beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 0,7 procent op 4.543,09 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 35.131,61 punten en de Nasdaq noteerde 1,1 procent hoger op 13.079,16 punten. 

Afgelopen week kwamen er winsten van gemiddeld 2 procent op de borden, na meevallende inflatiecijfers die de hoop verder aanwakkerden dat de Federal Reserve klaar is met het verhogen van de rente.

Volgens econoom Luc Aben bij Van Lanschot Kempen omarmen beleggers de gedachte van een 'zachte landing' voor de Amerikaanse economie. Een scenario waarin de inflatie onder controle komt, zonder dat de groei al te veel schade oploopt. Voor dat laatste kwam er vanuit de detailhandelsverkopen trouwens een bemoedigende boodschap. Blijkbaar hield de consument ook in de maand oktober zijn bestedingen op een degelijk niveau, aldus Aben.

Maar Aben wees ook op de waarschuwende woorden van retailgigant Walmart. Het bedrijf stelde vorige week bij de kwartaalcijfers dat consumenten noodgedwongen een groter deel van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan ‘gewone boodschappen’ zoals voeding, en minder aan ‘luxe producten’ zoals elektronica. Vanuit sectorgenoten klinkt een soortgelijk geluid. 

Een en ander werpt de vraag op of de opluchting bij beleggers over zo’n zachte landing, en dan specifiek bij aandelenbeleggers, niet al te voortvarend is, aldus Aben.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in oktober verder zijn gedaald. De Leading Economic Index daalde 0,8 procent en kwam uit op 103,9. In september was er sprake van een daling met 0,7 procent. 

Volgens Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board gaven de leidende indicatoren in oktober opnieuw signalen af van een recessie op korte termijn. 

"De Conference Board verwacht dat de hoge inflatie, hoge rentetarieven en de krimpende consumentenbestedingen [...] de Amerikaanse economie in een zeer korte recessie zullen storten. We voorspellen dat het reële bruto binnenlands product in 2024 met slechts 0,8 procent zal groeien."

Verder zal het qua economische publicaties redelijk rustig zijn deze week. Belangrijk zijn de notulen van het laatste rentebesluit van de Fed, die dinsdagavond verschijnen. Beleggers zullen ook de steunaanvragen in de gaten houden, die woensdag verschijnen, omdat Wall Street donderdag dicht is vanwege Thanksgiving in de VS. Vrijdag is een verkorte handelsdag in New York op Black Friday.

WTI-olie kostte maandag 78,40 dollar per vat en werd daarmee 3 procent duurder ten opzichte van vrijdag. De verwachtingen nemen toe dat OPEC+ de aanbodbeperkingen zal aanscherpen om zo de olieprijzen te ondersteunen. Het technisch comité komt komende zondag bijeen om het productiebeleid van OPEC+ te beoordelen.

De euro/dollar steeg maandagavond met 0,3 procent naar 1,0950. Door de gunstige inflatiecijfers in de VS zat de euro afgelopen week duidelijk in de lift ten opzichte van de dollar en maandag ging die opmars verder.

"Het narratief dat de Amerikaanse rente 'higher for longer' zou blijven, heeft lang gedomineerd en staat nu toch op losse schroeven", zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. Niet alleen de Amerikaanse tienjaarsrente is fors teruggelopen, van ongeveer 5 procent naar nu minder dan 4,5 procent, maar ook de dollar is hierdoor duidelijk verzwakt. "Die vrij eenvoudige analyse is waar het op dit moment om draait."

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandagavond op 4,42 procent.
 
Bedrijfsnieuws

Nvidia steeg een procent in aanloop naar de cijfers van dinsdagavond nabeurs. Volgens FactSet verwachten geraadpleegde analisten dat het chipbedrijf de verwachtingen zal overtreffen. Toch bestaan er nog steeds zorgen over de waardering van het bedrijf.

Microsoft won ruim 2 procent, nadat bekend werd gemaakt dat Sam Altman zich bij het bedrijf voegt. Microsoft heeft 13 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI en is de belangrijkste geldschieter. Altman werd vorige week nog afgezet als CEO van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. 

Zoom Video Communications steeg 2,5 procent in aanloop naar de cijfers maandag nabeurs.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Mooie opsteker voor Shell 23 mei | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium