beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX noteert lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden woensdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,5 procent tot 597,13 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

"Het hele China-VS verhaal maakt het lastig handelen op de beurs", gaf een beursexpert André Brouwers van Het Beleggingsinstituut aan. "Beleggers reageren elke keer heftig op nieuws van het handelsfront, het is mijn optiek beter deze situatie over te laten waaien, tenzij je graag wil gokken op de beurs."

Technische gezien is het plaatje de afgelopen weken niet echt veranderd, concludeerde Brouwers. "We bewegen grofweg tussen de 585 en 602 punten. Dat de index toen het boven de 602 punten kwam niet door wist te stoten, is niet een krachtig signaal."

Ondanks dat de markt niet door wist te zetten, lijkt het er wel op dat de markt per saldo wat omhoog wil, meent Brouwers. Maar mocht het handelsverhaal op een teleurstelling uitdraaien, dan zou dit eventueel voor een leegloopactie op de beurs kunnen zorgen, vreest de beursexpert van Het Beleggingsinstituut. "Dan zou de AEX terug kunnen vallen richting de 560 tot 555 punten, de lows van oktober."

Voor vandaag zullen de ogen van de beleggers met name gericht zijn op het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. Naar verwachting zal er geen renteverlaging doorgevoerd worden na de sterke banencijfers in november, maar beleggers zullen vooral uitkijken naar hints over het toekomstige monetaire beleid.

Eerder op de dag worden de wekelijkse hypotheekaanvragen, de inflatie over november in de VS en de wekelijkse olievoorraden bekendgemaakt.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 58,91 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 63,91 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1081. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1094 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1093 op de borden.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 20 van de 25 aandelen in het rood.

Galapagos en Takeaway.com staken er bovenuit met koerswinsten van respectievelijk 2,0 en 1,2 procent. Takeaway.com gaf voorbeurs aan het op meerdere punten niet eens te zijn met de kritiek van opponent Prosus, gerelateerd aan de biedingsstrijd op Just Eat. Prosus zal overigens het plekje van Takeaway in de AEX innemen, zo bleek uit de kwartaalherweging van beursbedrijf Euronext.

De defensieve fondsen Ahold Delhaize en Unilever stonden onderaan. Ahold Delhaize daalde 1,5 procent. Het bedrijf maakte dinsdagavond bekend dat het 480 miljoen dollar gaat investeren in de aankoop, bouw en huur van distributiecentra in de Verenigde Staten. Analisten van Jefferies reageerden per saldo positief op deze plannen van de supermarktketen.

Unilver moest 1,3 procent in waarde terug.

In de AMX was Arcadis de hoogvlieger met een koerswinst van 5,0 procent. Voorbeurs werd bekend dat Arcadis en Strukton een opdracht hebben gekregen van spoorwegbeheerder ProRail voor het beveiligen van het spoor tussen Rijswijk en Rotterdam. Daarnaast profiteerde het aandeel ook van het feit dat ING Arcadis op zijn favorietenlijst voor de Benelux heeft geplaatst en het koersdoel verhoogde van 22,00 euro naar 24,00 euro met een onveranderd koopadvies.

BAM deed het ook goed met een winst van 2,2 procent.

Fugro werd 1,2 procent meer waard. KBC Securities heeft woensdag het advies voor Fugro verhoogd van Accumuleren naar Kopen bij een ongewijzigd koersdoel van 13,50 euro. Het aandeel werd ook op de favorietenlijst gezet.

Wereldhave en Intertrust verloren 1,7 procent. 

3i zal een deel van zijn belang in Basic-Fit te gelde maken. In totaal zal het ongeveer 3,4 miljoen aandelen Basic-Fit verkopen, via een zogeheten versnelde boekprocedure aan institutionele beleggers, voor 31,25 euro per aandeel. De koers van het aandeel Basic-Fit daalde 1,5 procent.

WDP presteerde het slechtst met een min van 2,5 procent.

Onder de kleinere aandelen stak Kiadis Pharma er bovenuit met een plus van 5,2 procent. Hijmans was een goede tweede met 2,2 procent koerswinst.

Alfen gaat netaansluitingen leveren voor Shell-stations in heel Nederland, voor het snelle oplaadnetwerk voor elektrische auto's dat Shell uitrolt. Financiële details werden niet gegeven. De koers van het aandeel steeg 1,0 procent.

Ajax daalde 8,5 procent, eerder in de ochtend stond het aandeel zelfs meer dan 18 procent lager. Ajax werd dinsdag uitgeschakeld in de Champions League, nadat de laatste groepswedstrijd verloren ging tegen Valencia.

Onder de lokale fondsen steeg Fastned 1,9 procent en Hunter Douglas werd 1,4 procent meer waard. Kardan sloot de rij met een min van 6,5 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium