beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street legt banencijfers naast zich neer

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een vlakke opening tegemoet, waarbij de nieuwste banencijfers van ADP de koersen nauwelijks in beweging zetten.

Futures op de S&P 500 koersten circa een half uur voor opening van de beurzen 0,1 procent lager.

Beleggers lijken wat terughoudend in aanloop naar officiële banencijfers op vrijdag en opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell over zijn verwachtingen over de economie. Na het sluiten van de Europese beurzen komt Powell met een economische outlook. 

Vandaag gaven de banencijfers van loonstrookjesverwerker ADP al een eerste indicatie van de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten groeide in maart harder dan verwacht. Het aantal banen steeg met 184.000, na een bijgestelde stijging van 155.000 een maand eerder. Aanvankelijk was voor februari een stijging met 140.000 banen gemeld. Er was door economen gerekend op een groei van 155.000 banen in maart.

Een sterk banenrapport, dat verlaagt de urgentie voor de Federal Reserve om de rentes spoedig te verlagen. De Fed zal het niet makkelijk krijgen in de laatste horde om de inflatie te beheersen, waarschuwde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Het is dan ook onzekerheid over renteverlagingen die op de beurzen drukt, zo merkte beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx op. "De stijgende olieprijzen wakkeren de vrees voor inflatie verder aan, waardoor de eerder verwachte drie renteverlagingen nu minder waarschijnlijk lijken."

Het tweede kwartaal is niet bepaald goed begonnen voor de aandelenmarkten, maar beleggers lijken evenwel klaar te staan om de dip te kopen, zo stelden analisten van Citi in een rapport. De instroom naar Amerikaanse etf's steeg afgelopen week weer noemenswaardig. Er werd voor 16 miljard dollar in nieuwe longposities op S&P 500-futures gestoken, zag Citi. Een snel herstel van de verliezen van begin deze week sluiten de analisten dan ook niet uit.

De ogen zijn bovendien gericht op Disney, dat in een interne strijd is gewikkeld met miljardair en aandeelhouder Nelson Peltz. CEO Bob Iger, die bezig is met een grote herstructurering van het bedrijf, wil Peltz niet in het bestuur hebben. Peltz' investeringsvehikel eist op zijn beurt twee plekken in het bestuur. Eerder indicaties lijken erop te wijzen dat Iger aan het langste eind zal trekken tijdens de jaarvergadering van het bedrijf vanavond.

Tesla-topman Elon Musk is van mening dat Peltz in het bestuur van Disney moet. "Hij kan het bedrijf helpen hervormen en de kwaliteit van het product verbeteren, terwijl hij in het beste belang van de aandeelhouders handelt, zoals hij bij veel andere bedrijven heeft gedaan", aldus Musk op X.

Musk denkt dat Peltz in het bestuur de aandelenkoers van Disney "significant" kan laten stijgen. "Ik heb momenteel geen aandelen Disney, maar ik zou de aandelen zeker kopen als Peltz in het bestuur komt. Zijn trackrecord is uitstekend."

Olie noteerde woensdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent in het groen op 85,40 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 89,23 dollar werd betaald, een stijging van eveneens 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0767. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0770 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0768 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Naast Disney, gaat de aandacht uit naar Intel, dat voorbeurs ruim vijf procent daalde. De foundry-activiteiten van het bedrijf draaiden in 2023 een verlies van 7 miljard dollar. Een jaar eerder was het verlies nog 5,2 miljard dollar.

Het aandeel Tesla lijkt opnieuw verlies te gaan boeken. Het aandeel stond voorbeurs ruim een procent lager. Op dinsdag verloor het aandeel al bijna vijf procent, nadat de elektrische autobouwer beduidend minder auto's afleverden dan verwacht.

Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal voor 4,8 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Slechts één keer eerder werd er voor zoveel geld aan eigen aandelen ingekocht.

Acuity Brands heeft over het afgelopen kwartaal de omzet licht zien dalen, maar het operationeel resultaat wel zien oplopen, zo bleek woensdag uit kwartaalcijfers van de Amerikaanse sectorgenoot van de Nederlandse verlichtingsspecialist Signify. Het aandeel koerste voorbeurs krap een procent hoger.

Levi Strauss en BlackBerry koersten licht hoger in aanloop naar cijfers vandaag.

Slotstanden

De S&P 500 daalde dinsdag 0,7 procent tot 5.205,81 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 39.170,24 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent lager op 16.240,45 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
  Vochtprobleem drijft Alfen in het nauw 02 apr | Analyse en Advies
 3. Premium
  Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium
  Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
  KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
  Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
 5. Premium
  Wereldhave leeft op 04 apr | Lange termijn adviezen