beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 1,2 procent in het rood op 391,67 punten, de Duitse DAX daalde 1,6 procent op 12.273,00 punten, de Franse CAC 40 verloor 1,2 procent op 5.866,94 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent in de min bij een slotstand van 6.991,09 punten.

"Er zijn zorgen dat de waarschuwingen [van AMD en Samsung] het startschot zijn voor een zwak cijferseizoen", aldus analisten van SEB.

De markt zit volgens econoom Bernard Keppenne van CBC Banque "opnieuw klem tussen enerzijds een steeds duidelijker risico op een recessie en anderzijds de monetaire verkrapping door de centrale banken".

Veel aandacht ging vandaag uit naar het Amerikaans banenrapport. In september kwamen er 263.000 banen bij, terwijl de markt rekende op een stijging van 275.000 banen. Het werkloosheidspercentage kwam uit op 3,5 procent, terwijl de markt rekende op een onveranderd cijfer van 3,7 procent. Het gemiddeld uurloon steeg vorige maand op jaarbasis met 5,0 procent tot 32,46 dollar per uur, terwijl de arbeidsparticipatie uitkwam op 62,3 procent.

De banen- en loongroei in september ondersteunen het rentebeleid van de Federal Reserve, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag.

"Dit rapport zal bij de Fed geen terughoudendheid bewerkstelligen voor het rentebesluit begin november", denkt de analist.

Op macro-economisch vlak was er verder aandacht voor de detailhandelsverkopen en de industriële productie in Duitsland. In augustus heeft de Duitse industrie een stuk minder geproduceerd dan verwacht, terwijl de detailhandelsverkopen ook daalden.

De euro/dollar handelde rond het slot op 0,9784. Een vat WTI-olie kostte bijna 92 dollar en was daarmee zo'n 4 procent duurder dan donderdag.

Bedrijfsnieuws

Credit Suisse wil voor ongeveer drie miljard Zwitserse franc aan eigen schuld inkopen. Beleggers maken zich grote zorgen over de financiële gezondheid van Credit Suisse, waardoor schulden van de bank met forse kortingen worden verhandeld. Het aandeel is in 2022 ruimschoots gehalveerd. Het aandeel Credit Suisse sloot vrijdag ruim 5 procent hoger.

Op de Europese beursvloeren hebben de koersen van tech-gerelateerde aandelen het moeilijk. Het aandeel ASML daalde ruim 5 procent, ASMI 3 procent, Besi 3,5 procent, Infineon bijna 4 procent en STMicroelectronics 4,5 procent.

Energie-aandelen deden het beter, met een winst van ruim 2,5 procent koerswinst voor het aandeel TotalEnergies en bijna 1,5 procent voor het aandeel Shell. In Londen steeg het aandeel BP bijna 2 procent in koers.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen tot 3 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News
Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Tesla op $170, what is going on?! 23 nov | Analyse en Advies
  5. Premium