beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 40 punten voor de Duitse DAX, een min van 8 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 6 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 461,70 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 15.570,36 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,2 procent op 6.609,31 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.016,63 punten.

"Er wordt momenteel naar richting gezocht", zei marktanalist Aoifinn Devitt van Moneta Group. "De markt ziet zich gesteund door het feit dat er veel kapitaal aan de zijlijn staat, wachtend op een kans om in te kunnen stappen, en dat betekent dat eventuele correcties van zeer korte duur zijn", aldus Devitt.

De grootste kwetsbaarheid van de markt op dit moment is volgens Devitt de voortdurende steun van centrale banken. De vraag is hoe de markt zich houdt als die steun wegvalt.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in augustus ongewijzigd bleef. De vertrouwensindex kwam weer uit op 0,3 procent negatief.

Bedrijfsnieuws
 
BASF heeft woensdag de onlangs verhoogde outlook voor 2021 herhaald. In het tweede kwartaal behaalde BASF een omzet van 19,8 miljard euro, een stijging van 56 procent. Topman Brudermüller wees op zowel stijgende volumes als prijzen in alle regio's en segmenten. Het aandeel daalde circa 1,0 procent.

Adecco heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de resultaten duidelijk zien stijgen. De uitzender verwacht dat de omstandigheden in het derde kwartaal verder zullen aantrekken, met een sterke omzetontwikkeling op jaarbasis. Het aandeel verloor 7,5 procent.

Deutsche Bank heeft in het tweede kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. Een meevaller was dat er nog maar nauwelijks voorzieningen voor slechte leningen hoefden te worden getroffen. Het aandeel verloor circa 1,o procent. Het aandeel van Deutsche Boerse noteerde 2,0 procent lager.

Ook bij Barclays gaat het goed. Barclays zag in het tweede kwartaal de winst voor belastingen significant stijgen en overtrof daarmee de niveaus van voor de coronacrisis en ook de marktverwachtingen. Het aandeel won 2,4 procent.

ASMI steeg met 0,5 procent na meevallende cijfers, nadat de halfgeleiderspecialist begin deze maand al liet weten dat de resultaten ruim boven de eerder afgegeven outlook zouden uitkomen. Vooral de orderinstroom oogt sterk, merkten analisten op. De grootste stijger in Amsterdam was Prosus met 6,6 procent. Met een grote blootstelling aan het Chinese Tencent kreeg het aandeel Prosus de afgelopen dagen flinke tikken te verwerken.

Euro STOXX 50          4.103,03 (+0,9%)
STOXX Europe 600       461,70 (+0,7%)
DAX                    15.570,36 (+0,3%)
CAC 40                 6.609,31 (+1,2%)
FTSE 100               7.016,63 (+0,3%)
SMI                    12.073,23 (+0,4%)
AEX                    747,66 (+1,4%)
BEL 20                 4.234,06 (+0,6%)
FTSE MIB               25.261,67 (+0,7%)
IBEX 35                8.733,70 (+0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag min of meer vlak.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag ook al vlak gesloten.

Het zwaartepunt lag woensdag bij het Fed-rentebesluit. De Amerikaanse aandelenmarkten schommelen woensdag rond recordniveau's, waarbij beleggers wedden op sterke bedrijfscijfers, een aanhoudende economisch herstel en soepel monetair beleid van centrale banken. Het optimisme wordt de afgelopen dagen licht getemperd door zorgen over de Delta-variant van het coronavirus en het risico van aanhoudende hoge inflatie.

Conform de verwachting handhaafde de Amerikaanse centrale bank woensdag de belangrijkste beleidsrente, evenals het opkoopprogramma van ten minste 120 miljard dollar aan Treasury's en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de Verenigde Staten te ondersteunen.

De Amerikaanse centrale bank herhaalde zijn intentie om het volledige scala aan instrumenten te gebruiken ter ondersteuning van de Amerikaanse economie in deze uitdagende tijd ter bevordering van maximale werkgelegenheid en zijn prijsstabiliteitsdoelstellingen en herhaalde tevens van mening te zijn dat de hogere inflatie van tijdelijke aard zijn, hoewel deze hoger is gestegen dan werd verwacht.

De richting van de economie blijft volgens de Fed afhankelijk van het verloop van het virus, hoewel de vaccinaties waarschijnlijk de effecten van de gezondheidscrisis op de economie zullen verminderen, zijn de risico's voor de economische vooruitzichten nog steeds aanwezig, zei de Fed.

Hoewel de economie aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt, zei de Fed pas bereid te zijn koers te wijzigen, "indien er risico's naar boven komen die het realiseren van de doelstellingen kunnen belemmeren", aldus de Fed. Vooralsnog is het te vroeg om af te bouwen", zei Fed-voorzitter Jerome Powell.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe sprak van een subtiele verandering in de taal van de Fed. "De Fed wijzigde de formulering over de voortgang van het economische herstel van “totdat er substantiële verdere vooruitgang is geboekt in de richting van de maximale werkgelegenheids- en prijsstabiliteit doelstellingen” naar “totdat de economie vooruitgang heeft geboekt in de richting van deze doelstellingen”, zei Sammani. "Een subtiel verschil, maar genoeg om markten ervan te overtuigen dat een eerdere aankondiging van de QE tapering tijdlijn eraan zit te komen", zei de analist.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het aantal aanvragen voor een hypotheek in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 5,7 procent. De marktindex steeg van 698,3 naar 737,9.

Een septemberfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,0  procent, ofwel 0,74 dollar, hoger op 72,39 dollar op de New York Mercantile Exchange, nadat uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week zijn gedaald.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en economische groeicijfers over het tweede kwartaal, gevolgd door de aanstaande woningverkopen van juni later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Microsoft overtrof in het afgelopen kwartaal de verwachtingen. De nettowinst steeg afgelopen kwartaal van 1,46 dollar naar 2,17 dollar per aandeel. Analisten voorspelden 1,92 dollar per aandeel. Het aandeel noteerde vrijwel vlak.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft in het tweede kwartaal een fors hogere omzet behaald, met een groei die het bedrijf 14 jaar geleden voor het laatst zag. De omzet steeg met 62 procent, van 38,3 miljard naar 61,88 miljard dollar. Het aandeel won circa 3,3 procent.

Apple heeft in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar een recordomzet behaald dankzij een stijging van de verkopen bij al zijn productcategorieën. Het was ook qua winstontwikkeling het beste derde kwartaal ooit. Het aandeel noteerde 1,0 procent lager.

Nabeurs volgt Facebook met cijfers en donderdag is het de beurt aan Amazon.com, waarmee het cijferseizoen voor de 'Big Five' klaar is.

Starbucks heeft in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar beter gepresteerd dan verwacht dankzij het economisch herstel sinds de coronacrisis, maar de Amerikaanse koffieketen waarschuwde ook voor hogere kosten door de oplopende inflatie. Starbucks daalde ruim 2,5 procent.

Visa heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten behaald. De betaalvolumes met de Visa card stegen op jaarbasis met 39 procent. Het aandeel verloor 1,5 procent.

Advanced Micro Devices heeft in het tweede kwartaal boven verwachting gepresteerd en verhoogde de omzetverwachting voor heel het boekjaar. AMD steeg ruim 7,5 procent.

Pfizer heeft in het afgelopen kwartaal de omzet fors zien stijgen, mede dankzij diens coronavaccin, en verhoogde de outlook voor heel dit jaar. Het aandeel won circa 3,5 procent.

Boeing heeft de omzet met tientallen procenten zien stijgen en boekte ook weer winst. De koers steeg ruim 4,0 procent.

McDonald's overtrof in het tweede kwartaal van 2021 de verwachtingen en presteerde ook beter dan in het tweede kwartaal van 2019, voor het uitbreken van de coronacrisis. Het aandeel verloor circa 1,5 procent.

S&P 500 index              4.400,64 (0,0%)
Dow Jones index            34.930,80 (-0,4%)
Nasdaq Composite           14.762,58 (+0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie in het groen.

Nikkei 225                     27.786,95 (+0,7%)
Shanghai Composite      3.396,56 (+1,0%)
Hang Seng                    26.172,31 (+2,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1855. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1847 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1808 op de borden.

USD/JPY Yen   109,77
EUR/USD Euro  1,1855
EUR/JPY Yen   130,13

MACRO-AGENDA:
06:30 Ondernemersvertrouwen - Juli (NL)
09:55 Werkloosheid - Juli (Dld)
11:00 Consumentenvertrouwen - Juli def. (eur)
11:00 Inflatie - Juli (Bel)
11:00 Economische groei - Tweede kwartaal (Bel)
14:00 Inflatie - Juli vlpg. (Dld)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg. (VS)
16:00 Aanstaande woningverkopen - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Samsung - Cijfers tweede kwartaal (ZKo)
07:00 AB InBev - Cijfers tweede kwartaal (Bel)
07:00 Airbus - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
07:00 Credit Suisse -  Cijfers tweede kwartaal (Zwi)
07:00 Danone -  Cijfers tweede kwartaal (Fra)
07:00 Nestle - Cijfers tweede kwartaal (Zwi)
07:00 Nokia - Cijfers tweede kwartaal (Fin)
07:00 Telefonica - Halfjaarcijfers (Spa)
07:00 Telenet - Cijfers tweede kwartaal (Bel)
07:00 Total - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
07:00 Volkswagen - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
08:00 AstraZeneca - Cijfers tweede kwartaal (VK)
08:00 Shell - Halfjaarcijfers (VK)
13:00 Comcast - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Mastercard - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Merck & Co - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 YUM Brands - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Amazon - Cijfers tweede kwartaal (VS)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.