beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Netflix onderuit op verdeeld Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 0,5 procent op 4.869,09 punten, de Dow Jones index steeg 0,6 procent op 38.002,61 punten en de Nasdaq noteerde 1,4 procent lager op 15.382,16 punten. 

Door de rally sinds oktober vorig jaar is de aandelenmarkt 'priced for perfection' en dat betekent dat elke tegenslag voor een koersreactie kan zorgen, stelden analisten van Bank of America.

Op weekbasis liggen stevige verliezen in het verschiet voor de S&P 500 en Nasdaq, terwijl beleggers gebukt gaan onder rentevrees, maar ook nauwlettend de situatie in het Midden-Oosten in de gaten houden.

De S&P is volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx op weg naar zijn slechtste week in bijna zes maanden, met een verlies van 2,7 procent tot nog toe. De Nasdaq dreigt zo'n 5 procent te gaan verliezen op weekbasis.

Israël voerde afgelopen nacht een raketaanval uit op Iran als vergelding voor de aanval vorig weekend. Aanvankelijk liepen de olieprijzen flink op, net als de goudprijs en daalden de futures op Wall Street. Obligaties waren in trek en dus daalden de rentes.

"Het feit dat de veilige havens (goud, Treasuries en de dollar) al weer zijn teruggezakt vanaf hun pieken vrijdagochtend vroeg, geeft aan dat de markten geloven dat dit het einde is. Ik zou zeggen: wacht op de officiële reactie uit Teheran", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Ondertussen zijn de verwachtingen voor een renteverlaging flink getemperd, volgens Blekemolen, "met economen die nu denken dat de Federal Reserve pas in september of mogelijk zelfs helemaal niet dit jaar de rente zal verlagen. Ook neemt de angst voor een heropleving van de inflatie toe", zei de beleggingsspecialist.

Stijgende olieprijzen verhogen de kosten voor consumenten en kunnen de bredere inflatie verder aanwakkeren. Een eventuele escalatie zou van invloed kunnen zijn op de timing van toekomstige renteverlagingen door de Fed.

Komende week gaat het Amerikaanse cijferseizoen in volle vaart verder, met "4 van de Magnificent 7-aandelen met Tesla, Alphabet, Microsoft en Meta die rapporteren. Dan wordt het pas echt interessant", aldus Vranken.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0655. De olieprijzen stegen licht, net als de goudprijs.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Super Micro Computer stonden vrijdag fors onder druk en daalden 18,5 procent. De producent van onder meer chips die worden ingezet voor kunstmatige intelligentie, besloot om niet met voorlopige cijfers te komen voorafgaand aan de definitieve kwartaalresultaten eind april. Omdat er nu geen voorlopige update volgt, vrezen beleggers dat de resultaten niet heel sterk zullen zijn en hooguit in lijn met de verwachtingen of zelfs slechter.

Tech beleeft vrijdag sowieso een moeilijke dag. Nvidia, Advanced Micro Devices en Micron daalden zo'n 4 procent.

Netflix noteerde 8,5 procent lager. De streamingreus wist de verwachtingen in het afgelopen kwartaal wel te verslaan, maar de outlook viel beleggers toch tegen. Netflix kon in het eerste kwartaal 9,3 miljoen nieuwe abonnees bijschrijven, terwijl de markt rekende op een toename van 5,1 miljoen klanten.

Procter & Gamble heeft de outlook voor het lopende boekjaar verhoogd. De aangepaste winst per aandeel zal volgens P&G dit jaar stijgen met 10 tot 11 procent tegenover eerder 8 tot 9 procent op jaarbasis. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet beperkt en was die met 20,2 miljard dollar licht onder de verwachting. De aangepaste winst per aandeel van 1,52 dollar was wel beter dan verwacht. Het aandeel daalde licht.

American Express heeft in het eerste kwartaal meer omzet behaald en de winst nog sterker zien stijgen. Dat bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers van het creditcardbedrijf. De outlook werd gehandhaafd. Het aandeel steeg 5,5 procent en hield daarmee de Dow Jones index in het groen.

Schlumberger heeft in het eerste kwartaal de omzet en de resultaten zien toenemen. Het voldeed daarmee aan de verwachtingen en wil in de komende twee jaar 7 miljard dollar aan de aandeelhouders uitkeren. Dit bleek vrijdag uit de resultaten van de Amerikaanse oliedienstverlener. Het aandeel verloor ruim een procent.

PPG Industries boekte in het eerste kwartaal van 2024 een hogere winst doordat de inputkosten daalden, maar de omzet daalde door lagere volumes in zowel de prestatiecoatings- als de industriële coatingsactiviteiten. Het aandeel daalde meer dan 3 procent.

Paramount Global steeg ruim 13 procent, nadat The New York Times meldde dat de filmstudiodivisie van Sony in gesprek is met Apollo Global Management over een bod op Paramount.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Mooie opsteker voor Shell 23 mei | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium