beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

KPN onderuit op optimistisch Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, nadat de beurzen wereldwijd vooralsnog optimistisch bleven dat het coronavirus in China tot staan zal worden gebracht, en zich vooral richtten op sterke resultaten van Apple en andere bedrijven.

De AEX eindigde 0,4 procent hoger op 605,22 punten. De Midkap-index steeg 0,2 procent en de index van Smallcaps eindigde 0,6 procent hoger.

Na een positieve opening op Wall Street leverden de beurzen in de VS en Amsterdam de winsten in de namiddag tijdelijk weer in, zonder duidelijk aanleiding, zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. "Maar daarna gingen ze even makkelijk weer omhoog."  

Na de schrik op de beurzen op maandag, toen duidelijk was dat het gevaarlijke coronavirus in China zich over een groot gebied had verspreid, gaan de markten er voorlopig toch van uit dat de epidemie tot staan wordt gebracht, concludeerde Schutte.  "Tot nu toe horen we steeds dat het aantal besmettingen is verdubbeld, maar de markt gaat er blijkbaar van uit dat die steile lijn omhoog toch weer gaat dalen." En dan zal er ook wel een vaccin komen, ook al kan dat volgens experts nog wel een jaar duren, zei Schutte.

De aandacht op het Damrak werd vooral gericht op de Amerikaanse bedrijfsresultaten, waar met name Apple uitblonk. Zwaargewicht ASML trok ook de AEX daarop omhoog.

Vooruitblikkend zal de Federal Reserve vanavond mogelijk aankondigen dat de liquiditeit die sinds enige tijd in de markt voor korte financieringen of repo's wordt gepompt op één of andere manier permanent wordt gemaakt, denkt Schutte. Donderdag zal het interessant zijn hoe de resultaten van zwaargewichten Unilever en Shell op de beurs worden ontvangen.  
 
Olie noteerde vlak. De eerdere prijsstijging verdampte na een stijging van de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week.

De euro/dollar noteerde op 1,1003. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1020.

Er waren in de middag twee zwakke economische cijfers uit Amerika: de groothandelsvoorraden daalden onverwacht in december en ook de aanstaande woningverkopen in de VS lieten vorige maand een onverwacht forse krimp zien. Volgens Schutte viel de publicatie van die cijfers echter niet samen met de onverklaarde tijdelijke marktdip deze middag.

Vanochtend werd al bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen onverwacht is gestegen. Ook het Franse consumentenvertrouwen trok aan.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen leverde KPN 5,6 procent in na de publicatie van kwartaalresultaten. De aangepaste EBITDA na leases viel met 561 miljoen euro lager uit dan de analistenverwachting van 575 miljoen euro. Het telecombedrijf boekte wel meer winst dan verwacht. ING en Jefferies waren vooral niet te spreken over de door KPN afgegeven outlook voor 2020. Met name op het gebied van de vrije kasstroom stelde de outlook teleur, vonden zij.

Philips verloor 0,9 procent. Het bedrijf is van plan om tot zes miljoen eigen aandelen in te kopen om beloningen voor werknemers te kunnen uitbetalen.
 
Halfgeleiders waren in trek, meeliftend op de goed ontvangen cijfers van Apple. ASML won 2,7 procent, Midkap-fonds Besi sloot ook met winst. Apple stond bijna 3 procent hoger in de VS, dankzij goede iPhoneverkopen.

Verzekeraar Aegon kondigde aan te stoppen met het financiering van hypotheken van de startup Jungo. Het aandeel reageerde niet.

In de AMX daalde Air France-KLM 0,1 procent. KLM meldde voorlopig te blijven vliegen op China, ondanks het coronavirus, op basis van informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie en diverse nationale en internationale autoriteiten. Ook Air France handhaaft zijn vluchten, meldden Franse media. Andere maatschappijen, waaronder British Airways, Finnair en Amerikaanse maatschappijen hebben de vluchten naar China deels of geheel geschrapt. Lufthansa geeft passagiers die geen gebruik willen maken van hun ticket naar China, hun geld terug.

Corbion steeg 3 procent. De overgenomen activiteiten op het vlak van plantaardige voedingsstoffen uit micro-algen ontwikkelen zich trager dan verwacht, wat de nettowinst met ongeveer 25 miljoen euro zal drukken, meldde het bedrijf. Toch verwacht topman topman Olivier Rigaud de outlook voor 2019 grotendeels te overtreffen bij Ingredient Solutions, terwijl Innovation Platforms conform verwachting presteerde. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 28,00 naar 30,00 euro.

Onder de kleinere aandelen sloot vastgoedfonds NSI bovenaan de lijst.

Laadpalenfabrikant Alfen won weer terrein, en werd 2,4 procent meer waard, terwijl ook Sif Holding, dat funderingen voor windmolens op zee bouwt, populair bleef, met 2,7 procent winst. Avantium, ook een zogeheten 'groen' fonds, dat bioplastic ontwikkelt, steeg ruim 7 procent op de lokale markt.

Het lokaal genoteerde AND won 6 procent.  

Tussenstanden Wall Street

De grote Amerikaanse aandelenindices stonden rond het sluiten van het Damrak 0,2 tot 0,4 procent hoger. De Dow Jones deed het iets beter dan techbeurs Nasdaq. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen