beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,5 procent tot 602,86 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

In lijn met beurzen elders in Europa zat het Damrak vrijdag stevig in de lift, nadat The Wall Street Journal donderdagavond meldde dat de Amerikaanse president zou hebben ingestemd met een eerste handelsovereenkomst met Beijing. Donald Trump zou onder andere akkoord zijn gegaan met een gefaseerde verlaging van bestaande importheffingen. De nieuwe Amerikaanse heffingen die zondag van kracht zouden gaan, worden tevens gecanceld. China zou onder andere hebben beloofd meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen en intellectuele eigendomsrechten beter te beschermen.

Halverwege de handelsdag ontstond toch enige druk, vanwege elkaar tegensprekende berichten. Trump versterkte de druk door uit te halen naar The Wall Street Journal. Hij noemde het WSJ-artikel "compleet verkeerd". De markt hervond de weg omhoog nadat de Chinese vice-minister van handel Wang Shouwen het gedeeltelijke handelsakkoord bevestigde en ook de details van het WSJ-artikel grotendeels bevestigde.

Trump bevestigde via Twitter het akkoord en zei onmiddellijk de onderhandelingen te beginnen over een Fase 2 akkoord in plaats van te wachten tot na de verkiezingen van 2020.

Daarnaast reageerden de markten positief op de uitslag van de Britse parlementsverkiezingen, die donderdag plaatsvonden. De Conservatieve Partij onder leiding van premier Boris Johnson heeft bij deze verkiezingen een overtuigende overwinning geboekt. De Brexit-deal met de Europese Unie kan nu vermoedelijk probleemloos door het parlement worden geloodst.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zijn de belangrijkste signalen van de dag dat de onduidelijkheid rond de Brexit uit de markt is en dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China na bevestiging van het Fase 1-akkoord de-escaleert, "hoewel er nog wat onduidelijkheid is over de tarieven, waardoor de markt toch wat van zijn winsten teruggeeft", aldus Schutte.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek  bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in oktober op jaarbasis 3,9 procent meer heeft omgezet. De Nederlandse export is in oktober qua volume op jaarbasis met 7,4 procent gestegen. Op maandbasis steeg de export met 1,8 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse import- en exportprijzen in november op maandbasis zijn gestegen met 0,2 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling van 1,3 procent. De detailhandelsverkopen zijn in november weliswaar gestegen, maar tegenvallend, terwijl de bedrijfsvoorraden licht stegen in oktober.

De euro/dollar noteerde op 1,1125. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar ook op 1,1178 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1128 op de borden.

Olie noteerde 0,7 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Takeaway.com met een winst van 1,7 procent. ASML sloot tevens 1,7 procent hoger, maar steeg fracioneel minder dan Takeaway.com.

Van de financials ging ABN AMRO aan kop met een winst van 1,5 procent. De overige financials als Aegon, ASR, en ING deden het vrijdag ook goed. Aegon steeg 0,7 procent, ASR noteerde 0,3 procent hoger, terwijl ING 0,5 procent won. Donderdag blonk deze sector ook al uit op het de Europese beurzen.

Royal Dutch Shell heeft een akkoord bereikt met Nigeria over een nieuw grootschalig gasproject. De deal werd gesloten met Shell-jv Nigeria LNG, waarin Shell een belang heeft van 25,6 procent, heeft. Het betreft een 20-jarige gasleveringsovereenkomst met het Nigeriaanse staatsoliebedrijf. Met het contract is een vooruitbetaling gemoeid van 2,5 miljard dollar. Het aandeel verloor 0,1 procent.

Ahold Delhaize verloor 0,1 procent. Ahold maakte voorbeurs bekend dat het zijn inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 1 miljard euro heeft afgerond.

Galapagos was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Credit Suisse verlaagde het advies voor Galapagos van Outperform naar Neutraal. Het aandeel verloor 2,2 procent.

In de AMX blonk Altice uit met een winst van 2,6 procent. Altice Europe maakte bekend dat zijn dochteronderneming MEO een minderheidsbelang verkoopt aan Morgan Stanley Infrastructure Partners om samen het eerste landelijke glasvezelbedrijf in Portugal op te zetten. De bedrijfswaardering bedraagt ruim 4,6 miljard euro.

TKH steeg 2,0 procent, OCI won 1,6 procent en Air France-KLM dikte 1,2 procent aan. AMG bungelde met een verlies van 1,5 procent onderaan. Flow Traders daalde 1,1 procent.

Bij de kleinere fondsen wist Van Lanschot Kempen 1,4 procent aan te dikken. Van Lanschot Kempen zal op 23 december 2019 het eerder aangekondigde bedrag van 1,50 euro per aandeel uitkeren. De CET1-ratio van de bank blijft ook na deze kapitaalteruggave "ruim boven" de kapitaaldoelstelling van 15 tot 17 procent. De kapitaaluitkering wordt gedaan ten laste van de vrij beschikbare agioreserve, waarmee deze uitkering is vrijgesteld van Nederlandse dividendbelasting. Het totaal aantal uitstaande aandelen blijft ongewijzigd.

Fastned heeft met de uitgifte van obligaties 12 miljoen euro opgehaald. Fastned wilde met de uitgifte tot 15 miljoen euro ophalen. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Ordina daalde 1,7 procent.  Ordina wil twee nieuwe commissarissen benoemen. Het gaat in dit verband om Thessa Menssen en Filip Michiels, waarbij Menssen ook wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de raad ter opvolging van Dirk Anbeek, die aftreedt in overeenstemming met het rooster.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 3.159,84 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.