beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Hogere opening Damrak voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,5 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,3 procent lager op 531,30 punten.

Op de beurzen lijkt een optimistische stemming over een herstel van de mondiale economie de boventoon te voeren. Steeds meer landen schroeven lockdown-maatregelen terug en worden fabrieken, winkels en andere bedrijven heropend.

Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets lijkt de AEX index de meeste kans te hebben voor een uitbraak aan de bovenkant. Ter onderbouwing van dit scenario haalt Van den Akker de money flow aan, die "al lang" boven de vorige top uit februari noteert. Toen stond de AEX op 632 punten. "En volume leads price." Wel waarschuwt de analist nog voor enkele heel zware weerstanden. "Die worden echt niet in één keer gebroken."

Wall Street sloot dinsdag op de hoogste niveaus in bijna drie maanden dankzij de hoop op een economisch herstel. De S&P 500 staat nog 12 procent onder het hoogste punt ooit in februari dit jaar. Vooral financials en aandelen gerelateerd aan de industrie stegen dinsdag flink, maar ook bedrijven die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen vonden de weg omhoog. Vliegtuigmaatschappijen noteerden tevens flink hoger, nadat cijfers lieten zien dat meer mensen het vliegtuig instapten tijdens het afgelopen lange weekend. In de VS werd maandag nog Memorial Day gevierd.

De zorgen over een forse recessie vanwege het coronavirus, zorgden er in maart nog voor dat de S&P 500 30 procent inleverde. De hoop op een relatief snel herstel en de enorme steunmaatregelen door de Federal Reserve en het Amerikaanse Congres om de economische klap te verzachten, zorgden dan weer voor een historisch herstel van de aandelenmarkten in april. Beleggers lijken ervan overtuigd dat de beurzen niet meer zullen terugvallen tot de lage niveaus van twee maanden geleden.

Ook hernieuwd optimisme over de ontwikkeling van mogelijke vaccins tegen het coronavirus, doet het sentiment goed. Beleggers richten zich nu op het heropenen van de Amerikaanse economie. Vermoedelijk zal deze heropening versnellen in de zomer.

Inmiddels is ook de handelsvloer op Wall Street weer open, nadat deze sinds halverwege maart gesloten bleef voor handelaren vanwege de uitbraak van het coronavirus.  

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, waarbij er zowel zorgen waren over de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten over Hongkong als optimisme over een economisch herstel van de coronacrisis.

Vooral de beurzen in Shanghai en Hongkong liepen terug, nadat het Witte Huis waarschuwde dat een nieuwe nationale veiligheidswet van China het land zal schaden. De wet zou de onafhankelijkheid van Hongkong in meerdere opzichten in gevaar brengen en daarmee ook de status van de regio als financiële hub. De Amerikaanse president Donald Trump zou sancties overwegen tegen bedrijven of functionarissen uit China, dat de grip op de autonome regio Hongkong wil vergroten. "Trump is niet te spreken over de pogingen van China en het lijkt onwaarschijnlijk dat Hongkong een financiële hub kan blijven als China het overneemt", aldus perswoordvoerder Kayleigh McEnany van het Witte Huis.

"De oplopende spanningen tussen China en de VS zijn geen goed teken voor de breekbare mondiale economie", aldus analisten van Mizuho Bank.

Diverse leiders in Hongkong probeerden dinsdag de situatie wat te kalmeren door burgers en bedrijven gerust te stellen dat de wet niet de burgerlijke vrijheden zal aantasten. De details van de Chinese wet zijn nog niet naar buiten gebracht, maar dat China ermee bezig is, laat al zien dat president Xi Jingping een strenge controle wil behouden over Hongkong, na elf maanden van protesten tegen de overheid.

Op een settlement van 34,35 dollar werd een vat West Texas Intermediate dinsdag 1,10 dollar of 3,3 procent meer waard. Dinsdag wist de olieprijs verder te stijgen omdat beleggers optimistisch zijn nu landen hun coronamaatregelen versoepelen en consumenten weer vaker de auto pakken en dus brandstof nodig hebben. In de Aziatische handel vanochtend leverden de olieprijzen evenwel 0,8 procent in.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,0956. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag werd de munt verhandeld op 1,0982.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Franse consumentenvertrouwen verder daalde in mei, terwijl Franse ondernemers juist wat meer vertrouwen kregen. Beleggers kijken vandaag nog uit naar een toespraak van voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank en naar de Beige Book van de Federal Reserve.

Bedrijfsnieuws

De Belgische vakbond BBTK-SETCa vreest dat ING België de coronacrisis zal aangrijpen om opnieuw in de kosten te snijden of extra herstructureringen door te voeren. Dit meldde de Belgische krant De Tijd woensdag.

Boskalis heeft twee opdrachten in Finland in de wacht gesleept voor baggerwerkzaamheden ter waarde van 32 miljoen euro.  

Ruim de helft van de aandeelhouders van WDP kozen voor een dividend in aandelen. Dit resulteert in een kapitaalverhoging van circa 50 miljoen euro. Het vastgoedbedrijf geeft ruim 2,2 miljoen nieuwe aandelen uit.

De jaarvergadering van Air France-KLM heeft dinsdag ingestemd met alle agendapunten. De aandeelhouders stemden onder meer met een ruime meerderheid van 81 procent in met het beloningsbeleid voor CEO Ben Smith voor 2019, die daardoor een vaste vergoeding ontvangt van 900.000 euro en een bonus van 768.456 euro. De toekenning van het compensatiebeleid voor 2020 aan Smith en een langetermijnbonus voor de CEO werd met ruim 84 procent goedgekeurd.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index won dinsdag 1,2 procent tot 2.992 punten. De Dow Jones index steeg zelfs 2,2 procent op een slot van 24.995 punten. De Nasdaq hield het bij een bescheiden plus van 0,2 procent op 9.340 punten.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium