Market Talks

 • Beursblik: ASR kan uitvaartverzekeraar overnemen

  Donderdag 21 september 2017 10:14 Market talk

  Na voordelige aankoop Generali Nederland.
  (ABM FN-Dow Jones) Er bestaat een goede kans kans dat ASR Nederland binnenkort een van de twee Nederlandse uitvaartverzekeraars Monuta of Yarden overneemt, nadat de verzekeraar recent Generali Nederland kocht. Dat stelde ABN AMRO donderdag in een rapport.
  Omdat ASR de enige serieuze koper in de markt is en er verschillende verzekeraars zijn die serieuze plannen hebben om te verkopen, is er een grotere kans dat zo'n overname waardevermeerderend zal zijn, denkt analist Cor Kluis van ABN AMRO.
  Voor Monuta, met een marktaandeel van 17 of 18 procent, zou ongeveer 250 miljoen euro moeten worden neergeteld, schat de analist, terwijl Yarden, met een marktaandeel van 8 procent, de helft van dat bedrag waard zou zijn.
  Dat kan ASR volgens Kluis nog wel betalen. Na de overname van Generali heeft de verzekeraar nog altijd de sterkste solvabiliteit in de Benelux, met 202 procent, tegen 186 procent voor Aegon, 182 procent voor Ageas en 175 procent voor NN Group. Dat betekent dat ASR nog circa 600 miljoen euro overtollig kapitaal heeft.
  Daarbij kan de verzekeraar zijn kaspositie nog versterken door achtergestelde leningen uit te geven of door op termijn een intern model te gaan hanteren voor de berekening van zijn solvabiliteit, zoals de meeste sectorgenoten ook doen.
  Generali
  Spittend in de overname van Generali, concludeerde Kluis, net als andere analisten, dat deze waarde vermeerderend is. ASR Nederland betaalde 143 miljoen euro betaalde voor een verzekeringsbedrijf met 247 miljoen euro aan onbelemmerd eigen vermogen. Dat laatste bedrag is gebaseerd op de verlaagde UFR-rekenrente van 2,7 procent waarmee verzekeraars hun verplichtingen moeten gaan hanteren.
  Inclusief kapitaalinjectie werd 343 miljoen euro geïnvesteerd, maar daarvan was zo'n 135 miljoen euro "overtollig". Het feitelijke kapitaalbeslag is dus 208 miljoen euro, in ruil voor 28 miljoen euro aan extra jaarlijkse kapitaalaanwas. Daarmee komt de analist op een rendement op geïnvesteerd kapitaal van de overname van 13,5 procent.
  ABN AMRO heeft een koopadvies en koersdoel van 38,50 euro voor het aandeel ASR Nederland. Het aandeel blijft topfavoriet voor de bank.
  ASR Nederland noteerde donderdag op een groene beurs 0,2 procent lager op 33,47 euro.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  September 21, 2017 04:14 ET (08:14 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: personele wijzigingen Fed laten ruimte voor speculatie

  Woensdag 20 september 2017 20:53 Market talk

  Rabobank noemde rentebesluit weinig verrassend.
  (ABM FN-Dow Jones) Het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve was niet heel verrassend, maar de vraag is hoe hard de toezeggingen van vandaag zijn met in het achterhoofd het grote aantal personele wijzigingen die op til zijn. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank woensdagavond tegen ABM Financial News.
  De Fed besloot vandaag unaniem om de rente ongewijzigd te laten op een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent, terwijl ook de zogenoemde dot plot voor dit jaar niet veranderde. Daarnaast kondigde de Fed conform verwachting aan in oktober te starten met het afbouwen van de balans van 4,5 biljoen dollar.
  Uit de zogenoemde dot plot, de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsmakers van de Fed, bleek woensdag dat er dit jaar nog steeds één renteverhoging wordt verwacht. "Benieuwd of dit gaat gebeuren", aldus Marey, die denkt dat de inflatie te laag is voor de Fed om in december nogmaals de trekker over te halen.
  In 2018 kan de markt volgens de dot plot onveranderd op 3 renteverhogingen rekenen, maar voor 2019 werd de Fed iets voorzichter. In plaats van ruim drie verhogingen, wijst de dot plot nu op 2 of 3 verhogingen.
  Komende maand begint de Fed met het afbouwen van de balans met 10 miljard dollar per maand, wat vervolgens geleidelijk zal oplopen naar 50 miljard dollar per maand. "Een heel rustig tempo", aldus Marey. Belangrijker is volgens de marktanalist dat het proces heel voorspelbaar is, "omgerekend feitelijk één renteverhoging per jaar".
  Bij het ongewijzigd uitvoeren van de plannen door de centrale bank, zal de markt hier volgens de analist nauwelijks op reageren. Louter als de Fed in de toekomst besluit het afbouwtempo te versnellen of te vertragen, "dan heb je de poppen aan het dansen".
  Helemaal uitgesloten is dit niet, aldus Marey, wijzend op de vier vacante posities bij de Fed, waaronder die van de voorzitter en de vice-voorzitter. "Dit wordt heel interessant", benadrukte de marktanalist van Rabobank. "De dot plot is hierdoor minder hard dan die in het verleden was."
  Marey verwacht niet dat president Donald Trump in februari zal doorgaan met Janet Yellen als voorzitter. "Trump wil vermoedelijk zijn stempel drukken", denkt de analist.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  September 20, 2017 14:53 ET (18:53 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: Intertrust zoekt snel aansprekende topman

  Woensdag 20 september 2017 16:42 Market talk

  Leegloop dreigt bij Nederlandse tak trustkantoor.
  (ABM FN-Dow Jones) Trustkantoor Intertrust moet snel een aansprekende topman vinden nu behalve de CEO ook de CFO zijn vertrek heeft aangekondigd, waardoor meer personeelsverloop en omzetverlies dreigt. Dit zei een marktkenner woensdag tegen ABM Financial News.
  De dinsdag aangekondigde overstap van Maarten de Vries naar het veel grotere AkzoNobel is een begrijpelijke carrière-move voor de financiële topman, zei de marktvorser, die anoniem wilde blijven. De stap brengt Intertrust wel in een lastig parket.
  De CFO, die begin dit jaar aantrad bij het trustkantoor, leek zich het bedrijf snel eigen te hebben gemaakt en was naar verluidt goed bezig met het wegwerken van achterstallige IT-projecten.
  De bestuurswisseling komt bovendien op een ongelukkig moment. Bij de halfjaarcijfers gaf Intertrust een winstwaarschuwing nadat in Nederland een bovengemiddeld aantal van 36 medewerkers dit jaar opstapte na teleurstelling over hun bonusronde. Dit kost omzet, omdat nieuw personeel dat uren kan schrijven voor klanten eerst moet worden ingewerkt.
  Strategisch vacuum
  Daarbij creëert het vertrek van de CFO een soort strategisch vacuüm, nadat Intertrust CEO David de Buck een maand eerder al meldde dat hij volgend jaar geen verlenging van zijn termijn ambieert.
  De beleggersdag met strategie-update die voor deze week was gepland maar werd uitgesteld tot november, lijkt nu weinig zinvol meer te zijn. Totdat er nieuwe bestuurders zijn, gaat de koers van het aandeel nergens heen, voorspelde de analist.
  Althans, verder omlaag zou wel kunnen, als meer medewerkers vertrekken waardoor de omzet verder daalt. In een 'people's business' zoals die van Intertrust gaat het om de sfeer en de successen. De meest succesvolle mensen gaan vaak als eerste weg, wat het moeilijker maakt om goede nieuwe mensen te halen.
  En omdat het personeel de bepalende factor is, "zit er geen natuurlijke bodem in de koers", aldus de analist.
  Overigens speelt dit probleem vooralsnog alleen in Nederland, merkte hij op. In Luxemburg, Jersey en de Kaaiman-eilanden draait Intertrust veel beter.
  Aansprekend
  De raad van commissarissen moet in elk geval hard aan de slag om snel een aansprekende nieuwe topman te vinden. Dat is niet zo eenvoudig, ook omdat er geen beursgenoteerde sectorgenoten met bestuurders die bekend zijn bij beleggers. Omdat de vooruitzichten voor het bedrijf op termijn wel goed blijven, kan Intertrust wel een mooi beloningspakket met opties aanbieden voor een nieuwe topman, volgens de analist.
  Een aantal kwartalen met stabiele resultaten is wat het bedrijf vervolgens nodig heeft. Ook dat is geen vanzelfsprekendheid na de tegenvallende omzet in de eerste helft van het jaar.
  Het aandeel Intertrust stond woensdag ruim 2 procent hoger op 13,86 euro, na een verlies van 4 procent dinsdag. Sinds de winstwaarschuwing in juli is het aandeel met 23 procent gedaald.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  September 20, 2017 10:42 ET (14:42 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: Fed geeft vermoedelijk startsein tot afbouwen balans

  Dinsdag 19 september 2017 12:56 Market talk

  Verandering in dot plot nauwlettend gevolgd.
  (ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal woensdagavond vermoedelijk aankondigen dat in oktober wordt gestart met het afbouwen van de balans van 4,5 biljoen dollar, terwijl de rente wordt gehandhaafd. Dit is de verwachting van economen geraadpleegd door ABM Financial News.
  "Het wordt een historische dag voor de Fed", volgens Nomura. Econoom Lewis Alexander van de Japanse bank doelt daarmee op het feit dat de Amerikaanse centrale bank weer een nieuwe stap zet met het dichtdraaien van de geldkraan, door afgeloste obligaties niet langer te zullen herbeleggen.
  Om de financiële markten kalm te houden en geen zogenaamde 'taper tantrum' uit te lokken, is de Fed al maanden bezig om beleggers voor te bereiden. "De Fed hoopt erop dat ze voldoende transparant is geweest zodat de aanpassing ordelijk zal verlopen", volgens econoom Jim Glassman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase.
  Verwachte rentestappen in 2017 en daarna
  In juni verhoogde de Amerikaanse centrale zijn federal funds rate naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. Daar komt woensdag waarschijnlijk geen verandering in. De vraag is vooral of de Fed de rente dit jaar überhaupt nog een keer verhoogt. De markt schat de kans op nog een renteverhoging, vermoedelijk in december, in rond de 50 procent, en het zal de zogenoemde 'dot plot' zijn die deze verwachting woensdag zal moeten bevestigen of ontkrachten.
  De grafiek met de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank ging drie maanden geleden uit van nog één renteverhoging dit jaar, waarmee de federal funds rate eind 2017 gemiddeld op 1,40 procent zou uitkomen. Eind volgend jaar zou de rente op 2,100 procent moeten staan, wat zou betekenen dat de Fed de rente in 2018 drie keer verhoogt.
  Volgens beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers is de kans klein dat hier woensdag verandering in komt "omdat dan 5 van de 16 Fed-leden van mening moeten veranderen. En de Amerikaanse economie draait nu goed", concludeert Valke, hoewel de marktvorser wel verwacht dat de orkanen Harvey en Irma de groei dit kwartaal zullen drukken.
  "Wij denken dat de Fed wat minder 'dovish' zal zijn in zijn uitspraken dan de markten verwachten. Zo kan de centrale banken zijn 'forward guidance' aanpassen om de weg vrij te maken voor een renteverhoging in december", zei marktstrateeg Franck Dixmier, hoofd van Allianz Global Investors in een vooruitblik op het rentebesluit.
  Dixmier wees enerzijds op de grote kloof tussen de beleidsmakers van de Fed en de marktverwachting en anderzijds op de onzekerheden waar de Fed mee kampt, zoals de zwakke inflatie, de onduidelijkheid over het hervormingsbeleid van president Donald Trump en de mogelijke personeelswisselingen binnen de Fed.
  "De verrassende aankondiging van het naderende vertrek van vicevoorzitter Stanley Fischer in combinatie met het aflopen van de ambtstermijn van Janet Yellen in februari 2018, hebben ervoor gezorgd dat de plannen van de Fed niet helder zijn", aldus Dixmier.
  De marktvorser sluit niet uit dat voorzitter Yellen de markt tijdens haar persconferentie woensdagavond er toch van zal proberen te overtuigen dat de centrale bank "vastbesloten is de rente te verhogen en de strategie te handhaven".
  Ondanks de zwakkere inflatie en mogelijke economische tegenwind in de komende maanden, verwachten economen van UniCredit niet dat de Fed zijn 'dot plot' zal aanpassen woensdag. En ook al kondigt de centrale bank een concrete startdatum aan voor het afbouwen van de balans, dan zal dit weinig invloed hebben op de dollar. "Er is verder opwaarts potentieel voor de euro", aldus de Italiaanse bank.
  Volgens valutaspecialist Stefan Koopman van Rabobank zal de greenback alleen in beweging komen, wanneer de renteverwachting onder de Fed-leden heel erg afwijkt van die in juni.
  Dinsdagmiddag noteerde de euro/dollar op 1,1985.
  Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt woensdagavond om 20:00 uur bekendgemaakt, samen met een nieuwe 'dot plot' en de laatste economische ramingen. Een half uur later begint voorzitter Janet Yellen aan haar toelichting.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  September 19, 2017 06:56 ET (10:56 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: wisselend rendement voor Benelux-verzekeraars

  Maandag 18 september 2017 10:46 Market talk

  Ageas en NN pompen meer kapitaal op dan ASR en Aegon.
  (ABM FN-Dow Jones) Analisten van JPMorgan Cazenove blijven de Benelux-verzekeraars Ageas en NN Group prefereren boven ASR Nederland en Aegon, omdat het eerstgenoemde tweetal meer kapitaal genereert en minder gevoelig is voor het macro-economische klimaat. Dat stelde de zakenbank it een maandag gepubliceerd rapport.
  Volgens analist Ashik Mussadi halen Aegon en ASR Nederland ongeveer 90 procent van de inkomsten uit levensverzekeringen die in het huidige renteklimaat weinig ruimte bieden voor groei.
  Ageas en NN Group zijn beter gespreid. NN Group heeft veel 'veilige' activiteiten zoals vermogensbeheer, schadeverzekeringen en een bank en kan profiteren van de synergieën met Delta Lloyd. Ageas is daarnaast actief in groeimarkten.
  Volgens JPMorgan Cazenove staan levensverzekeraars in de Benelux erom bekend veel kapitaal terug te geven aan aandeelhouders. Ageas en NN Group genereren echter bijna twee keer zo veel contanten als Aegon en ASR Nederland.
  JPMorgan Cazenove becijferde dat Ageas en NN Group jaarlijks 17 tot 22 procent aan hun kapitaal toevoegen. Daarvan wordt 10 tot 13 procentpunt ingehouden, terwijl de rest wordt uitgekeerd als dividend. Voor Aegon en ASR Nederland liggen het cijfer lager op 11 à 12 procent. Na aftrek van dividend groeit het kapitaal bij Ageas en NN Group twee keer zo hard aan als bij ASR en Aegon.
  Niet conservatief
  Mussadi noemt verder Aegon's solvabiliteitsratio van 185 procent "niet conservatief" omdat deze voor een groot deel te danken is aan de gelijkschakeling van de Amerikaanse en Europese toezichtsregimes, volgens een bepaalde verdeelsleutel.
  De zakenbank heeft Overwogen adviezen voor NN Group en Ageas, met koersdoel van respectievelijk 40,90 en 44,03 euro. Voor ASR Nederland en Aegon geldt een Neutraal advies, met koersdoelen van 28,50 en 5,30 euro.
  Aegon noteerde maandag op een groene beurs 0,9 procent hoger op 4,83 euro, NN Group won ook circa 1 procent en ASR Nederland steeg 0,3 procent. Het aandeel Ageas won 0,9 procent in Brussel.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  September 18, 2017 04:46 ET (08:46 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursupdate: AEX op Wall Street

  Vrijdag 15 september 2017 22:25 Market talk

  Shell grootste stijger.
  (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn vrijdag drie van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten.
  Aegon (-0,4%)
  ArcelorMittal (+0,3%)
  ASML (+0,0%)
  Galapagos (-0,6%)
  ING Groep (+0,3%)
  Philips (-0,3%)
  RELX (+0,1%)
  Royal Dutch Shell (+0,5%)
  Unilever (-0,4%)
  Euro/dollar: 1,1951
  Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 526,78 punten, zijn geëindigd op 526,87 punten.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  September 15, 2017 16:25 ET (20:25 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: ECB bouwt QE langzamer af

  Donderdag 14 september 2017 16:11 Market talk

  ABN AMRO ziet eindpunt nu in september 2018.
  (ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank gaat zijn opkoopprogramma van staatsleningen volgend jaar nog steeds afbouwen, maar trager dan eerder voorspeld, vanwege zorgen over de sterke euro, terwijl de inflatie laag blijft. Dat stelden economen van ABN AMRO donderdag in een rapport.
  ABN AMRO voorspelt dat de ECB vanaf begin volgend jaar het inkoopprogramma zal halveren tot 30 miljard euro per maand, van de huidige 60 miljard euro. In september 2018 zal de centrale bank helemaal stoppen met aandelen inkopen, denken de economen.
  Eerder werd nog verwacht dat de centrale bank zijn opkoopprogramma in zes maanden, dus rond juni 2018, zou hebben afgebouwd zou afbouwen, waarna een eerste rentestap zou volgen in september.
  Het doel van de ECB is nu om te communiceren dat de inkopen in september 2018 eindigen, maar dat renteverhogingen vervolgens nog een tijdje op zich zullen laten wachten. Het belangrijkste is om de monetaire stimulering af te bouwen zonder dat de financiële condities krapper worden, volgens ABN AMRO.
  Economische groei eurozone iets sterker
  Intussen stelde de bank zijn groeiramingen voor de eurozone opwaarts bij, van 2,1 naar 2,3 procent voor dit jaar en van 1,8 naar 2,2 procent voor 2018. Aantrekkende investeringen van bedrijven in vaste activa en een verder stijgende consumptie zullen zorgen voor meer binnenlandse vraag, voorspellen de economen.
  Daarbij komt dat ABN AMRO geen vertraging van de wereldeconomie meer voorziet in de komende kwartalen, waardoor de exportgroei beter op peil blijft.
  Deze factoren zouden moeten opwegen tegen de negatieve druk op de export van de recent duurder geworden euro-munt.
  Hoewel de werkloosheid blijft afnemen, verwacht ABN AMRO dat de inflatie laag blijft, op 1,3 procent in 2018, omdat het nog wel even zal duren voor de arbeidsmarkt krap genoeg is om de lonen te laten stijgen.
  Fed pas volgend jaar weer in actie
  ABN AMRO voorspelt verder dat de Fed zijn rente dit jaar niet meer verhoogt en pas in maart volgend jaar in actie komt. Ook in de VS blijft de inflatiedruk laag, denkt econoom Nick Kounis, die rekent op twee renteverhogingen met 25 basispunten door de Fed in 2018.
  De euro stijgt volgens ABN AMRO verder, tot 1,20 dollar eind dit jaar en zelfs 1,30 dollar per eind 2018, door het wegvallen van de monetaire stimulering door de ECB, voorspelt valutaspecialist Georgette Boele.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  September 14, 2017 10:11 ET (14:11 GMT)

  Lees deze market talk
 • Beursblik: Morgan Stanley rekent op meer winst voor ASR Nederland

  Donderdag 14 september 2017 15:41 Market talk

  Koersdoel ongewijzigd na overname Generali.
  (ABM FN-Dow Jones) Morgan Stanley heeft zijn winstramingen voor ASR Nederland vanaf 2019 verhoogd met 6 procent, op grond van de geplande overname van Generali Nederland. Dit meldde de Amerikaanse zakenbank donderdag in een rapport.
  Het koersdoel blijft staan op 39,20 euro omdat het kapitaaloverschot afneemt door de overname, die inclusief een kapitaalinjectie in de Italiaanse verzekeringsdochter ongeveer 280 miljoen euro kapitaal vergt. Het advies blijft Overwogen.
  Morgan Stanley verwacht dat het operationele resultaat van ASR Nederland door de overname vanaf 2021 met ongeveer 28 miljoen euro zal stijgen. Een halvering van Generali's kostenbasis, die nu 46 miljoen euro bedraagt, moet daarvan het leeuwendeel opleveren. Het huidige operationele resultaat van Generali Nederland bedroeg 9 miljoen euro in 2016.
  Rekenend op aanhoudende aandeleninkopen, becijferde analist Nadine van der Meulen dat de kaspositie van ASR Nederland tot en met 2018 zo'n 200 miljoen euro krimpt. Die daling zal in de twee jaar daarna weer ruimschoots worden opgevangen door de aanwas van 350 miljoen euro vers kapitaal.
  De Solvency II-ratio blijft comfortabel na de overname, met 185 procent, volgens de analist.
  Het aandeel ASR Nederland noteerde donderdag 1,6 procent lager op 33,54 euro.
  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999
  Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  (END) Dow Jones Newswires
  September 14, 2017 09:41 ET (13:41 GMT)

  Lees deze market talk