beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX doet vermoedelijk stap terug bij opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ruim een uur voor de beursgong op een verlies van 0,9 procent. Vanmiddag maakt de Europese Centrale Bank zijn rentebesluit bekend.

Woensdag won de AEX juist nog 0,9 procent op 577,56 punten op een golf van optimisme over de ontwikkelingen van een coronavaccin.

Onderzoeksresultaten van farmaceut Moderna die in The New England Journal of Medicine werden gepubliceerd, toonden dat twee doses van het vaccin bij alle 45 proefpersonen de gewenste immuniteit lieten zien. Moderna sprak van een "snelle en sterke" reactie. Een laatste Fase 3 studie zal later deze maand van start gaan. 

Ook het Britse farmaciebedrijf AstraZeneca meldde samen met de universiteit van Oxford vorderingen in de zoektocht naar een vaccin. 

“Hoewel er een mismatch blijft bestaan tussen financiële markten en de reële economie, kan een oplossing voor het coronavirus in de vorm een vaccin de weg plaveien voor snel economisch herstel”, voorziet analist Stephen Innes van AxiCorp. Dit verklaarde volgens hem een groot deel van het positivisme op de beurzen woensdag. 

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond de handelsdag af met een winst van 0,9 procent. Onder meer solide resultaten van zakenbank Goldman Sachs droegen bij aan de positieve stemming.

Vooral  ondernemingen die profiteren van een mogelijk snelle heropening van de economie stonden daarnaast in de belangstelling. Aandelen die afhankelijk zijn van de reissector zoals American Airlines, United Airlines en Royal Caribbean Cruise Lines klommen meer dan 14 procent. Ook de detailhandelaren Gap en Kohl’s zaten met winsten van respectievelijk 13 en 9 procent duidelijk in de lift. 

Veel Amerikaanse staten, waaronder de meest bevolkte staat Californië, hebben een versoepeling van de coronamaatregelen de laatste weken juist teruggedraaid, omdat het aantal besmettingen snel oploopt. In totaal zijn nu 3,5 miljoen Amerikanen besmet, of besmet geweest. 

In Azië noteerden de hoofdindices vanochtend juist eensgezind lager. De negatieve uitschieter was de Shanghai Composite met een verlies van 1,4 procent. Hongkong verloor 1,2 procent, terwijl de niet Chinese beurzen de verliezen beperkten tot minder dan 1 procent. 

Op macro-economisch vlak maakte de Chinese overheid op basis van voorlopige cijfers bekend dat de economie in het tweede kwartaal op jaarbasis met 3,2 procent is gegroeid, waar economen hadden gerekend op een groei van 2,6 procent. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een krimp van 6,8 procent op jaarbasis. Ook andere macrocijfers wijzen op herstel in China.

De Amerikaanse olieprijs werd woensdagavond ruim 2 procent duurder verhandeld op 41,20 dollar. In de Aziatische handel vanochtend gaat er weer krap 1 procent van af. Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend op 1,1399.

Rentebesluit ECB en bedrijfscijfers

Alle ogen zijn vanmiddag gericht op Frankfurt waar de Europese Centrale Bank vanmiddag 0m 13:45 uur zijn rentebesluit bekend maakt. Om 14:30 volgt de persconferentie van Christine Lagarde.

Economen van Goldman Sachs verwachten geen veranderingen in het beleid van de ECB, maar wel dat de centrale bank iets optimistischer zal zijn over de economische outlook, omdat recente groei-indicatoren beter zijn dan verwacht.

"Dat gezegd hebbende zal voorzitter [Christine] Lagarde waarschijnlijk een voorzichtige toon aanslaan in haar persconferentie en de nadruk leggen op het feit dat de outlook voor de middellange termijn hoogst onzeker blijft en onderhevig aan neerwaartse risico's", aldus Goldman Sachs.

Econoom Paul Diggle van Aberdeen Standard Investments sluit "enkele technische aanpassingen" aan het 'tiering'-systeem van de ECB niet uit, "om de druk van de negatieve rente enigszins te verlichten."

In de persconferentie zal voorzitter Lagarde volgens Diggle politieke leiders nog eens extra aansporen om in te stemmen met het EU-herstelfonds tijdens de Europese top op vrijdag en zaterdag.

"Maar het geld van dat herstelfonds wordt pas langzaam en over een periode van enkele jaren uitbetaald. Dus misschien moet de ECB dan toch opnieuw over de brug komen, bijvoorbeeld met een verdere QE-uitbreiding in september of december", aldus de econoom van Aberdeen.

Op het bedrijfsvlak hebben beleggers vandaag oog voor onder meer cijfers van Netflix, Morgan Stanley, Bank of America en Johnson & Johnson. Ook de Amerikaanse detailhandelsverkopen in juni staan op de rol.

Vanochtend werd al bekend dat de werkloosheid in juni in Nederland is opgelopen naar 4,3 procent. In februari bodemde de werkloosheid nog op 2,9 procent. 

Bedrijfsnieuws

Euronext heeft goedkeuring ontvangen van de Deense toezichthouder FSA om VP Securities over te nemen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg woensdagavond 0,9 procent op een slot van 3.226,56 punten en de Dow Jones index won eveneens 0,9 procent tot 26.870,10 punten. De Nasdaq deed het rustiger aan met een winst van 0,6 procent op 10.550,49 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen