beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit hoger na rustige handelsdag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek, zonder steun van de Amerikaanse beurzen, goed begonnen.

De AEX sloot maandag 1,3 procent in het groen op 547,14 punten. Wall Street bleef vandaag gesloten vanwege de viering van Labor Day in de Verenigde Staten.

De rustige handelsdag gaf vooral gelegenheid tot vooruit kijken. Zoals naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van online broker Lynx.

"Beslissingen die daar bekend worden gemaakt, kunnen de aanjager zijn voor de volgende grote marktbeweging. Technisch gezien kan de AEX interessant worden voor de stieren rond een prijs van 525 punten", aldus de marktkenner.

Wijzigingen in het monetaire beleid van de ECB worden niet verwacht. Econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen rekent op een voorzichtige toon van de ECB donderdag.

"Dat houdt de deur open om later alsnog het monetaire gaspedaal dieper in te drukken en met extra steun voor de economie te komen", aldus Aben. 

Ook deze week zal er veel aandacht zijn voor de koersbewegingen van aandelen in de techsector, zeker nu de VS dreigen om de grootste chipmaker in China op hun zwarte lijst te zetten, net als eerder met Huawei gebeurde. Semiconductor Manufacturing International Corp verloor maandag op de Chinese beurs ruim 11 procent en in Hongkong zelfs het dubbele. Europese halfgeleiders hielden maandag over het algemeen wel goed stand.

De macro-economische agenda was weinig gevuld. De Chinese export steeg in juli veel harder dan verwacht, terwijl de import juist sterker dan voorzien terugliep.

De Duitse industrie produceerde in juli meer, maar de plus was duidelijk minder groot dan een maand eerder. Toch ligt de grootste economie van de eurozone op koers voor een sterk derde kwartaal, volgens econoom Carsten Brzeski van ING. Hoeveel momentum de Duitse economie daarna heeft, is momenteel moeilijk te zeggen, aldus de econoom.

Olie noteerde maandag in de elektronische handel tot 2 procent lager. De euro/dollar handelde rond het Amsterdamse slot op 1,1821.

Het Britse pond stond lager, wat volgens de Rabobank-analist Teeuwe Mevissen te maken heeft met het uitblijven van voortgang in de Brexit-onderhandelingen. De deadline in oktober nadert rap en er zit geen millimeter vooruitgang in de gesprekken. Premier Boris Johnson dreigt zelfs met een "harde Brexit", waarin het VK de EU verlaat zonder uitgewerkt handelsakkoord.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de meeste aandelen hoger. Koplopers waren Galapagos wn ASMI met een plus van 3,5 procent, gevolgd door Just Eat Takeaway dat 3,4 procent in waarde steeg. 

De verliezen waren beperkt en op één hand te tellen. ABN AMRO en Heineken daalden 0,4 procent en ArcelorMittal verloor 0,5 procent.

Ook ASML stond in het rijtje dalers maar het verlies van 0,3 procent was minimaal. Een dreigende ban voor de Chinese chipfabrikant SMIC kan volgens KBC Securities ook negatief uitpakken voor ASML.

In de AMX was Corbion koploper met een winst van 3,5 procent. Aperam leverde 1,3 procent in en was daarmee de drager van de rode lantaarn.

Bij de smallcaps ging Alfen 10,3 procent hoger, nadat het aandeel de afgelopen handelsdagen wat onder druk stond. Wereldhave won 1,0 procent. Wereldhave sloot een nieuwe kredietfaciliteit af en heeft zo zijn verplichtingen tot het derde kwartaal van 2022 gedekt.

Sif Holding was hekkensluiter met een verlies van 1,4 procent.

Ease2pay, dat vanavond met een update komt, daalde 10,2 procent in de lokale lijst.

Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,8 procent lager op 3.426,96 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het rood op 28.133,31 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,3 procent tot 11.313,13 punten. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium