beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet, maar mogelijk dat tech-aandelen het toch weer lastig krijgen nu de openingsindicatie voor de Nasdaq rood kleurt.

IG voorziet een openingswinst van 37 punten voor de Duitse DAX, een plus van 8 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 11 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten.

Vooral de Britse FTSE 100 liet maandag een outperformance zien ten opzichte van andere Europese beurzen, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. Vooral bedrijven met een internationale focus als AstraZeneca, Reckitt Benckiser, Diageo, Ashtead, Unilever en GlaxoSmithKline profiteerden volgens Madden van een waardedaling van het Britse pond.

Volgens Rabobank-analist Teeuwe Mevissen heeft de daling van het pond te maken met het uitblijven van voortgang in de Brexit-onderhandelingen. De deadline in oktober nadert rap en er zit geen millimeter vooruitgang in de gesprekken. Premier Boris Johnson dreigt zelfs met een "harde Brexit", waarin het VK de EU verlaat zonder uitgewerkt handelsakkoord.
 
Met de winsten van vandaag lieten de Europese aandelenmarkten de mineur van Wall Street achter zich, waar met name de techfondsen het afgelopen week zwaar te verduren hadden. Techbeurs Nasdaq daalde vorige week 3,2 procent, wat de sterkste daling markeerde sinds 20 maart. Wall Street is maandag gesloten vanwege de viering van Labor Day in de VS.

Volgens marktanalist Mark Haefele van UBS Global Wealth Management lagen winstnemingen ten grondslag aan de recente verkoopgolf. Haefele ziet dat beleggers vooral uit aandelen stappen die profiteren van de coronacrisis en thuiswerken en flink opgelopen zijn. "Dit is een goede voorbode voor waarde-aandelen en cyclische namen", aldus de marktvorser. "Het zal ook goed zijn voor Europa in het algemeen, gezien de dodenaantal extreem laag is en mensen zich richten op een herstel."

De lage rentes, een zwakke inflatie-outlook en het risico op een langlopende recessie, maken het moeilijk voor beleggers om richting te bepalen.

"Het spannendste deel van het herstel laten we achter ons, namelijk de korte periode waarin de economie snel groeide", aldus strateeg James McCormick van NatWest Markets. "Nu het herstel geleidelijker gaat dan in de afgelopen maanden, duiken de zorgen over de staat van de wereldeconomie weer op."

"Stel aandelenmarkten gaan daadwerkelijk onderuit, waar moet je als belegger dan naartoe? Door de lage rentes, zijn de obligatiemarkten geen aantrekkelijk alternatief meer in zo'n situatie", aldus McCormick.

De markt kreeg maandagochtend een steun in de rug van positieve Chinese macrocijfers. De Chinese export is in augustus sterker gestegen dan voorzien, terwijl de import terug liep. De export steeg, uitgedrukt in dollars, op jaarbasis met 9,5 procent, terwijl de import met 2,1 procent daalde.

De productie van de Duitse industrie is in juli minder sterk gestegen dan verwacht. De productie steeg in juli op maandbasis met 1,2 procent, terwijl economen hadden gerekend op een plus van 4,1 procent. Op jaarbasis daalde de productie met 10,0 procent.

Bedrijfsnieuws

Associated British Foods steeg 0,5 procent, nadat het concern beter dan verwachte kwartaalresultaten rapporteerde. Zowel de voedingsactiviteiten als kledingketen Primark presteerden het afgelopen kwartaal beter dan verwacht.

In Duitsland zat de autosector stevig in de lift. Volkswagen steeg 4,7  procent, terwijl Daimler 3,7 procent won. Volgens onderzoeksinstituut Ifo zijn de Duitse autobouwers iets positiever geworden. Zij denken de komende maanden hun productie licht te kunnen opvoeren.

In Parijs steeg Worldline 3,8 procent, terwijl Engie 3,2 procent won en Renault 2,9 procent hoger sloot.

PGS heeft een overeenkomst getekend met Ocean Floor Geophysics, waarbij de bodemonderzoeker de exclusieve rechten ontvangt voor het gebruik van de hard- en software en het intellectuele eigendom van PGS' CSEM-systeem. De transactie wordt betaald in aandelen OFG. PGS verloor 5,4 procent.

Euro STOXX 50         3.314,07 (+1,6%)
STOXX Europe 600       367,97 (+1,7%)
DAX                     13.100,28 (+2,0%)
CAC 40                     5.053,72 (+1,8%)
FTSE 100                  5.937,40 (+2,4%)
SMI                          10.311,00 (+1,3%)
AEX                          547,14 (+1,3%)
BEL 20                     3.359,38 (+1,5%)
FTSE MIB                19.738,01 (+1,8%)
IBEX 35                    7.080,70 (+1,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag vermoedelijk ook in de plus, hoewel de future op de Nasdaq nog in het rood staat.

Beleggers op Wall Street konden maandag op adem komen, want in New York werd niet gehandeld vanwege de viering van Labor Day in de Verenigde Staten.

Wall Street sloot vrijdag nog lager, waarbij net als donderdag tech-aandelen onder druk stonden.  

Volgens marktanalist Holly MacDonald van Bessemer Trust is de verkoopgolf vooral een terugkeer naar meer normale omstandigheden, en is die ook niet geheel onverwacht gezien de sterke stijging van de aandelenmarkten in augustus. MacDonald verwacht dat de marktvolatiliteit in de herfst zal toenemen.

De recente rally van met name tech-aandelen zou volgens onder meer The Wall Street Journal mogelijk te verklaren zijn door SoftBank, dat de afgelopen tijd voor 4 miljard dollar aan call-opties zou hebben gekocht op tech-aandelen.

Hoewel handelaren en analisten zagen dat er een grote partij actief was, was onduidelijk om wie het ging. En omdat door de vakantieperiode de volumes lager dan normaal waren, werden de koersstijgingen extra versterkt.

Ook komende week zal er veel aandacht zijn voor de koersbewegingen van aandelen in de techsector, zeker nu de VS dreigen om de grootste chipmaker in China op hun zwarte lijst te zetten, net als eerder met Huawei gebeurde. Semiconductor Manufacturing International Corp verloor maandag op de Chinese beurs ruim 11 procent en in Hongkong zelfs het dubbele.

Een solide Amerikaans banenrapport kon het sentiment vrijdag geen impuls geven. Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in augustus is toegenomen met 1,4 miljoen banen, terwijl de markt rekende op 1,3 miljoen banen.

De macro-economische agenda is in de VS deze week wat minder spannend. De wekelijkse steunaanvragen op donderdag en inflatiecijfers die vrijdag verschijnen kunnen op de meeste aandacht rekenen.

Mogelijk dat de dollar verder aansterkt wanneer de Europese Centrale Bank donderdag in zijn rentebesluit opnieuw het belang van een lagere euro/dollar koers benadrukt.

Nadat de koers vorige week het niveau van 1,20 dollar bereikte, maakte econoom Philip Lane van de ECB duidelijk dat de duurdere euro niet goed is voor de export en de groei van de eurozone. Vervolgens leverde de euro anderhalve cent in op de dollar.

Bedrijfsnieuws

De techsector lag vorige week onder het vergrootglas. De FAANG-aandelen, tot nog toe de winnaars van 2020, stonden daarbij stevig onder druk met gemiddeld verliezen tot zo'n 4 procent op weekbasis.

Tesla verloor op weekbasis dik 5 procent. Mogelijk komt het aandeel wanneer de handel op Wall Street dinsdag wordt hervat opnieuw onder druk te staan. Vrijdagavond laat werd bekend dat Tesla nog niet wordt toegevoegd aan de S&P 500. Nadat de maker van elektrische voertuigen bij de kwartaalcijfers in juli voor het vierde kwartaal op rij zwarte cijfers schreef, een eis om in de S&P 500 te komen, gingen analisten er van uit dat dit een gedane zaak zou zijn en steeg het aandeel fors in afwachting van de aankondiging.

"De champagne stond koud om het te vieren", volgens Wedbush-analist Dan Ives. Volgens hem is Wall Street verrast dat de maker van elektrische voertuigen toch niet in de S&P wordt opgenomen. Ives rekent erop dat het aandeel Tesla, dat vrijdag in de nabeurshandel ruim 6 procent aan waarde verloor, nu verder zal dalen.

Slotstanden vrijdag 4 september

S&P 500 index                  3.426,96  (-0,8%)
Dow Jones index            28.133,31  (-0,6%)
Nasdaq Composite           11.313,13 (-1,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld.

Nikkei 225                     23.209,89 (+0,5%)
Shanghai Composite      3.281,29 (-0,3%)
Hang Seng                    24.450,24 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1808. Bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag stond er nog een stand van 1,1821 op de borden.

USD/JPY Yen   106,25
EUR/USD Euro  1,1808
EUR/JPY Yen   125,48

MACRO-AGENDA:

00:50 Economische groei - Tweede kwartaal def. (Jap)
06:30 Inflatie - Augustus (NL)
08:00 Export - Juli (Dld)
11:00 Economische groei - Tweede kwartaal def. (eur)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Augustus (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

22:00 Slack Technologies - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen