beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 516,77 punten, de Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,0 procent op 18.686,60 punten en de Franse CAC 40 sloot 0,7 procent in de plus bij een stand van 8.187,65 punten.

De Britse FTSE sloot donderdag 0,3 procent hoger op 8.381,35 punten en dat was opnieuw een record in Londen, nadat de Bank of England bij het rentebesluit duidelijk hintte op een aanstaande renteverlaging.

"We moeten meer bewijs zien dat de inflatie laag blijft voordat we de rente kunnen verlagen," zei Andrew Bailey, voorzitter van de BoE, donderdag in een toelichting op het rentebesluit. "Ik ben optimistisch dat het de goede kant op gaat."

Er was sprake van een duidelijke verschuiving naar een meer dovish standpunt, want twee leden van het beleidscomité stemden voor een renteverlaging met 25 basispunten, terwijl zeven leden voor handhaving stemden. Analisten hadden slechts één tegenstemmer verwacht.

"De Bank of England wordt zonder twijfel optimistischer, maar houdt haar opties open in het licht van de onzekerheid over de inflatiecijfers in de nabije toekomst. We verwachten nog steeds dat de eerste renteverlaging in augustus zal plaatsvinden", aldus ING.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de Chinese export in april sterker is gestegen dan verwacht, met 1,5 procent, net als de import, die met 8,4 procent toenam.

De euro/dollar handelde donderdag rond het Europese slot op 1,0778. De obligatierentes stegen licht, net als de olieprijzen.

Bedrijfsnieuws

Siemens Energy ging aan kop in de Duitse DAX, met een winst van 3,3 procent. RWE won 2,5 procent. Zalando was hekkensluiter in Frankfurt, met een verlies van 2,9 procent.

Verder deden de aandelen van Europese automakers goede zaken, net als olieaandelen.

In Parijs ging Carrefour aan kop met een plus van 2,3 procent. Accor was verreweg de grootste daler in de CAC 40, met een verlies van 2,4 procent.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria heeft donderdag een vijandig bod gelanceerd op Banco Sabadell, nadat Sabadell eerder deze week de toenadering door BBVA nog afwees. Het aandeel Sabadell steeg 3,2 procent. BBVA daalde 6,7 procent en trok daarmee de beurs in Madrid in het rood.

BE Semiconductor Industries heeft een order ontvangen voor 26 hybride bonding systemen. Wie de opdracht gaf, meldde Besi niet. Hoeveel er met de opdracht is gemoeid wilde Besi ook niet kwijt. Het aandeel steeg 3,6 procent in Amsterdam, terwijl de AEX zijn record aanscherpte, ruim boven de 900 punten.

De Britse tv-zender ITV handhaafde de jaaroutlook, ook al kwamen de kwartaalcijfers onder de verwachting uit. De outlook voor de advertentie-inkomsten bleef aan de optimistische kant met een verwachte groei van 12 procent. De consensus hield het tot nu toe op een plus van slechts 5 procent. De koers liep 3,0 procent op.

Telefonica deed het over de eerste drie maanden van het jaar beter dan verwacht en handhaafde de outlook voor 2024. Het aandeel Telefonica ondervindt nogal wat steun van het Spaanse staatsbedrijf SEPI dat zijn belang in het telecombedrijf opvoert. Op 3 mei stond het belang op 7,08 procent en de verwachting is dat dit naar 10,0 procent gaat. De koers daalde 0,7 procent.

Nexi heeft de outlook voor heel dit jaar gehandhaafd, nadat de omzet en de winst in het eerste kwartaal de verwachtingen overtroffen. Het Italiaanse betaalbedrijf handhaafde de outlook en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan van 500 miljoen euro. De koers steeg 6,4 procent.

In Brussel daalde zwaargewicht Argenx ruim 5 procent na het bekendmaken van resultaten en het stopzetten van een onderzoeksprogramma. De Bel20 ging daardoor ook behoorlijk onderuit.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot 0,3 procent hoger.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Ahold of toch Abuy? 08 mei | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ASMI breekt uit 08 mei | Trades
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Emerging Markets ETF biedt koopmoment 06 mei | Lange termijn adviezen
  5. Premium