beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit fors lager

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 3,8 procent tot 559,98 punten, terwijl de AMX een verlies van 4,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 3,5 procent.

De AEX index kende vandaag wederom een lastige beursdag. Wel wist de Amsterdamse beursgraadmeter het verlies in het laatste deel van de handel nog enigszins in te lopen.

De eerste tik is uitgedeeld, stelde beursexpert André Brouwers van Het Beleggingsinstituut. "Het besef lijkt nu pas te landen in de markt wat voor impact het virus kan gaan hebben op de economie. De grote jongens als Apple en Microsoft gaan nu ook echt mee naar beneden."

Voor de korte termijn kan de beurs rond de huidige niveaus even steun vinden, denkt Brouwers. De steun voor de AEX ligt rond de 555 punten maar belangrijker is de steun zone van 3020-3030 voor de S&P 500. Als we hier vandaag boven sluiten, is er wat herstel mogelijk."

Voor de iets langere termijn sluit de beleggingsexpert een daling naar de lows van eind 2018 niet uit. "Toen was er angst voor een recessie. Die angst lijkt me onder de huidige omstandigheden gegronder dan destijds."

Olie noteerde donderdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 4,3 procent tot 46,62 dollar.

Voor de zesde dag op rij noteert de euro vandaag hoger ten opzichte van de dollar, constateerde analist Ranko Berich van Monex Europe. Maar aangezien de eurozone een open economie is en vermoedelijk harder wordt geraakt dan de Amerikaanse economie, betekent dit volgens Berich dat de rally in de euro/dollar fragiel is.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0975. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0922 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0880 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten bijna alle 25 aandelen in het rood, alleen IMCD wist zich aan de malaise te onttrekken, met een winst van 1,3 procent. In het afgelopen jaar boekte IMCD een 13 procent hogere omzet op 2.690 miljoen euro. ING sprak van gemengde resultaten, waarbij vooral de vrije kasstroom erg sterk was.

Adyen verloor na zijn cijferrapportage 0,2 procent. Het fintechbedrijf zag de omzet in de tweede helft van 2019 fors groeien, maar bleef wel iets achter op de analistenverwachtingen. De analisten van KBC Securities besloten tot een koersdoelverhoging na de cijfers van Adyen van 700,00 naar 735,00 euro bij handhaving van het Houden advies.

Wolters Kluwer kreeg na de woensdag goed ontvangen jaarcijfers een koersdoelverhoging van Berenberg van 62,00 naar 68,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Elke koersdaling kan evenwel worden aangegrepen om te kopen, adviseerde de bank. Wolters Kluwer Health is een samenwerking aangegaan met SAS Health. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Aalberts was met 10,0 procent de grootste daler. De onderneming zag in 2019 ondanks een iets hogere omzet de winst dalen. Volgens ING heeft Aalberts "niet heel best" gepresteerd in 2019. "Maar dramatisch was het ook weer niet."

Galapagos kende ook een zeer zwakke beursdag met een 8,5 procent koersdaling.

De zwaargewichten ASML, Royal Dutch Shell en Unilever verloren respectievelijk 4,4, 3,9 en 2,5 procent.

De financials Aegon en ABN AMRO daalden ruim 5,0 procent. Duitse autoriteiten hebben donderdag een inval gedaan bij het kantoor van ABN AMRO in Frankfurt. Dit meldden Duitse media en werd door een woordvoerder van de bank aan ABM Financial News bevestigd. Volgens de Duitse media zou de inval te maken hebben met de rol van ABN AMRO in de zogeheten cum-ex affaire.

In de AMX noteerden flitshandelaar Flow Traders en AMG respectievelijk 1,1 en 0,7 procent in de plus. Volgens ABN AMRO waren de resultaten van AMG conform verwachting, terwijl plannen voor een beursgang van AMG Technologies mogelijkheden biedt. IEX verwacht dat AMG een comeback zal maken, na in de afgelopen tijd flink onder druk te hebben gestaan.

Grootste daler was Altice Europe met 10,5 procent. Fugro had het ook zwaar en moest 8,5 procent inleveren. AirFrance-KLM en ASMI verloren 7,0 tot 8,0 procent.

Onder de kleinere aandelen was Kiadis Pharma met 13,1 procent een grote daler, maar het aandeel won op woensdag nog ruim twintig procent na goedkeuring in de VS voor een onderzoek naar NK-cellen.

Het lokaal genoteerde Core Laboratories steeg 5,2 procent. Brill, CM.com en Curetis hadden het een stuk lastiger. Deze aandelen werden 8,0 tot 9,0 procent minder waard.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent lager op 3.067,11 punten. De Dow Jones index daalde 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,8 procent in het rood.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen