beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX doet stapje terug

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, maar bleef dicht bij huis, nadat dinsdag nieuwe records waren opgezocht op Wall Street.

De AEX daalde 0,2 procent naar 606,39 punten. De Midkap-index sloot juist 0,5 procent hoger.

"Het was eigenlijk een vrij rustig dagje", zei Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer. "Er waren niet veel schokkende zaken en de AEX bleef eigenlijk vrij goed liggen, nu hij duidelijk door de grens van 600 punten heen is gegaan. Daar moeten we niet ontevreden over zijn."

Veel andere Europese beurzen bleven ook dicht bij huis, terwijl Wall Street een  stapje terug deed na de recordbrekende 30.000 punten voor de Dow Jones-index van dinsdag.

Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar het lange Thanksgiving-weekend in de Verenigde Staten. Op donderdag is Wall Street gesloten en op vrijdag is er slechts een halve handelsdag.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde dinsdagavond aan dat Frankrijk in drie stappen uit de huidige lockdown wil komen, mits de besmettingcijfers het toelaten. "De piek van de tweede coronagolf is nu achter ons", stelde de president vast. Daarom kunnen er enkele versoepelingen plaatsvinden, meent Macron.  

Beleggers keken ook naar bankaandelen, nadat bestuurder Yves Mersch van de Europese Centrale Bank in de Financial Times liet weten dat de centrale bank overweegt om volgend jaar de ban op het uitkeren van dividend door banken op te heffen. Wel zullen banken die dividend willen uitkeren, de toezichthouder moeten overtuigen dat hun balans hier sterk genoeg voor is.
 
In Amsterdam daalde ABN AMRO en ING evenwel 4 en 3 procent, na recente sterke koerswinsten. Volgens Vermeulen had dit te maken met waarschuwingen van de Europese Centrale Bank, die bij monde van vice-voorzitter De Guindos zei dat sommige Europese banken te optimistisch lijken over de impact van de coronacrisis op hun leningenboek. De centrale bank liet blijken dat het inhouden van dividenden niet bedoeld was om ze later alsnog uit te keren, maar juist om bijtijds verliezen te kunnen nemen. Ook het afbouwen van risico's door leningen terug te eisen is nadrukkelijk niet de bedoeling. De Nederlandsche Bank riep Nederlandse banken specifiek op om nog eens goed te kijken naar hun probleemleningen en niet te voorzichtig te zijn met de bijdragen aan de stroppenpot.

Er waren veel Amerikaanse macro-economische cijfers, die per saldo in lijn met de verwachtingen waren, zei Vermeulen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg afgelopen week met 30.000 tot 778.000. Dat was minder goed dan de daling tot 733.000 die was voorzien. De orders voor duurzame goederen stegen in oktober iets harder dan voorzien, met enige hulp van defensie.
 
Het groeicijfer voor het derde kwartaal bleef staan op 33,1 procent, na de daling van het Amerikaanse bruto binnenlands product met 31,4 procent een kwartaal eerder.
 
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in november inderdaad gedaald, meldde de Universiteit van Michigan. Definitieve cijfers bevestigden de eerder gemelde daling van 82 naar 77 punten. Nabeurs volgen de notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve nog.
 
De euro/dollar noteerde op 1,1908. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1889.

De olieprijzen stegen verder na de sprong omhoog van dinsdag, met 1,5 procent in New York. In de namiddag bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week te zijn gedaald.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Unilever de grote winnaar, met 5 procent koerswinst. Dit kwam volgens Vermeulen geheel op het conto van analisten van Jefferies, die rapporteerden dat het aandeel ondergewaardeerd is. "Wij hebben al een tijdje een positie in Unilever en zijn het daar helemaal mee eens", zei Vermeulen.

Voor het eveneens defensieve Ahold Delhaize geldt ook dat de koers achterblijft bij de sterke beursrally, meent de adviseur. Dit aandeel steeg een bescheiden 0,2 procent.

De banken ING en ABN AMRO eindigden samen met verzekeraar Aegon onderaan. De financiele sector heeft de afgelopen tijd zeer veel koerswinst behaald, door optimisme over de coronavaccins, en de waarschuwing van de centrale bank leek te worden aangegrepen om voorzichtiger te worden.

Jefferies temperde bovendien de verwachtingen in aanloop naar een beleggersdag van ABN AMRO volgende week. De bank zal op 30 november met iets moeten komen om de dalende rentebaten in de komende jaren op te vangen, en dat zal wel neerkomen op meer kostenbesparingen en hogere fees bij de retailbank, denken de analisten.

Unibail-Rodamco-Westfield sloot 1,3 procent lager op 62,58 euro. Goldman Sachs haalde het aandeel van de verkooplijst en trok het koersdoel op tot 61,00 euro, van 37,00 euro. Dit alles omdat een claimemissie van 3,5 miljard euro niet doorgaat. De vastgoedreus haalt in plaats daarvan 2 miljard euro op met obligaties. Er was opvallend veel vraag naar de obligaties, merkte Vermeulen op.

In de AMX won PostNL 3,5 procent en maritiem dienstverlener Fugro bleef stijgen, met bijna 3 procent, geholpen door het optimisme in de olieprijs. Bouwbedrijf BAM leverde juist 11 procent in na een sterke opleving eerder in de week.

Onder de kleinere aandelen won Vivoryon 7 procent, en daalde Wereldhave met bijna 4 procent. Wereldhave Belgium ziet zijn CEO eind dit jaar vertrekken.

Het lokaal genoteerde Fastned verloor 8 procent. De afgelopen dagen zat het aandeel echter enorm in de lift, dus het kon wat verlies lijden. 

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak noteerden de Dow en de S&P 500 licht in het rood, terwijl de Nasdaq een klein plusje liet zien.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen