beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Lagere opening Wall Street in de maak

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,5 procent in het rood.  

De Europese markten begonnen maandagochtend fors in het groen aan de nieuwe handelsweek, dankzij de steun die de centrale banken beloven. Inmiddels is de meeste winst echter al weer verspeeld. 

"De markt denkt dat er actie zal komen vanuit de centrale bank en vrij snel ook", aldus strateeg James McCormick van Natwest Markets. "Je kreeg die korte maar duidelijke boodschap van Powell vrijdagavond en de Bank of Japan gaf dezelfde boodschap vanochtend."

Dat het coronavirus een impact op de wereldgroei zal hebben is voor iedereen inmiddels duidelijk, maar de omvang van de impact blijft moeilijk in te schatten. 

"De impact die de virusuitbraak zal hebben op de groei is op dit moment onbekend. Maar na zo'n abrupte beweging vorige week [...] kan men niet aan de zijlijn blijven", oordeelden analisten van Bernstein.

Volgens de analisten laten hun modellen zien dat het pessimisme te ver is doorgeslagen. "We pleiten dus voor een tactische verhoging van de aandelenblootstelling", aldus Bernstein. Wel benadrukken de analisten dat dit een korte termijn strategie is. 

Vanochtend waarschuwde de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, kortweg OESO, dat de mondiale economische groei dit jaar sterk zal worden afgeremd door de inspanningen van overheden om de corona-epidemie in te dammen.

In het beste scenario zou de wereldwijde economische groei dit jaar uitkomen op 2,4 procent, waar de OESO nog uitging van 2,9 procent voor de virusuitbraak.

De verloren groei is ruwweg 400 miljard dollar, berekende OESO.

Verder is er vandaag aandacht voor de inkoopmanagers in de industrie. 

De Chinese industrie kromp in februari hard, bleek zowel uit cijfers van Markit als de Chinese overheid. En ook in Japan was er sprake van krimp. Dat gold ook voor de eurozone, maar de krimp was hier wel minder sterk dan voorzien.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit zag ondanks de dalingen en de uitbraak van het coronavirus toch "bemoedigende signalen" dat de neerwaartse druk in Europa afneemt. Wel is het nog afwachten wat de impact van coronavirus zal zijn, vooral op de toeleveringsketens.

Marktstrateeg Jingyi Pan van IG meent dat de zwakke Chinese data hebben gezorgd dat de markt meer en meer rekent op nieuwe monetaire versoepeling door de People's Bank of China. Zelfs fiscale stimulering in de vorm van belastingverlagingen wordt voorzien.
 
"De ernst van de daling van de PMI's suggereert dat de Chinese autoriteiten misschien meer moeten doen om de economie te ondersteunen”, aldus de marktanalist.

Vanmiddag staan de inkopers uit de Amerikaanse industrie op de rol. 

Olie noteerde maandag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 2,4 procent tot 45,84 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,8 procent duurder werd op 50,55 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1126. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1044 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1039 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

NXP heeft dit weekend de outlook voor het eerste kwartaal verlaagd vanwege het coronavirus. De omzet zal 50 miljoen tot 150 miljoen dollar lager uitvallen dan eerder voorzien.

Beyond Meat heeft in het vierde kwartaal de omzet flink zien stijgen, terwijl het verlies fors werd teruggedrongen. Dit maakte de producent van vleesvervangers donderdagavond nabeurs bekend. In de verslagperiode daalde het nettoverlies van 7,5 miljoen dollar, of 0,18 dollar negatief per aandeel, naar slechts 452.000 dollar verlies, of 0,01 dollar negatief per aandeel. Het aandeel opent vermoedelijk 2,8 procent hoger. 

CEO Matt Levatich van Harley-Davidson nam vrijdag ontslag. De motorenfabrikant kende jaren van dalende verkoop en heeft moeite jonge consumenten aan zich te binden. Jochen Zeitz zal tijdelijk als CEO functioneren, totdat een permanente opvolger gevonden is. 

De activistische aandeelhouder Elliott Management wil CEO Jack Dorsey van Twitter vervangen, zo meldde Bloomberg. Dorsey is niet alleen CEO bij Twitter, maar ook topman bij betaalbedrijf Square. Volgens het persbureau heeft Elliott vier bestuurders voorgesteld, nadat het een significant belang in Twitter nam. Het aandeel opent naar verwachting 7,2 procent hoger.

Walmart en Verizon zijn in gesprek om de winkels van de retailer uit te rusten met antennes en andere apparatuur voor 5G.

Slotstanden

De S&P 500 daalde vrijdag 0,8 procent op een slot van 2.954 punten. De Dow Jones index verloor 1,4 procent op 25.409 punten en de Nasdaq eindigde vrijwel vlak op 8.567 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Iets langer geduld met Besi 25 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium