beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen in de plus

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op hogere opening.

IG voorziet een openingswinst van 27 punten voor de Duitse DAX, een plus van 20 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 31 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. Er was opnieuw veel sprake van volatiliteit, net als in de afgelopen dagen. Uiteindelijk trok een voorzichtig optimisme, vooral met betrekking tot monetaire en fiscale stimulering, aan het langste eind.

Volgens analisten van BNP Paribas wordt de huidige situatie op de markten pas anders wanneer er een vaccin tegen het coronavirus wordt gevonden. Tot die tijd moeten beleggers vooral het aantal besmettingen in de gaten houden. "In Europa piekt het aantal besmettingen, maar in Italië - het ergst getroffen land - lijkt dit langzaam te stabiliseren, dus verschuift de blik ook naar de VS."

De Europese Centrale Bank kondigde woensdagavond laat een stimuleringspakket aan van 750 miljard euro, waarbij zowel staats- als bedrijfsobligaties worden opgekocht. De Duitse tienjaarsrente steeg 17 procent naar 0,18 procent negatief, terwijl de Italiaanse tienjaarsrente 22 procent daalde tot 1,80 procent.

De Bank of England greep donderdag voor de tweede maal in korte tijd in, met een renteverlaging van 0,25 tot 0,10 procent. Het opkoopprogramma werd met 200 miljard Britse pond verhoogd tot 645 miljard pond.
.
Volgens beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van Aberdeen Standard Investments is nu het einde in zicht qua renteverlagingen van de Britse centrale bank. Verder is het vooral overheidssteun die de economie in het VK moet helpen. En er zitten nog wel wat gaten in de plannen die tot nu toe bekend zijn gemaakt door premier Boris Johnson. Batholomew verwacht daarom aanvullende maatregelen.

Het Duitse ondernemersvertrouwen over maart liet volgens onderzoeksinstituut Ifo een scherpe daling zien van 96,0 in februari naar 87,7 deze maand. De stemming op de beurs is totaal omgeslagen en de Duitse economie is, net als andere economieën in Europa, totaal tot stilstand gekomen, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. Hij vergeleek dit met het dieptepunt van de kredietcrisis in 2008.

Bedrijfsnieuws

Credit Suisse heeft de in het vierde kwartaal van 2019 ingezette verbetering van de winstgevendheid kunnen voortzetten in het eerste kwartaal tot nu toe, ondanks de coronavirus-uitbraak en de volatiele markten die daarvan het gevolg zijn. Verder is de Zwitserse bank veerkrachtiger dan een paar jaar geleden en daardoor beter voorbereid op de impact van de virusuitbraak. Het aandeel steeg donderdag 10,9 procent.

De omzet van Burberry stond fors onder druk in de afgelopen zes weken als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. In de verslagperiode daalde de omzet op een vergelijkbare basis met 40 tot 50 procent. Wereldwijd is 40 procent van het winkelbestand van het Britse luxemerk op slot. De vergelijkbare omzet in het lopende kwartaal valt vermoedelijk 30 procent lager uit. Het aandeel steeg donderdag 3,2 procent aan waarde.

Lufthansa heeft donderdag de eerder afgegeven resultaten over 2019 bevestigd en blijft bij de eerdere beslissing om het dividend te schrappen vanwege de corona-uitbraak. Lufthansa zei dat de omvang van de coronacrisis nog niet valt in te schatten. Wel waarschuwde Lufthansa dat de verspreiding van het coronavirus een zeer grote impact zal hebben op de wereldwijde vraag naar vliegreizen. Het aandeel steeg 8,6 procent.

ArcelorMittal schroeft het productieniveau in Europa terug vanwege de coronacrisis. Het bedrijf vermelde geen financiële implicaties. UBS verlaagde donderdag het koersdoel voor ArcelorMittal van 18,00 naar 14,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De aandelenkoers steeg donderdag 1,1 procent.

Aegon verwacht dat de geplande dividendbetalingen kunnen plaatsvinden, tenzij de situatie rond het coronavirus aanmerkelijk verslechtert met navenante effecten op de financiële markten. Aegon boekte een koerswinst van 9,8 procent.

Kledingretailer Next boekte in zijn gebroken boekjaar een hoge winst en omzet. Het Britse bedrijf waarschuwde wel voor een omzetdaling vanwege het coronavirus. Het aandeel steeg 5,3 procent.

Supermarktketen Ocado profiteerde in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar van een toegenomen vraag door hamsterende consumenten te midden van de coronacrisis. Het aandeel daalde toch 3,0 procent.

Euro STOXX 50         2.454,08 (+2,9%)
STOXX Europe 600        287,80 (+2,9%)
DAX                   8.610,43 (+2,0%)
CAC 40                3.855,50 (+2,7%)
FTSE 100              5.151.61 (+1,4%)
SMI                   8.782,24 (+5,3%)
AEX                     422,75 (+4,6%)
BEL 20                2.636,02 (+2,3%)
FTSE MIB             15.446,97 (+2,3%)
IBEX 35               6.395,80 (+1,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting lager.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag nog hoger gesloten. De stemming was opnieuw volatiel, ondanks een reeks maatregelen van de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa, die moeten zorgen voor voldoende liquiditeit op de financiële markten. Tegelijkertijd pompen overheden wereldwijd honderden miljarden in hun economieën om de schade door het coronavirus op te vangen.

"De marktreactie met betrekking tot de stimuleringsmaatregelen onderstreept de gedachte dat het ergste nog moet komen", volgens analist Charalambos Pissouros van JFD Group. Ook de beursvloer van Wall Street heeft inmiddels een aantal coronagevallen en sluit vanaf maandag de fysieke handel. Er wordt wel elektronisch gehandeld en er zal geen invloed zijn op de handelssessies.

Ondertussen gaan de VS vrijwel alle experimentele therapieën goedkeuren voor gebruik op patiënten met Covid-19, werd donderdag bekend.

Hoewel het gemoedigend is dat centrale banken en overheden ingrijpen, verwacht marktstrateeg Jeffrey Kleintop van Charles Schwab dat de bodem pas wordt bereikt wanneer het aantal besmettingen piekt.

Analist Jim Vogel van FHN Financial denkt dat de Fed nog wel wat in het vat heeft zitten, met name omdat de forward guidance van de centrale bank nog ruimte biedt. "Zolang de Fed zijn geloofwaardigheid niet verliest, een risico dat een monetaire autoriteit loopt in moeilijke economische tijden, kan het veel voor elkaar krijgen."

Amerikaanse macro-economische publicaties waren donderdag niet bepaald overtuigend. De Philadelphia Fed-index kelderde van 36,7 positief in februari tot 12,7 negatief in maart. De meeste ondernemers verwachten dat de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia verder zal krimpen.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS steeg afgelopen week fors, met 70.000 naar 281.000. Economen rekenden vooraf op 220.000.

De leidende economische indicatoren stegen in februari met 0,1 procent na een toename van 0,8 procent in januari.

De olieprijs is donderdag hersteld van de forse daling een dag eerder. Op een settlement van 25,22 dollar werd een vat West Texas Intermediate 4,85 dollar of 23,8 procent meer waard. Nooit eerder steeg de olieprijs zoveel in één dag.

Woensdag daalde de olieprijs nog met 24 procent, de op een na grootste daling sinds 1991.

Bedrijfsnieuws

Boeing daalde 4,1 procent. Beleggers zijn niet gerust over het steunpakket van de Amerikaanse overheid, dat de luchtvaartindustrie overeind moet houden.

Starbucks denkt dat het de pandemie kan weerstaan. Tijdens de jaarvergadering zei CEO Kevin Johnson dat de ervaring van de koffiebarketen in China helpt om met de situatie in de VS om te gaan. Hij sprak van een tijdelijke tegenslag. Het aandeel steeg 9,0 procent.

General Motors, Ford en Fiat Chrysler hebben besloten om hun Amerikaanse, Canadese en Mexicaanse fabrieken tijdelijk te sluiten vanwege het coronavirus.

Ook Harley-Davidson besloot om de fabriek tijdelijk dicht te houden. Het aandeel verloor 7,3 procent aan waarde.

Ford ging 0,8 procent lager, nadat een analist van Benchmark zei dat het dividend waarschijnlijk wordt geschrapt. General Motors won 6,0 procent. Fiat Chrysler daalde 6,5 procent.

De activistische belegger Starboard Value heeft vier personen genomineerd voor het bestuur van eBay omdat het online veilinghuis niet snel genoeg zou handelen om zijn advertentietak, waar ook het Nederlandse Marktplaats toebehoort, te verkopen. Ook wil Starboard dat er een CEO wordt aangesteld van buitenaf. eBay heeft forse kritiek op de actie. Het aandeel daalde 5,4 procent.

S&P 500 index             2.409,39 (+0,5%)
Dow Jones index          20,087,19 (+1,0%)
Nasdaq Composite          7.150,58 (+2,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in de plus.

Nikkei 225               16.552,83  (slotstand 19 maart)
Shanghai Composite        2.716,23 (+0,5%)
Hang Seng                22.356,84 (+3,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0743. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0677.

Beleggers vluchten in contanten, gezien de forse dalingen van de aandelenkoersen hard. Volgens valutahandelaar Martijn Weller van Monex Europe geldt de dollar dan als ultieme veilige haven, zoals altijd tijdens een crisis.

USD/JPY Yen   109,96
EUR/USD Euro  1,0743
EUR/JPY Yen   118,13

MACRO-AGENDA:
06:30 Consumentenvertrouwen - Maart (NL)
06:30 Consumentenuitgaven - Januari (NL)
06:30 Investeringen - Januari (NL)
08:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Februari (NL)
08:00 Producentenprijzen - Februari (Dld)
15:00 Consumentenvertrouwen - Maart (Bel)
15:00 Bestaande woningverkopen - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
12:00 Tiffany & Co - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium