Nieuws Binnenland

Disney presteert boven verwachting

(ABM FN-Dow Jones) The Walt Disney Company heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar boven verwachting gepresteerd.  Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van het Amerikaanse entertainmentconcern. 

CEO Bob Iger sprak van solide resultaten.

In de verslagperiode daalde de nettowinst met 66 procent tot 785 miljoen dollar, of 0,43 dollar. De aangepaste winst kwam uit op 1,07 dollar, waar analisten rekenden op 0,95 dollar per aandeel.

De omzet werd voorspeld op 19 miljard dollar en kwam daar met 19,1 miljard dollar nipt bovenuit in het vierde kwartaal. Een jaar eerder behaalde Disney een omzet van 14,3 miljard dollar.

Hoewel Disney kan profiteren van zijn blockbuster film franchises en pretparken, lopen de televisienetwerken, waaronder ABC en ESPN, minder goed. 

In het vierde kwartaal daalde de operationele winst bij de TV-netwerken met 3 procent, terwijl bij de pretparken sprake was van een stijging met 17 procent en bij de filmstudio met liefst 79 procent. Disney kon profiteren van het succes van films als The Lion King, Toy Story
4 en Aladdin.

Om de concurrentie met streamingdiensten als Netflix en Amazon het hoofd te bieden, nam Disney het grootste deel van de entertainmentactiviteiten van 21st Century Fox over in maart, met daarbij een meerderheidsbelang in de streamingdienst Hulu. 

Ook introduceerde het Disney+, dat volgende week officieel wordt gelanceerd in de Verenigde Staten voor 6,99 dollar per maand.

Het aandeel Disney stijgt in de nabeurshandel bijna 4 procent.