Nieuws Binnenland

Winstwaarschuwing Ter Beke vanwege uitbraak listeria

(ABM FN) Ter Beke heeft zijn winstverwachting verlaagd vanwege de terugroep van producten van het Nederlandse dochterbedrijf Offerman, waar een listeria-besmetting is aangetroffen.

De voedingsgroep uit Lievegem rekenden tot nog toe voor dit jaar op een verbetering van het onderliggende EBITDA-resultaat. Door de recall van producten en tijdelijke stopzetting van activiteiten in Aalsmeer kan het verwachte resultaat in 2019 tot 10 procent lager uitvallen dan eerder verwacht, is nu de eerste inschatting van Ter Beke.

Ter Beke zegt "zeer geschrokken" te zijn door de melding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat er in de Offerman-locatie in Aalsmeer dezelfde listeria-stam is aangetroffen als bij een aantal ernstige ziektegevallen in Nederland, waaronder drie overlijdens en een miskraam. 

Vorige week kondigde Ter Beke aan alle relevante producten uit Aalsmeer terug te roepen. Deze voorzorgsmaatregel wordt bewust "zeer ruim" uitgerold, stelt het bedrijf.

Listeria is een bacterie die voedselinfectie kan veroorzaken en is erg gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Risicoproducten zijn rauwmelkse schimmelkazen en rauwe of gerookte vleeswaren.