beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX lager de dag uit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent tot 595,26 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

De aandelenmarkten maken even een pas op de plaats, zo stelde portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl. "Voor de korte termijn is het wachten op een trigger die de markt hoger kan zetten. Dat kan bijvoorbeeld het tekenen van een overeenkomst tussen de VS en China zijn, gebeurt dit niet dan zouden we even wat terug kunnen zakken."

Voor de wat langere termijn ziet Jellema nog wel kansen in de aandelenmarkt. "Mensen zijn toch op zoek naar rendement en op cash en met obligaties is dat lastig, dus worden mensen de risicocurve verder opgeduwd richting aandelen."

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met opnieuw 0,4 procent op kwartaalbasis gegroeid. In de twee voorgaande kwartalen groeide het bruto binnenlands product ook al met 0,4 procent. De toename in het derde kwartaal is vooral te danken aan de consumptie.

De Duitse economie is in het derde kwartaal van dit jaar eveneens gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. In het afgelopen kwartaal nam het Duitse bruto binnenlands product, aangepast voor kalendereffecten, met 0,1 procent op kwartaalbasis toe. De verwachting van analisten lag op een krimp met 0,1 procent. Zo ontloopt Duitsland een recessie, zei econoom Carsten Brzeski van ING.

De economie in de eurozone is in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal in een stabiel tempo gestegen. Het cijfer werd licht opwaarts bijgesteld, vergeleken met een eerdere raming.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 9 november met 14.000 gestegen. Er was vooraf door economen gerekend op 215.000 aanvragen.

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week opnieuw gestegen, na een flinke toename een week eerder.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 56,91 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,015. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1011 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1007 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Vopak met een winst van 4,8 procent. Adyen en RELX deden het met met een plus van 1,0 procent ook goed.

Takeway.com viel ook op. De koers van het aandeel noteerde tot aan het middag uur fors hoger, maar moest met een winst van 0,5 procent genoegen nemen. Takeaway.com wil de marges van Just Eat opvoeren, nadat de twee bedrijven gefuseerd zijn. Dit zei CEO Jitse Groen van Takeaway.com woensdag tijdens de Morgan Stanley TMT conferentie in Barcelona.

"Ik vind het spel rond de overname van Just Eat tussen Prosus en Takeaway.com erg interessant", zei Jellema. Delivery Hero, waar Prosus een belang van 23 procent in heeft, gaf Kepler Cheuvreux in september namelijk de opdracht om 3 miljoen stukken Takeaway te verkopen. Door een dalende koers van het aandeel Takeaway, wordt de geboden prijs voor Just Eat ook lager. "Tot aan vanochtend hadden ze ongeveer 2,3 miljoen aandelen verkocht, dus moeten er nog ongeveer 700.000 van de hand worden gedaan. De vraag is nu als de verkoop van de 3 miljoen aandelen afgerond is of de druk op de koers van Takeaway.com verdwijnt of dat Delivery Hero met een nieuwe tranche gaat komen", zei Jellema. 

NN Group noteerde 0,65 procent hoger op de cijfers over het derde kwartaal. De nettowinst van NN Group daalde van 788 miljoen euro tot 515 miljoen euro. Dat is evenwel fors hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van 312 miljoen euro. De kwartaalcijfers van NN Group waren solide en moeten het aandeel omhoog duwen, terwijl de kapitaal- en kaspositie toestaan te hopen op een aandeleninkoop in 2020, aldus KBC Securities.

Galapagos en ArcelorMittal hadden het vandaag moeilijk en moesten respectievelijk 3,9 en 2,8 procent in waarde achteruit. Galapagos had vandaag z'n jaarlijkse research and development dag in New York .

In de AMX ging Basic-Fit aan aan kop met een winst van 2,9 procent. RBC heeft donderdag het advies voor Basic-Fit verhoogd van Underperform naar Outperform en het koersdoel ging van 26,00 naar 35,00 euro. De analisten van RBC gaan uit van een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 19 procent tussen 2019 en 2023. De EBITDA zal in die periode vermoedelijk groeien met 23 procent.

Wereldhave mocht 2,1 procent bijschrijven

SBM Offshore was goed voor een plus van 1,6 procent. De Schiedamse oliedienstverlener voorziet voor 2019 nu een omzet van circa 2,1 miljard dollar. Daarbij komt circa 1,3 miljard dollar voor rekening van Lease & Operate, terwijl voor de divisie Turnkey een omzet wordt voorzien van circa 800 miljoen dollar. Verder mikt SBM niet langer op een EBITDA van meer dan 750 miljoen dollar, maar op ongeveer 800 miljoen dollar. "Een goed geoliede machine", noemde KBC Securities SBM.

Altice kende een turbulente dag. "Als een raket omhoog en als een raket weer naar beneden", typeerde Jellema de dag van Altice. De omzet van Altice Europe ging in het derde kwartaal van 2019 met 7 procent omhoog naar 3,67 miljard euro. Analisten rekenden op een toename van 6 procent tot 3,63 miljard. Het aandeel noteerde vlak. Aan het begin van de handelsdag stond het aandeel nog 4,0 procent in de plus. Analisten waren ook wel te spreken en Credit Suisse verhoogde het koersdoel. Altice sloot de dag af met een verlies van 4,8 procent.

BAM kende ook een zwakke dag en sloot 4,0 procent lager.

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 7,4 procent. Kiadis Pharma daalde 6,8 procent. Curetis leverde 2,5 procent in na een kwartaalupdate.

Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de S&P 500 index vlak op 3.094,18 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.