Nieuws Binnenland

Handelsvolumes Euronext dalen toch weer

(ABM FN-Dow Jones) De handelsvolumes van contante effecten op Euronext lagen in september toch weer lager, nadat er in augustus juist sprake was van een opleving na maanden van krimp. Dit maakte de Europese beursuitbater woensdagavond bekend.

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van aandelen, obligaties en warrants noteerde op jaarbasis 6,3 procent lager op 8.732 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume overigens wel 10,2 procent hoger.

De gemiddelde dagwaarde van verhandelde ETF's daalde ten opzichte van een jaar eerder met 4 procent. Vergeleken met augustus was de krimp zelfs 24 procent.

Het dagvolume van derivaten daalde op jaarbasis met 1,8 procent in september. Opties en futures op aandelenindices stegen in volume met 2,9 procent, maar op individuele aandelen daalden deze met 14,6 procent. 

Over de eerste negen maanden van het jaar ligt het gemiddelde dagvolume aan derivaten op Euronext 2,8 procent lager dan vorig jaar in dezelfde periode.

Op de valutamarkt van Euronext FX, voorheen bekend als FastMatch, was het dagvolume in september 2,5 procent hoger dan een jaar eerder, maar 14,3 procent lager dan in augustus.

In september waren er twee IPO's, die van La Perla Fashion Holding en Prosus.