beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

BAM en Air France-KLM gebeten hond op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger geëindigd. De AEX sloot de dag 2,1 procent in de plus op 516,26 punten.

Het Damrak verwerkte vandaag een stroom aan bedrijfs- en macrocijfers, waaronder de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS. Met rond de 3,2 miljoen nieuwe aanvragen in de week eindigend op 2 mei waren dat er minder dan de ruim 3,8 miljoen een week eerder.

"Bizarre aantallen die voor het coronavirus totaal onbekend waren. Deze schokkende getallen hebben tot nu toe echter weinig invloed op de beurs. De vraag is of dit ook zo zal blijven", aldus beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management zijn beleggers momenteel mogelijk te rooskleurig. "De beurzen bewegen momenteel meer op basis van sentiment dan op fundament."

Er waren donderdag ook zwakke data over de industriële productie in Duitsland en Frankrijk in maart. Voor de Duitse industrie was het een historische krimp, zei econoom Carsten Brzeski van ING, waarbij vooral de daling van 30 procent binnen de automotive sector opviel.

Verder was er een onverwachte stijging van de Chinese export in april, handhaafde de Bank of England zijn monetaire beleid en wist de Chinese dienstensector in april nog niet te herstellen.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0789. De prijs voor een vat WTI-olie steeg bijna 8 procent na een dip op woensdag.

Stijgers en dalers

In de AEX vonden DSM en ArcelorMittal de weg omhoog met winsten van respectievelijk 3,1 en 6,8 procent. Beide bedrijven kwamen vandaag met cijfers. Volgens JPMorgan Cazenove stelde DSM beleggers gerust met de omzetverwachting voor de grootste divisie Nutrition na een meevallend eerste kwartaal. Wel werd de outlook ingetrokken en het aandeleninkoopprogramma stilgelegd. Daar staat echter de uitkering van het beloofde dividend tegenover.

Ook ArcelorMittal presteerde beter dan verwacht, vond ING. De topman van ArcelorMittal zei dat de operationele verbetering in het eerste kwartaal werd overschaduwd door de corona-uitbraak.

Aandelen Ahold Delhaize werden 3,2 procent meer waard. Morgan Stanley sprak van een winstmeevaller in het afgelopen kwartaal, dankzij de prestaties in de VS. Europa deed het juist iets minder dan verwacht.

De verliezen waren zeer beperkt. Philips was de enige daler, met slechts 0,4 procent. ING steeg 5,2 procent in aanloop naar de kwartaalcijfers vrijdag.

In de AMX kreeg de kwartaalupdate van BAM Groep een negatief onthaal met een verlies van 2,8 procent voor het aandeel. De bouwer voelde de impact van de coronacrisis stevig. Ook werden de resultaten beïnvloed door matig presterende bedrijfsonderdelen. Het tweede kwartaal zal nog slechter worden, al durfde ING niet te voorspellen hoe slecht. 

Air France-KLM verloor na donkerrode cijfers 2,5 procent. Vooral het verlies onder de streep viel enorm tegen. "In dit tempo brandt Air France-KLM snel door de steun [van de overheid] heen en is het de vraag hoeveel steun voldoende zal zijn", aldus beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx.

Basic-Fit sloot de dag 0,8 procent lager. De uitbater van fitnessclubs wil op korte termijn in gesprek gaan met minister-president Mark Rutte over het sneller heropenen van sportscholen dan 1 september, zei het bedrijf donderdag tegen ABM Financial News. ING oordeelde in een rapport dat het kabinetsbesluit een flink negatieve impact op Basic-Fit heeft.

Onder de kleinere aandelen won Van Lanschot Kempen 0,6 procent, ondanks een verlies in het eerste kwartaal. De rode cijfers waren vooral het gevolg van een aantal incidentele posten in de zeer volatiele markt tijdens de coronaviruspandemie.  

Vastned steeg 4,3 procent. Het vastgoedfonds trok zijn verwachtingen voor het direct resultaat voor het hele boekjaar in, keert geen interim-dividend uit in 2020 en verlaagde het dividendvoorstel voor 2019 naar 1,43 euro per aandeel. Dit alles was volgens analisten van Berenberg echter geen verrassing.

Tussenstand Wall Street

Rond het Amsterdamse slot noteerden de indexen op Wall Street ongeveer een procent in het groen.  

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium