beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen dinsdag af op hogere opening, na het bloedbad op maandag.

IG voorziet een openingswinst van 281 punten voor de Duitse DAX, een plus van 113 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 199 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag nog keihard onderuit gegaan. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets kreeg het sentiment stevige klappen door de aanhoudende zorgen over het coronavirus en nu ook de zorgen over een prijzenoorlog op de oliemarkt.

Vorige week wisten de OPEC en Rusland geen nieuw akkoord te sluiten om de olieproductie verder in te perken. De huidige productie-afspraken lopen eind maart af en vooralsnog is er geen zicht op een verlenging.

Daarom is Saoedi-Arabië van plan de olieproductie vanaf april op te voeren tot ruim boven de 10 miljoen vaten per dag ondanks de recente druk op de vraag naar olie vanwege het coronavirus. Ook de prijzen worden fors verlaagd, zodat staatsoliebedrijf Aramco zijn marktaandeel kan waarborgen.

In reactie gingen de olieprijzen fors onderuit, tot het laagste niveau in vier jaar. Op een settlement van 31,13 dollar, werd een vat West Texas Intermediate maandag 25 procent minder waard. Dit was de sterkste eendaagse daling sinds 1991. Brent verloor 24 procent aan waarde.

Analist Hans van Cleef van ABN AMRO denkt wel dat de olieprijs vanaf het huidige niveau niet heel veel verder zal dalen. "Wij verwachten dat de OPEC alsnog met haar partners in gesprek gaat om tot een soort akkoord te komen", zei Van Cleef.

Ondertussen blijven de aandelenmarkten ook in de ban van het coronavirus, dat zich steeds verder verspreidt in Europa. Inmiddels zit Noord-Italië bijna volledig op slot en worden steeds meer evenementen aangepast of afgelast in de hoop de virusuitbraak in te dammen.

Later deze week is de Europese Centrale Bank aan zet. Marktkenners rekenen erop dat de ECB de depositorente verder verlaagt, met 10 of zelfs 20 basispunten. "Maar dit zal weinig effect hebben om de economie in de eurozone te beschermen tegen de impact van COVID-19", waarschuwden economen van HSBC in een voorbeschouwing.

Op macro-economisch vlak kwam maandag uit Duitsland het nieuws dat de export in januari gelijk was aan de voorgaande maand, terwijl de import met 0,5 procent steeg. De Duitse handelsbalans kwam uit op een overschot van 18,5 miljard euro. Tevens werd bekend dat de Duitse industriële productie in januari op maandbasis met 3,0 procent is gestegen, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 1,3 procent.

Bedrijfsnieuws

De verliezen waren maandag breed gedragen. In heel Europa stonden financiële waarden stevig onder druk. Deutsche Bank daalde 11,5 procent, Commerzbank 15,4 procent, ING 14,3 procent en Société Générale 17,7 procent.

Luchtvaartaandelen hielden de schade nog enigszins beperkt dankzij de dalende olieprijzen. British Airways-moeder IAG verloor 2,9 procent en Lufthansa 8,2 procent. Air France-KLM liet wel bijna 10 procent gaan.

Defensieve aandelen als AkzoNobel en Unilever beperkten de verliezen 3 tot 4 procent.

De Milanese beurs kreeg de hardste klappen, met een verlies van ruim 11 procent. Aan de energiesector gerelateerde bedrijven als Eni en Saipem verloren zo'n 21 procent. UniCredit leverde 13,4 procent in.

De kelderende olieprijzen zorgden ook voor een bloedbad onder aandelen gerelateerd aan de sector. Royal Dutch Shell verloor 17,6 procent, BP zelfs 19,5 procent en Total 16,6 procent.

Euro STOXX 50         2.959,07 (-8,5%)
STOXX Europe 600        339,50 (-7,4%)
DAX                  10.625,02 (-7,9%)
CAC 40                4.707,91 (-8,4%)
FTSE 100              5.965,77 (-7,7%)
SMI                   9.196,60 (-5,6%)
AEX                     490,66 (-7,7%)
BEL 20                3.174,81 (-7,6%)
FTSE MIB             18.475,91 (-11,2%)
IBEX 35               7.708,70 (-8,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent dinsdag naar verwachting in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag diep in het rood geëindigd. De Amerikaanse handel begon met vertraging omdat de S&P index bij opening al met 7 procent onderuit ging. Dit zorgde voor een zogeheten 'circuit breaker' om te voorkomen dat aandelen in de index te hard zouden dalen.

"Het coronavirus is een ongekend mondiaal probleem voor beleggers", volgens vermogensbeheerder Paul O'Connor van Janus Henderson Investors, wijzend op de onduidelijkheid over het virus zelf, maar vooral ook de mogelijke economische impact en de (beleids)maatregelen die worden genomen. En de ontstane shock op de oliemarkt zorgt voor nog meer onzekerheid, aldus O'Connor.

"Eén ding is zeker, de markten zijn volledig in paniek", concludeerde de marktvorser.

Vorige week greep de Federal Reserve in met een renteverlaging maar dat stelde de Amerikaanse markten niet gerust.
 
De Fed leende maandag 113 miljard dollar uit aan banken, hetgeen dinsdag weer moet worden afgelost. De Amerikaanse centrale bank pompt vrijwel dagelijks geld in het financiële systeem vanwege krapte op de markt voor een bepaald type kortetermijnfinanciering, de zogeheten repurchase agreements of 'repo's'. Banken en hedgefunds gebruiken dit soort korte leningen om hun dagelijkse handelsactiviteiten te financieren.

Ook de regering Trump overweegt een aantal maatregelen om de economische impact van het virus het hoofd te bieden, meldde The Wall Street Journal maandagavond.

Ondertussen zoeken beleggers hun heil in Amerikaanse staatsobligaties, met ultralage yields tot gevolg. De tienjaarsrente in de VS noteerde maandagavond 24 procent lager op 0,58 procent.

Bedrijfsnieuws

Exxon Mobil en Chevron noteerden maandag respectievelijk 12,2 en 15,4 procent lager door de dalende olieprijzen. Oliedienstverlener Halliburton leverde zelfs 37,5 procent in.  

Boeing ziet zich opnieuw geconfronteerd met mogelijke vertragingen bij de herintroductie van zijn 737 MAX vliegtuigen. Dit meldde The Wall Street Journal maandag op basis van ingewijden. Het aandeel verloor 13,4 procent.

Ook financiële waarden stonden in New York stevig onder druk. Goldman Sachs daalde 10,4 procent, Morgan Stanley 10,9 procent, Bank of America zelfs 15,6 procent en JPMorgan 13,7 procent.

Uitbaters van cruiseschepen Royal Caribbean en Carnival stonden respectievelijk 25,8 en 19,9 procent lager. Luchtvaartaandelen als Delta Air Lines, American en United Airlines hielden de schade dankzij de lage olieprijzen beperkter, met verliezen van 5 tot 10 procent.

S&P 500 index             2.746,56 (-7,6%)
Dow Jones index          25.851,02 (-7,8%)
Nasdaq Composite          7.950,68 (-7,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag in het groen.

Nikkei 225               19.892,52  (+1,0%)
Shanghai Composite        2.991,49 (+1,6%)
Hang Seng                25.542,21 (+2,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1349. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag werd de munt verhandeld op 1,1461.

USD/JPY Yen   104,77
EUR/USD Euro  1,1349
EUR/JPY Yen   118,91

MACRO-AGENDA:
00:00 Arbeidskosten - Vierde kwartaal (Bel)
08:00 Arbeidskosten - Vierde kwartaal (Dld)
08:45 Industriële productie - Januari (Fra)
11:00 Economische groei - Vierde kwartaal (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Telecom Italia - Cijfers vierde kwartaal (Ita)
00:00 Deutsche Post - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
07:30 Air France-KLM - Vervoercijfers februari (Fra)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium