beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Weinig verrassingen bij DSM-Firmenich

(ABM FN-Dow Jones) DSM-Firmenich heeft in het afgelopen kwartaal minder omzet behaald en de winstgevendheid zien afnemen, maar na een winstalarm eind juni was dit geen verrassing.

In het tweede kwartaal boekte DSM-Firmenich volgens de winstwaarschuwing een aangepaste EBITDA van 400 tot 420 miljoen euro. 

Woensdag meldde het bedrijf te zijn uitgekomen op 408 miljoen euro. Analisten hadden vooraf ook op 408 miljoen euro gerekend.

De aangepaste EBITDA was een kwartaal eerder nog 521 miljoen euro en in het tweede kwartaal van 2022 was dit 582 miljoen euro.

De omzet daalde van 3,34 naar 3,03 miljard euro. De analistenconsensus ging uit van een omzetdaling tot 3,10 miljard euro.

Outlook

Eind juni waarschuwde DSM-Firmenich dat de outlook voor 2023 niet langer haalbaar was.

De vitamineprijzen blijven tot het einde van het jaar op een laag niveau, gaf DSM-Firmenich aan, nadat deze in het tweede kwartaal al verder verzwakten. Dat raakte vooral de divisie Animal, Nutrition & Health.

Woensdag herhaalde DSM de verlaagde outlook.

Dit betekent dat de aangepaste EBITDA dit jaar uitkomt tussen de 1,8 en 1,9 miljard euro. Dat was 2,275 miljard euro in 2022.

Hierbij houdt het bedrijf rekening met een negatieve impact van de vitamineprijzen van circa 400 miljoen euro. Ook rekent DSM-Firmenich op een negatief wisselkoerseffect van ongeveer 100 miljoen euro.

Voor heel 2023 wordt door de analisten een aangepaste EBITDA verwacht van 1,85 miljard euro op een omzet van 12,63 miljard euro. In 2022 boekte DSM-Firmenich een aangepaste EBITDA van 2,3 miljard euro op een omzet van 13,2 miljard euro.

DSM-Firmenich kondigde eind juni maatregelen aan om de vitamine-activiteiten te reorganiseren. Dit moet de winst verbeteren, onder meer door de kosten "significant" terug te brengen, en de blootstelling aan vitamines te verminderen, aldus het bedrijf. Zo wordt een nieuwe, zelfstandige vitamine-divisie gecreëerd, die beter in staat is om te reageren op de marktdynamiek.

Deze maatregelen moeten volgens DSM-Firmenich leiden tot een kostenbesparing.

"De positieve reactie van klanten [op de fusie] versterkt onze propositie en geeft ons nog meer vertrouwen in het halen van onze synergiedoelen", zeiden Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, de co-CEO's van het bedrijf in een toelichting. 

Na vier jaar denkt het bedrijf jaarlijks circa 500 miljoen euro aan omzetsynergie te kunnen realiseren en 350 miljoen euro aan extra aangepaste EBITDA aan het einde van het derde jaar. Daarbovenop denkt het bedrijf dat de maatregelen die het treft in het vitaminesegment nog eens 200 miljoen euro aan kostenbesparingen zullen opleveren vanaf het einde van 2024.

Op de middellange termijn denkt DSM-Firmenich nog altijd een aangepaste EBITDA-marge te kunnen realiseren van 22 tot 23 procent met een autonome omzetgroei van 5 tot 7 procent per jaar.

Bron: ABM Financial News

HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
  Fagron zet wederom goede prestatie neer 15 feb | Analyse en Advies
 5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
  Portefeuille update Europa: Twee wijzigingen 26 feb | Lange termijn adviezen
 5. Premium