beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Lagere volumes maar meer omzet voor Heineken

(ABM FN-Dow Jones) Heineken heeft in het vierde kwartaal van 2023 de biervolumes zien dalen, zelfs iets sterker nog dan voorzien, maar de omzet steeg wel op jaarbasis, zoals analisten ook hadden verwacht. Dit bleek woensdagochtend uit de cijfers van de Amsterdamse bierbrouwer.

CEO Dolf van den Brink noemde woensdag de "veerkracht" van Heineken. Ook benoemde hij de progressie die met EverGreen werd geboekt. In 2023 wist de brouwer 0,8 miljard euro te besparen.

"Sterke prijzen compenseerden voor de erg hoge input- en energiekosten", aldus Van den Brink. De topman wees verder op de volatiele macro-economische omstandigheden in sommige belangrijke markten, die de volumes raakten.

De biervolumes kwamen afgelopen kwartaal uit op 59,4 miljoen hectoliter. Dat was 63,2 miljoen hectoliter in het derde kwartaal en 63,3 miljoen hectoliter in het vierde kwartaal van 2022. De analisten rekenden op een daling tot 61,4 miljoen hectoliter, ofwel een autonome volumekrimp van 2,2 procent op jaarbasis in het vierde kwartaal van 2023.

Heineken meldde een autonome krimp van 3,2 procent.

Alleen in de Amerika's was afgelopen kwartaal sprake van groei, maar slechts heel bescheiden van 0,2 procent. Volgens de analisten zou dat 2,3 procent zijn. In de andere regio's zijn in het vierde kwartaal van 2023 de autonome biervolumes afgenomen en in Azië zelfs met dubbele cijfers.

De omzet van Heineken kwam in het vierde kwartaal uit op 7,8 miljard euro, zoals analisten ook hadden verwacht. Dat is een autonome groei (beia) van 4,8 procent, tegenover een analistenverwachting van 5,7 procent. In het derde kwartaal van 2023 bedroeg de omzet 8 miljard euro, toen goed voor een autonome groei van 4,5 procent.

In de meeste regio's steeg de omzet autonoom, maar niet in Azië, waar Heineken een daling meldde van 8,6 procent. Analisten hadden gerekend op een min van 4,4 procent.

Jaarcijfers

Heineken boekte in heel 2023 een operationele winstgroei van 1,7 procent autonoom. Dat is binnen de bandbreedte van 0 tot 5 procent groei die de brouwer voorzag. Analisten zaten aan de onderkant van deze bandbreedte.

De consensus rekende verder op een omzet van 30,7 miljard euro in 2023, met een groei van 5,7 procent. Heineken meldde een omzet van 30,3 miljard euro, ofwel een groei van 5,5 procent.

De biervolumes kwamen in 2022 uit op bijna 257 miljoen hectoliter en daalden in 2023 naar 242,6 miljoen hectoliter. Hier rekenden de analisten op 245 miljoen hectoliter. 

Autonoom daalden de volumes met 4,7 procent. De analisten rekenden voor afgelopen jaar op een krimp van 4,4 procent, maar voor 2024 voorzien zij een stijging van 2,1 procent.

Voor 2024 rekent de markt verder op een omzet van 31,8 miljard euro, met een autonome groei van 5,3 procent en een stijging van de operationele winst met 9,9 procent autonoom.

Heineken zei woensdag voor dit jaar te rekenen op een autonome stijging van de operationele winst met een "laag tot hoog enkelcijferig" percentage. 

"We blijven voorzichtig over de mondiale economie en de geopolitieke vooruitzichten", aldus Van den Brink. De topman zei dat de focus blijft op omzetgroei, met een balans tussen volume en waarde.

Netto verdiende Heineken in 2023 2,3 miljard euro of 4,67 euro per aandeel. Aandeelhouders van de brouwer kunnen over 2023 een dividend tegemoet zien van 1,73 euro per aandeel. Dat is gelijk aan de uitkering over 2022 en een pay out ratio van net geen 37 procent.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel ASML met 25% verhoogd 07 jun | Analyse en Advies
 2. Premium
  Zit lagere lithiumprijs AMG wéér dwars? 12 jun | Analyse en Advies
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
  Een opname in de Amerikaanse portefeuille! 11 jun | Lange termijn adviezen
 2. Premium
  Nieuwe kansen bij Aegon? 12 jun | Trades
 3. Premium
 4. Premium
  Stellantis heeft op de rem getrapt 10 jun | Lange termijn adviezen
 5. Premium