beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Unilever duwt AEX in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten, vooral vanwege het koersverlies van indexzwaargewicht Unilever.
 
De AEX index daalde 0,7 procent tot 606,23 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

Maar ook de rest van de Europese aandelenmarkten ging onderuit, vanwege vrees voor een zogenaamde harde Brexit. Britse kranten berichtten dat premier Boris Johnson een wettelijk verbod zal invoeren om een verlenging van de handelsbesprekingen na een jaar te blokkeren. Volgens marktkenners zal het echter moeilijk worden om binnen een jaar een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie af te ronden.

"Dit is een verrassende stap van de Britse regering gezien de omvang van zijn [verkiezings]meerderheid, wat de regering juist veel meer bewegingsruimte biedt", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Daarnaast was volgens de analist sprake van winstnemingen na de recente koersstijgingen op de beurzen.
 
Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij viel de vrees voor een harde Brexit echter wel mee en was er eerder sprake van een pas op de plaats na de winsten van de afgelopen dagen. In Amsterdam sprong de omzetwaarschuwing van Unilever natuurlijk in het oog, wat deels werd goedgemaakt door de plussen van ASML en Royal Dutch Shell, waarbij de energiereus profiteerde van de stijgende olieprijs. De volumes waren volgens de beleggingsadviseur laag en "zullen in aanloop naar de kerstdagen alleen nog maar lager worden", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Britse werkloosheid over oktober ongewijzigd op 3,8 procent noteerde. Het handelsoverschot van de eurozone kwam over oktober op jaarbasis beduidend hoger uit dan een jaar eerder en verdubbelde ruimschoots naar 28,0 miljard euro.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal in aanbouw genomen woningen in november op maandbasis is gestegen, evenals het aantal afgegeven bouwvergunningen. Ook de industriële productie liet in november een stijging zien. Het aantal vacatures in de VS is in oktober op maandbasis gestegen met 235.000 stukt tot bijna 7,3 miljoen vacatures.

De euro/dollar noteerde op 1,1153. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1140 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1142 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 1,4 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 1,9 procent. ABN AMRO en NN Group volgen met winsten van respectievelijk 1,4 procent en 1,3 procent. 

ABN AMRO steeg, ondanks een koersdoelverlanging van Jefferies. Volgens de analisten van Jefferies neemt ABN AMRO meer risico's bij het verstrekken van krediet dan zijn sectorgenoten.

Philips heeft een significante opdracht gekregen uit Denemarken voor zijn IQon CT systems. Het gaat om de levering van 10 systemen die worden geïnstalleerd in verschillende ziekenhuizen. Philips meldde geen financiële details. Philips wil verder Feike Sijbesma, nu nog CEO van DSM, en Peter Löscher als nieuwe commissarissen benoemen. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Zwaargewicht Unilever verloor 6,4 procent, nadat het bedrijf waarschuwde voor tegenwind in 2019. Het bedrijf verwacht dat de onderliggende omzetgroei dit jaar "licht" onder de doelstelling van 3 tot 5 procent zal uitkomen. Eerder al liet Unilever weten aan de onderkant van deze bandbreedte te zullen uitkomen. Ook zal er geen verbetering zijn in de eerste helft van 2020. InsingerGilissen sprak van een stevige waarschuwing. Degroof Petercam heeft inmiddels het advies voor het aandeel Unilever verlaagd van Houden naar Reduceren. De bank vindt dat er steviger door Unilever moet worden ingegrepen om de omzetgroei te herstellen, hetgeen wel ten koste kan gaan van de margeverbetering. 

AlcelorMittal daalde 1,8 procent en AkzoNobel verloor 1,1 procent.

Royal Dutch Shell, net als Unilever een zwaargewicht in de index, trok de kar met een plus van 0,8 procent, mede profiterend van de gestegen olieprijzen.

In de AMX won AMG 0,1 procent. De lucht lijkt wat op te klaren voor het bedrijf, nadat China en de VS een eerste handelsdeal sloten. Boskalis won 0,5 procent, na het winnen van twee offshore contracten ter waarde van 85 miljoen euro.

BAM verloor 1,4 procent. Het concern heeft vier opdrachten ontvangen in Luxemburg ter waarde van ruim 25 miljoen euro.

Arcadis verloor 1,3 procent. Arcadis heeft besloten om niet meer te investeren in het Braziliaanse ALEN en dat brengt een provisie met zich mee van 85 miljoen euro. Hoewel de gelduitstroom in de tweede helft van dit jaar al is opgenomen in de provisie, verwacht ING een "serieuze" kasuitstroom in 2020. ING mikt op een bedrag van circa 100 miljoen euro volgend jaar gerelateerd aan ALEN, hetgeen een negatieve impact op de verhouding tussen nettoschuld en EBITDA zal hebben. "Maar de balans van Arcadis kan dat hebben", aldus ING.

Onder de kleinere aandelen verloor Sif 2,9 procent. De Roermondse funderingsspecialist heeft een opdracht binnengehaald voor het Franse windmolenpark Saint- Nazaire en schuift de opdracht voor het Vineyard Wind Project op de lange baan. ING sprak van een stevige tik voor het orderboek van Sif. Analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl blijft echter optimistisch. Hij ziet goede vooruitzichten na het transitiejaar 2020.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.193,61 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium