beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX doet stapje terug

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag licht lager, waarbij beleggers een reeks cijfers te verwerken kregen. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,7 procent op 624,62 punten. 

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management lagen de beurzen er vanochtend wat lager bij, vanwege opnieuw oplaaiende zorgen over het coronavirus. Bovendien was het beeld van de AEX wat vertekend, vanwege een ex-dividendnotering van het aandeel Royal Dutch Shell, aldus Van Eerden.

Besmettingen in de Chinese provincie Hubei worden naast een test nu ook gebaseerd op een klinische diagnose en dat leidde tot een scherpe toename van het aantal besmettingen. Wereldwijd zijn volgens de autoriteiten nu zo'n 60.000 besmettingsgevallen bevestigd. Een toename van bijna 15.000 op dagbasis.
 
In totaal zijn er inmiddels 1.369 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,3 procent. Buiten China en Hong Kong zijn nog vrijwel geen doden gevallen.

Van Eerden wees op uitspraken van de Wereldhandelsorganisatie dat het coronavirus een impact van één procent zal hebben op de wereldwijde groei. "Er kwam vanochtend wat beseft dat het coronavirus een effect zal hebben op de groei, maar nog steeds wordt de impact ervan door beleggers onderschat", aldus Van Eerden. De vermogensbeheerder vertrouwt de cijfers uit China niet en verwacht dat het aantal besmettingen veel hoger ligt. Bovendien zijn veel Chinezen vanochtend weer aan het werk gegaan, zo merkte hij op. "Hierdoor ontstaat er een risico op een verdere verspreiding van het virus."

"Met te groot gemak wordt over de economische impact heengestapt," zo stelde ook investment manager Simon Wiersma van ING. "Als zelfs winstwaarschuwingen die rechtstreeks verband houden met de virusuitbraak, bijvoorbeeld van cruise-onderneming Carnival, door beleggers beloond worden met een koersstijging, dan weet je dat er sprake is van euforie, een mentale staat waarbij er geen of nauwelijks aandacht meer lijkt te zijn voor risico", aldus Wiersma. 
Van Eerden merkte op dat er onder beleggers geen paniek heerst op de beurzen. "Alleen de kooplust ontbreekt vanochtend."

Beleggers verwerkten vanochtend veel cijfers. Deze schetsen volgens Van Eerden een wisselvallig beeld. Zo bleken de cijfers van Aegon volgens de vermogensbeheerder "dramatisch", terwijl NN juist sterke resultaten presenteerden. "NN is de witte raaf onder de financials. Het aandeel heeft een mooi dividendrendement."

Op macro-economisch vlak bleek dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 0,4 procent in een stabiel tempo is gegroeid. De groei in het afgelopen kwartaal is volgens het CBS te danken aan de consumptie, de investeringen en het handelssaldo. De groei in heel 2019 kwam uit op 1,7 procent. In 2018 groeide de Nederlandse economie nog met 2,6 procent.

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,0882. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,0874. De olieprijzen liepen met 1,2 procent terug, maar bleven boven het niveau van 50 dollar per vat. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen trokken de verzekeraars na hun kwartaalrapportages de aandacht. NN Group won 5,3 procent, terwijl Aegon juist 9,5 procent prijs gaf. Morgan Stanley was bij NN vooral te spreken over het hoger dan voorziene dividend en het nieuwe aandeleninkoopprogramma. Het dividend van 2,16 euro in 2019 is 14 procent hoger dan een jaar eerder en 6 procent hoger dan de consensusverwachting, volgens de Amerikaanse zakenbank. De aandeleninkoop van 250 miljoen euro is misschien iets lager dan de 300 miljoen euro waar Morgan Stanley op hoopte, maar komt misschien wel eerder dan sommige beleggers hadden voorzien. 

Bij Aegon was het onderliggende resultaat in de tweede helft van 2019 volgens Morgan Stanley een tegenvaller. Dit viel vooral tegen door de lagere bijdrage uit de VS. De bruto premie-inkomsten voor de groep stegen, maar dit werd tenietgedaan door de uitstroom in de Amerikaanse markt, aldus Morgan Stanley.

Unibail-Rodamco-Westfield steeg 2,0 procent tot 127,60 euro na cijfers woensdag nabeurs. Volgens analisten van Berenberg waren de jaarresultaten van het vastgoedbedrijf iets beter dan verwacht. Het koopadvies werd gehandhaafd, maar Berenberg verlaagde wel het koersdoel van 155,00 naar 150,00 euro. 

RELX boekte in 2019 meer omzet en een hoger operationeel resultaat, hetgeen werd beloond met een koerswinst van 1,8 procent.

DSM presteerde grofweg conform de verwachting van analisten. Morgan Stanley wees wel op de licht tegenvallende ontwikkeling bij Human nutrition. Daar was sprake van een autonome krimp van zes procent. Dit werd deels goedgemaakt door Animal Nutrition, waar de autonome groei twee procent bedroeg. De verwachting voor 2020 van een groei van het aangepaste bedrijfsresultaat met ongeveer 5 procent viel binnen de verwachting, maar is wel lager dan de hoog enkelcijferige groei die in 2019 werd gerealiseerd, aldus de zakenbank. Het aandeel DSM leverde 0,2 procent in. 
In de Midkap konden de cijfers van Arcadis op een positief onthaal rekenen. Het aandeel won 10,8 procent. Kepler Cheuvreux sprak dan ook van sterke resultaten. Voor KBC Securities bleken de resultaten reden om het koersdoel voor Arcadis te verhogen van 20,00 naar 22,00 euro bij handhaving van het Accumuleren advies. 

Verder schreef SBM Offshore 2,9 procent bij, na "geweldig sterke resultaten", aldus KBC.  

Takeway leverde 2,2 procent in na het openen van de boeken. De maaltijdbezorger boekte in 2019 volgens Morgan Stanley een significant lager dan verwacht aangepaste EBITDA. 
Fagron noteerde na cijfers juist onderaan met een verlies van 4,1 procent, ondanks de volgens ING nette resultaten. Toch schoten de resultaten tekort om een verdere stijging van het aandeel te realiseren, nadat Fagron sinds de publicatie van de derde kwartaalresultaten al 43 procent won. 

De cijfers van Ordina werden beloond met een winst van 0,9 procent.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advies- en koersdoelverhoging Brunel 03 mei | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ASMI breekt uit 08 mei | Trades
  2. Premium
    Nieuwe kansen bij ASML 06 mei | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Emerging Markets ETF biedt koopmoment 06 mei | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    RWE heeft weer energie 03 mei | Trades