beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit fractioneel hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag fractioneel hoger gesloten gesloten. De AEX index steeg licht tot 629,23 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,8 procent.

Het was vandaag een beetje een afwachtende dag op de beurs, stelde vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep. "Ook niet zo gek na de stijging van de afgelopen tijd, het is een beetje uithijgen op hoog niveau."

Smit blijft zich wel zorgen maken over het coronavirus. "De markt trekt zich er niet veel van aan maar het virus is allerminst onder controle. Voorlopig stuwen de kwartaalcijfers van de bedrijven de beurs maar het kan zomaar zijn dat het volgende kwartaal de cijfers tegen gaan vallen. Dan wordt misschien duidelijk voor beleggers wat de impact van het virus op de economie is."

"Beleggers willen eerst de cijfers zien voor ze het geloven", aldus Smit

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal steeg noch kromp ten opzichte van een kwartaal eerder. De verwachting lag op een groei van 0,1 procent.

De economische groei van de eurozone over het vierde kwartaal kwam in een tweede meting met 0,9 procent op jaarbasis onder de eerste meting van 1,0 procent uit. De werkgelegenheid in de eurozone is in het vierde kwartaal van 2019 verder gestegen.

Het bruto binnenlands product steeg in het vierde kwartaal met 0,1 procent op kwartaalbasis, tegen een plus van 0,3 in een kwartaal daarvoor.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in februari gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 99,8 in januari naar 100,9 in februari.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 1,2 procent in het groen op 52,03 dollar, terwijl voor een april-future Brent 57,16 dollar werd betaald, een stijging van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0843. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0840 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0841 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 2,9 procent.

Ahold Delhaize volgde op gepaste afstand met een winst van 1,6 procent.

Aegon won 1,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een koopadvies van Citi Research voor Aegon, dat donderdag nog flink daalde na de jaarcijfers. KBC Securities haalde de verzekeraar echter van de kooplijst, waarbij het koersdoel van 6,00 naar 4,00 euro ging. KBC verwacht dat de nieuwe CEO vanaf mei de bezem er flink doorheen zal halen.

NN Group en ArcelorMittal waren onderin te vinden met respectievelijke koersverliezen van 1,6 en 1,7 procent.

In de AMX daalde Fagron 4,4 procent, nadat KBC Securities het aandeel van de kooplijst haalde. KBC verhoogde de taxaties licht, maar vanwege de recente koersrally ging het advies omlaag. Het koersdoel ging van 18,00 naar 19,50 euro.

SBM Offshore verloor 2,9 procent.

Arcadis was wederom de uitblinker in de Midcap met 4,0 procent koerswinst. Donderdag werd het aandeel ook al beloond voor de kwartaalcijfers over het vierde kwartaal.

Onder de kleinere aandelen won Van Lanschot 4,5 procent. 

Brunel steeg 2,6 procent. Brunel zag in het vierde kwartaal van 2019 de omzet iets oplopen, maar het bedrijfsresultaat flink in de min duiken. ING sprak van redelijke prestaties.

Het lokaal genoteerde NIBC schoot 6,1 procent omhoog tot 9,76 euro, nadat het een overnamebod ontving van Blackstone van 9,85 euro per aandeel voor alle stukken die niet in handen zijn van grootaandeelhouders J.C. Flowers en Reggeborgh. “De vraag waarom NIBC tegen de trend in aardig wist op te lopen dit jaar, lijkt beantwoord", aldus marktanalist Martin Crum van IEX.  

Alleen Dutch Star deed het nog beter met een plus van 7,4 procent.

Veon was de grootste daler met 8,8 procent. In het afgelopen kwartaal steeg de gerapporteerde omzet op jaarbasis fractioneel tot 2.254 miljoen dollar. Op autonome basis daalde vooral de dienstenomzet, vanwege veranderingen in de regelgeving in Pakistan.  

Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 3.378,91 punten. De Dow Jones noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext