beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Winst Shell conform verwachting

(ABM FN-Dow Jones) Shell heeft in het derde kwartaal een lagere winst geboekt dan vorig jaar, maar op kwartaalbasis steeg de winst wel. Dit bleek donderdagochtend uit cijfers van de energiereus.

CEO Wael Sawan sprak van een kwartaal "met opnieuw een sterke operationele en financiële prestatie", in een volatiele markt.

In het afgelopen kwartaal verdiende Shell 6.224 miljoen dollar op aangepaste basis. Dat was 9.454 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2023 verdiende Shell 5.073 miljoen dollar.

Analisten die bijdroegen aan de consensus samengesteld door Vara Research rekenden voor het derde kwartaal op 6.248 miljoen dollar. 

De operationele vrije kasstroom van Shell, naast de winst een belangrijk cijfer voor de markt, kwam uit op 12,3 miljard dollar. Dat is meer dan de 11,1 miljard dollar waarop analisten rekenden.

In het derde kwartaal van 2022 was de operationele vrije kasstroom 12,5 miljard dollar en in het tweede kwartaal van dit jaar 15,1 miljard dollar.

De energiereus keert 30 tot 40 procent van zijn operationele kasstroom uit aan aandeelhouders. Daarbij kondigde Shell donderdag een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 3,5 miljard dollar. Deze inkoop moet afgerond zijn voor de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal. 

Daarmee koopt Shell in de tweede jaarhelft voor 6,5 miljard dollar aan eigen aandelen in. "Dat is veel meer dan de 5 miljard dollar dan we aankondigden bij de beleggersdag in juni", merkte CEO Sawan op.

Aan het einde van september had Shell een nettoschuld van 40,5 miljard dollar. Dat is vrijwel gelijk aan de schuld een kwartaal eerder. De zogeheten gearing bedroeg 17,3 procent.

Shell investeert dit jaar 23 tot 25 miljard dollar, liet de energiereus donderdag weten. Dat is iets minder dan de 23 tot 26 miljard dollar waarop eerder werd gerekend. En de energiereus zal gedurende 2024 en 2025 jaarlijks 22 tot 25 miljard dollar investeren.

Eind 2025 wil Shell de operationele kosten structureel met 2 tot 3 miljard dollar hebben verlaagd. 

Daarnaast wil Shell in 2050 CO2-neutraal zijn.

Per segment 

Integrated Gas was afgelopen kwartaal goed voor een aangepaste winst van 2.529 miljoen dollar. De gemiddelde analistenverwachting was een winst van 2.651 miljoen dollar, tegen 2.319 miljoen dollar een jaar eerder in het derde kwartaal.

Bij de divisie Upstream kwam de winst uit op 2.221 miljoen dollar. Hier werd een winst voorzien van 1.994 miljoen dollar. Dat was 5.896 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2022. 

Chemical & Products was goed voor een winst van 1.380 miljoen dollar. Hier ging de consensus uit van 1.192 miljoen dollar, een stijging ten opzichte van de 772 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2022.

Bron: ABM Financial News

HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
  Fagron zet wederom goede prestatie neer 15 feb | Analyse en Advies
 5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
  Portefeuille update Europa: Twee wijzigingen 26 feb | Lange termijn adviezen
 5. Premium