Nieuws Binnenland

Beursblik: stikstofadvies vergroot onzekerheid voor bouwers

(ABM FN-Dow Jones) Het advies van de Commissie Remkes over de stikstofkwestie betekent voor de Nederlandse bouwers aanhoudende onzekerheid. Dit zei analist Martijn den Drijver van ABN AMRO donderdag in een reactie tegen ABM Financial News.

Onduidelijk is volgens de analist welke aanbevelingen van de commissie zullen worden overgenomen en wie voor de subsidies en andere kosten opdraait. Ook is het tijdspad onduidelijk. Wellicht duurt het weken voordat er politieke overeenstemming is en dan moeten de aanbevelingen worden uitgevoerd. Dit kan kan alles bij elkaar weken, maar ook maanden duren, zei Den Drijver.

Sowieso zal voor veel projecten de stikstofimpact opnieuw moeten worden berekend, aldus de analist, en daarbij moet ook nog eens daar waar nodig worden aangetoond welke maatregelen worden genomen om de uitstoot van stikstof te reduceren.

Alle drie de beursgenoteerde bouwers, BAM, Heijmans en VolkerWessels, worden geraakt door het stikstofdossier. Heijmans, dat als enige volledig gefocust is op Nederland, zal daarbij relatief het hardste worden getroffen.

ABN AMRO haalde vorige week het aandeel BAM van de kooplijst en volgt het aandeel nu met een Houden advies. Op Heijmans en VolkerWessels heeft de bank een koopadvies.