beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een rustige opening tegemoet, bij gebrek aan aanjagers voor beleggers om te handelen.

IG voorziet een openingsverlies van 13 punten voor de Duitse DAX, een min van 5 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

Beleggers gingen vrijdag het weekend in met zorgen over het economisch herstel, nadat Chinese economische data over de industrie en detailhandel tegenvielen.

"China was het eerste land dat in de coronacrisis belandde en daarom ook een van de eerste landen die uit de eerste fase van de virusuitbraak kwam. De kwetsbaarheid van het herstel is dus een onprettig kijkje in de toekomst voor andere landen", volgens vermogensbeheerder Russ Mould van AJ Bell.

Wat het economisch plaatje niet helpt is dat het virus oplaait in delen van Europa, waardoor quarantainemaatregelen voor reizigers  weer worden aangescherpt, hetgeen van invloed is op het toerisme en de economie.

"Het was een teleurstellend eind van de week voor de Europese markten waarbij aandelen in de reisbranche zwaar werden getroffen nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten Frankrijk, Nederland en Malta aan zijn quarantainelijst toe te voegen vanwege de zorgen over het toenemende aantal besmettingen", aldus analist Michael Hewson van CMC Markets.

Als Europese landen hadden gehoopt het zomerseizoen nog enigszins te redden, dan helpen deze tegenslagen niet mee en nu de dagen korter worden is dit ook niet gunstig voor de financiën van landen die het van toerisme moeten hebben zoals Spanje, Italië en Griekenland, aldus Hewson.  

Nieuwe bbp-cijfers uit de eurozone bevestigden vrijdag een eerder gemelde krimp van ruim 12 procent op kwartaalbasis tussen april en juni. Verder nam de werkgelegenheid in de muntunie in het tweede kwartaal in een historisch tempo af en werd bekend dat de export van goederen in de eurozone in juni bijna 10 procent is gedaald.

Bedrijfsnieuws

Aandelen in de luchtvaartsector en reisbranche stonden vrijdag onder druk door de hernieuwde quarantaineregels in delen van Europa. British Airways-moeder IAG daalde 4,8 procent, Lufthansa verloor 1,8 procent en TUI leverde 8,4 procent in. Hotelketens als Intercontinental Hotels en Whitbread sloten tot 3 procent lager.

easyJet heeft conform eerdere berichtgeving 23 vliegtuigen verkocht voor in totaal 608 miljoen Britse pond en huurt deze toestellen vervolgens weer terug. Met de terughuur is ongeveer 123,3 miljoen pond gemoeid. De koers van het aandeel sloot 6,6 procent lager; ook vanwege de algehele malaise in de sector.

Daimler heeft een schikking getroffen van 1,5 miljard dollar met verschillende Amerikaanse autoriteiten in verband met het emissieschandaal. Daar bovenop werd een akkoord bereikt over de schikking van een zogenaamde class-action over dezelfde kwestie voor een bedrag van 700 miljoen dollar. De autofabrikant zei over genoeg voorzieningen te beschikken om de kosten te dekken. De koers van het aandeel sloot vrijdag 0,1 procent lager.

PGS heeft een overnamebod van de Noorse bodemonderzoeker TGS NOPEC Geophysical Company op zijn databestanden voor 600 miljoen dollar unaniem afgewezen, omdat het bod te laag werd gevonden. Het aandeel PGS daalde 3,1 procent in koers en een stuk TGS werd 1,5 procent goedkoper in zijn notering.

Euro STOXX 50         3.305,05 (-1,1%)
STOXX Europe 600        368,07 (-1,2%)
DAX                  12.901,34 (-0,7%)
CAC 40                4.962,93 (-1,6%)
FTSE 100              6.090,04 (-1,6%)
SMI                  10.163,60 (-0,9%)
AEX                     560,84 (-1,6%)
BEL 20                3.422,00 (-0,7%)
FTSE MIB             20.028,11 (-1,1%)
IBEX 35               7.154,30 (-1,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag tot 0,4 procent hoger.

De Amerikaanse beurzen bleven vrijdag dicht bij huis.

"De markt is afgelopen week nogal stoïcijns geweest", zei marktanalist Jane Foley van Rabobank. "Het is augustus, dus het kan zijn dat we tot september moeten wachten om een overtuigende richting te vinden. "Er is nogal wat slecht nieuws", voegde zij toe, daarmee onder meer verwijzend naar de patstelling in Washington over een nieuw steunpakket.

De Senaat ging donderdag met zomerreces en keert pas in september terug. Voor die tijd zal er waarschijnlijk geen stimuleringspakket worden afgesproken en dat zal het opwaarts potentieel voor de markten mogelijk beperken, denken marktkenners.

Na sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt op donderdag, werd vrijdag bekend dat de detailhandelsverkopen in de VS in juli op maandbasis met 1,2 procent zijn gestegen, terwijl werd gerekend op een toename van 2,3 procent.
 
De industriële productie in de VS steeg ook in juli. De index voor productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven steeg met 3,0 procent. Dit was beter dan verwacht.

Verder steeg het consumentenvertrouwen in de VS tussen eind juli en medio augustus beperkt, bleek uit voorlopige data van de Universiteit van Michigan.

Volgens David Donabedian, chief investment officer bij CIBC Private Wealth Management, vlakt het Amerikaanse consumentenvertrouwen af omdat nieuwe stimuleringsmaatregelen op zich laten wachten.

Inkomenssteun van de overheid is volgens de marktkenner cruciaal gebleken en wanneer dit niet wordt voortgezet, zal dit zeker nadelig zijn voor de economie en de aandelenmarkten.

Beleggers keken ook de politieke ontwikkelingen tussen de Verenigde Staten en China. Een voor zaterdag gepland virtueel handelsoverleg werd op het laatste moment tot nader order uitgesteld. De twee kemphanen zouden elkaar afgelopen weekend na maanden weer spreken over de Fase 1 handelsdeal, in de hoop daarmee de recent opgelopen spanningen weg te nemen. Er is nog geen nieuwe datum geprikt.

De olieprijs is vrijdag gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,5 procent goedkoper op 42,01 dollar. Op weekbasis was sprake van een stijging van bijna 2 procent.

Bedrijfsnieuws

Applied Materials sloot 3,9 procent hoger, nadat de Amerikaanse toeleverancier van de halfgeleiderindustrie donderdagavond beter dan verwachte kwartaalresultaten publiceerde. Ook de outlook over het lopende kwartaal was beter dan verwacht.

Apple en Google hebben Fortnite uit hun app-winkels verwijderd. Er is een conflict over de kosten die zij ontwikkelaars in rekening brengen om hun spelletjes te distribueren. Apple eindigde 0,1 procent lager, terwijl Alphabet 0,8 procent daalde.

Tesla steeg vrijdag 1,8 procent tot een nieuw record voor het aandeel op bijna 1.651 dollar.

Cisco verloor 0,5 procent. De aanbieder van onder meer netwerkoplossingen verloor donderdag al zo'n 1,5 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Voor het lopende kwartaal was de afgegeven outlook ook niet best.

CureVac, dat werkt aan een coronavaccin, beleefde vrijdag zijn beursdebuut in New York en steeg vanaf de IPO prijs van 16 dollar liefst 249 procent tot bijna 56 dollar. Fintechbedrijf Duck Creek, vrijdag ook beursdebutant, won meer dan 48 procent op de openingskoers en sloot op 40 dollar.

Aandelen van de Chinese videostreamingdienst iQiyi verloren vrijdag bij hoge volumes ruim 11 procent aan waarde nadat bekend werd dat een aantal overnames en investeringen door het bedrijf door de US Securities and Exchange Commission onder de loep worden genomen.

McKesson werd 4,2 procent meer waard nadat bekend werd dat de leverancier van logistiek en diensten in de farmaceutische en gezondheidszorgsector een coronavaccin zal distribueren in de VS wanneer dit beschikbaar is.

S&P 500 index               3.372,85 (-0,02%)
Dow Jones index            27.931,02 (+0,1%)
Nasdaq Composite           11.019,30 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen gingen de week gemengd van start maandag, maar lieten overwegend winsten zien, vooral in China en Hong Kong. De Japanse economie kromp in het tweede kwartaal flink, met 7,8 procent op kwartaalbasis. 

Nikkei 225            23,144,00 (-0,60%)
Shanghai Composite      3.446,78 (+2,58%)
Hang Seng              25.574,00 (+1,55%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1836. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1837.

De dollar verzwakte tegen over veel andere grote valuta, na het uitstel van gesprekken tussen de VS en China en terwijl in Washington de patstelling aanhoudt over het fiscale stimuleringspakket. CBA verwacht dat de dollar deze week verder zal verzwakken.  

USD/JPY Yen   106,93
EUR/USD Euro  1,1836
EUR/JPY Yen   126,37

MACRO-AGENDA:
00:50 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg. (Jap)
06:30 Industriële productie - Juni (Jap)
11:00 Bouwproductie - Juni (eur)
14:30 Empire State index - Augustus (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Augustus (VS)
00:00 Bundesbank - Maandrapport (Dld)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen