beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start vermoedelijk in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent.

De AEX index daalde donderdag in lijn met de andere Europese hoofdbeurzen met 0,4 procent tot 595,26 punten.

"De Amerikaans-Chinese handelsgesprekken zijn gestagneerd", concludeerde marktanalist David Madden van CMC Markets het terughoudende sentiment in Europa.

The Wall Street Journal meldde woensdag dat China mogelijk zou terugkomen op zijn toezeggingen om specifieke landbouwproducten af te nemen, terwijl Beijing zich bovendien verzet tegen verzoeken van de VS om technologieoverdrachten te beteugelen, en handhavingsmechanismen in te voeren.

Beleggers schrokken ook van nieuws dat de Amerikaanse senaat China de maat wil nemen over het optreden van de autoriteiten tegen betogers in Hong Kong. Twee senatoren dienden wetgeving in om de speciale economische behandeling van Hong Kong door de Verenigde Staten onder de loep te nemen. Ook zou de wetgeving voorzien in sancties tegen Chinese overheidsfunctionarissen indien mensenrechten geschonden worden.

Momenteel blokkeren gewapende demonstranten de toegangswegen naar de belangrijkste universiteiten, in afwachting van confrontaties met de oproerpolitie. De overheid heeft deze week gelast dat alle scholen, van peuterschool tot middelbare school, de deuren gesloten houden. Ook veel universiteiten zijn gesloten. Meerdere Nederlandse universiteiten halen nu hun studenten voortijdig terug uit Hongkong en verschillende grote Amerikaanse banken zouden hun personeel opgeroepen hebben niet naar kantoor te komen, maar vanaf huis te werken.

Ondanks het verdampen van de handelshoop en de zorgwekkende ontwikkelingen in Hong Kong, bleven de Amerikaanse hoofdindices op Wall Street donderdagavond rustig op hun plaats liggen. Hoofdgraadmeter S&P 500 scherpte zelfs fractioneel zijn hoogste stand ooit aan.

"Mensen zijn toch op zoek naar rendement en op cash en met obligaties is dat lastig, dus worden mensen toch verder de risicocurve opgeduwd, richting aandelen", merkte portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl op, als verklaring voor de recordniveau's op de internationale aandelenmarkten.

Aandelen Cisco werden donderdag in New York 7,3 procent lager verhandeld nadat de Amerikaanse maker van netwerkapparatuur met een tegenvallende outlook kwam voor het lopende tweede kwartaal. Walmart daalde daarnaast nipt met 0,3 procent, ondanks dat 's werelds grootste supermarktketen iets optimistischer werd over het lopende boekjaar.

Oud-topman van Uber Travis Kalanick verkocht opnieuw een flink deel van zijn aandelen in het taxibedrijf. Kalanick deed 6,1 miljoen aandelen van de hand voor 26,94 dollar per stuk. Dit leverde de oud-topman en oprichter ruim 160 miljoen dollar op. Kalanick verkocht recent ook al meer dan 20 miljoen aandelen voor 26,99 dollar per stuk. Het aandeel Uber daalde 2,6 procent naar 25,99 dollar. Uber ging in mei dit jaar naar de beurs, waarbij aandelen werden uitgegeven voor 45,00 dollar per stuk.

De olieprijs stond donderdagavond licht onder druk, nadat de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden sterker dan verwacht bleken te zijn toegenomen. Op een settlement van 56,77 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,6 procent minder waard. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1022.

Het sentiment in Azië was vanochtend overwegend positief. Sydney en Seoel wonnen zelfs ongeveer een procent. Shanghai gaf krap een half procent prijs.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de Empire State index New York en de Amerikaanse industriële productie in oktober.

Bedrijfsnieuws

ArcelorMittal ontving toestemming van de hoogste rechtsprekende instantie in India voor de afronding van de overname van Essar Steel. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag. Met de overname van het failliete Essar steel is krap 6 miljard dollar gemoeid.

Voor de tweede helft van 2019 verwacht Nedap een hogere groei zowel ten opzichte van de eerste helft van het jaar als in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet over 2019 zal dan op een vergelijkbaar niveau uitkomen als het voorgaande jaar.

Royal Dutch Shell is gestart met de winning van olie en gas met FPSO P-68 voor de kust van Brazilië. Met deze FPSO kan dagelijks 150.000 vaten olie worden opgepompt en 6 miljoen kubieke meter gas worden gewonnen.

Op 14 november kocht Reggeborgh krap 0,4 miljoen stukken VolkerWessels in voor 22,20 euro per stuk. Reggeborgh heeft nu 55,3 miljoen aandelen VolkerWessels in handen, wat goed is voor een belang van 69,1 procent.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 0,1 procent tot 3.096,63 punten en bereikte daarmee een nieuw record. De Dow Jones index daalde fractioneel op 27.781,96 punten en daarmee nipt onder het record van woensdag. De Nasdaq ging iets lager op een slot van 8.479,02 punten.  

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium