beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Amsterdamse beurs blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX fractioneel tot 628,97 punten. 

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING zijn het vooral de kwartaalcijfers van bedrijven en berichten over het coronavirus die de stemming bepalen. 

Volgens Wiersma verwachten beleggers dat er in China een V-vormig economisch herstel zal plaatsvinden, zodra het virus onder controle is. "Ook wij zijn ervan overtuigd dat er een herstel zal komen, alleen lijkt het virus op dit moment nog niet onder controle. De punt van de V kan wel eens verder in de tijd en dieper komen te liggen dan wat de aandelenmarkten nu inprijzen", aldus ING. 

"Die laten zich op dit moment vooral sturen door de meevallende kwartaalcijfers van bedrijven. Maar dat is vooral terugkijken."

Vooruitkijkend ziet ING toch wel wat risico's. "Op de obligatiemarkt, in de vorm van lagere rentes en de valutamarkt, door de sterkere dollar, zien we weinig signalen die wijzen op een toename van de risicobereidheid", aldus de bank. 

Gezien de rigoureuze maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om verdere verspreiding te voorkomen, is het volgens ING niet onmogelijk dat de Chinese economische groei zal stilvallen in de eerste drie maanden van dit jaar. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal steeg noch kromp ten opzichte van een kwartaal eerder. De verwachting lag op een groei van 0,1 procent. 

De euro/dollar noteerde op 1,0846. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0841 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0851 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen behoorde Unibail-Rodamco-Westfield tot de koplopers. Het vastgoedfonds steeg 3,2 procent. Aegon won 2,2 procent. Handelaar Bert van der Pol van mijn-Effecten wees op een koopadvies van Citi Research voor Aegon, dat donderdag nog flink daalde na de jaarcijfers. Ook KBC Securities haalde de verzekeraar van de kooplijst, waarbij het koersdoel van 6,00 naar 4,00 euro ging. KBC verwacht dat de nieuwe CEO vanaf mei de bezem er flink doorheen zal halen.

Prosus was met 1,2 procent de grootste daler.

In de AMX daalde Fagron 0,8 procent, nadat KBC Securities het aandeel van de kooplijst haalde. KBC verhoogde de taxaties licht, maar vanwege de recente koersrally ging het advies omlaag. Het koersdoel ging van 18,00 naar 19,50 euro. 

Takeaway.com verloor 2,8 procent.

Onder de kleinere aandelen won Van Lanschot 2,8 procent. Brunel gaf 0,1 procent prijs. Brunel zag in het vierde kwartaal van 2019 de omzet iets oplopen, maar het bedrijfsresultaat flink in de min duiken. ING sprak van redelijke prestaties. 

Het lokaal genoteerde NIBC schoot 6,9 procent omhoog tot 9,76 euro, nadat het een overnamebod ontving van Blackstone van 9,85 euro per aandeel voor alle stukken die niet in handen zijn van grootaandeelhouders J.C. Flowers en Reggeborgh. “De vraag waarom NIBC tegen de trend in aardig wist op te lopen dit jaar, lijkt beantwoord", aldus marktanalist Martin Crum van IEX.  

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext