwartaalomzet

  Maandag 13 februari 2017 15:26 Market talk

  Analisten zijn benieuwd naar ontwikkeling volumes en prijzen.
  (ABM FN-Dow Jones) Analisten verwachten een iets lagere kwartaalomzet in het vierde kwartaal en heel 2016 en voorzien daarbij een licht lagere aangepaste winst uit voortgezette activiteiten. Dit bleek uit een door het verf- en chemieconcern verstrekte analistenconsensus van Vara Research.
  De 23 geraadpleegde analisten voorzien voor het laatste kwartaal gemiddeld een 2,3 procent lagere kwartaalomzet uit voortgezette activiteiten van 3,47 miljard euro en een 4,3 procent lagere jaaromzet uit voortgezette activiteiten van 14,22 miljard euro.
  De geraadpleegde marktvorsers komen daarbij gemiddeld uit op een 5,3 procent lager operationeel resultaat (EBITDA) van 403,3 miljoen euro voor het kwartaal en een 1,8 procent hoger bedrijfsresultaat van 2,13 miljard euro voor het hele jaar.
  De aangepaste winst uit voortgezette activiteiten komt volgens de analisten voor het kwartaal uit op 177,8 miljoen euro tegen 178,0 miljoen een jaar geleden en voor het hele jaar op 1,06 miljard tegen 996,0 miljoen euro in 2015.
  De analisten zijn onder meer benieuwd naar de ontwikkeling van volumes in de drie kerndivisies en van prijzen van grondstoffen en van door AkzoNobel geleverde eindproducten.
  Analisten van HSBC zijn benieuwd naar de impact van inflatie en van het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ze merkten daarbij op dat AkzoNobel op dit moment circa 7 procent van zijn totale omzet in het Verenigd Koninkrijk realiseert. De marktvorsers vonden het aandeel ondergewaardeerd en hebben daarom op 20 januari het advies verhoogd van Reduceren naar Kopen en het koersdoel opwaarts bijgesteld van 55,00 naar 69,00 euro.
  Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers voorziet voor het vierde kwartaal herstructureringslasten van circa 75 miljoen euro en is ook benieuwd naar de impact van de aanstaande Brexit, zo meldde hij desgevraagd aan ABM Financial News. Hij verwacht verder dat de positieve impact van interne maatregelen op de winstmarges na twee jaar vanaf nu zullen verminderen. Verder denkt hij dat de divisie Decorative Paints geprofiteerd heeft van het voortgaande herstel van de bouwsector en dat Performance Coatings last heeft van de afzwakkende scheepsbouw. Theodoor Gilissen houdt Aanbevolen als advies op AkzoNobel met een koersdoel van 68,00 euro.
  Op een groen Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel maandag 0,4 procent hoger op 64.80 euro.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  February 13, 2017 09:26 ET (14:26 GMT)

  Lees deze market talk