beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Lagere opening Amsterdamse beurs voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,5 procent in het rood. Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,1 procent lager op 622,12 punten. 

Na recent nieuwe recordstanden in Europa en de Verenigde Staten, doen de beurzen momenteel een stapje terug, zo merkte marktanalist Michael Hewson van CMC Markets op. 

Opvallend noemde Hewson dat zowel de aandelenmarkten als de obligatiemarkten, goud en de Amerikaanse dollar tegelijk stegen in de afgelopen dagen. "Dit is ongebruikelijk en laat zien dat er enorm veel onzekerheid heerst over de wereldwijde economie", aldus de marktvorser. Hewson ziet inmiddels het eerste bewijs dat er significante verstoringen ontstaan als gevolg van het coronavirus.

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag overwegend lager. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de Japanse economie was een flinke tegenvaller, met zowel krimp voor de industrie als de dienstensector.

Beleggers maakten zich zorgen, nadat er een piek kwam in het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea. Beleggers verruilden aandelen voor obligaties en goud, die traditioneel worden gezien als veilige haven. 

Volgens analisten van DBS geven de obligatiemarkten een waarschuwing af over de mondiale groei, nu het virus zich verder verspreidt naar Zuid-Korea, Singapore en andere landen. 

Eerder vonden de aandelenmarkten nog de weg omhoog, op de verwachting dat de uitbraak van het virus sneller onder controle zou zijn nadat de Chinese overheid een groot deel van de economie op slot gooide. Het sentiment kreeg bovendien steun van sterker dan voorziene macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en renteverlagingen door China en andere Aziatische centrale banken om de impact van het virus te beperken. 

Aan het einde van de handelsdag in Europa op donderdag kwam evenwel de klad erin, na berichten dat er 52 nieuwe besmettingsgevallen in Zuid-Korea zijn geconstateerd. Er zijn inmiddels meer dan 75.000 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd. In totaal zijn er inmiddels 2.130 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,8 procent. 

Wall Street sloot donderdag ook lager, maar wist gedurende de handelsdag wel een deel van de verliezen weer goed te maken. Hoewel de besmettingen buiten China toenamen, nam het aantal nieuwe besmettingen in China zelf wat af. "Dit suggereert dat het ergste voorbij is", aldus de analisten van DBS. "Maar alternatieve cijfers duiden erop dat een verdere groei van het aantal nieuwe gevallen nog steeds mogelijk is."

Op een settlement van 53,78 dollar, werd een vat West Texas Intermediate donderdag 0,49 dollar of 0,9 procent duurder. Oliebeleggers hadden aandacht voor de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden. Die liepen minder op dan verwacht. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen tot krap een procent lager. 

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0793. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0788.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers inzicht in cijfers over de Amerikaanse en Europese dienstensector en industrie. 

Bedrijfsnieuws

Galapagos heeft in 2019 de kaspositie flink versterkt en de omzet zien toenemen dankzij de omvangrijke R&D-deal met samenwerkingspartner Gilead Sciences. "In 2020 verwachten we in totaal meer dan 80 klinische studies uit te voeren, waardoor we onze brede klinische pijplijn van kandidaatmedicijnen met nieuwe werkingsmechanismes in indicaties met hoge onvervulde medische behoeften blijven uitbreiden", aldus Galapagos. 

BAM Groep heeft in 2019 op een stabiele omzet minder winst behaald. De omzet bleef op 7,2 miljard euro met een nettowinst van 11,8 miljoen euro. In 2018 verdiende de bouwer nog 23,8 miljoen euro. Voor 2020 voorziet BAM een aantrekkende marge op het gecorrigeerde resultaat voor belastingen. "De omstandigheden in de meeste van onze markten zijn over het algemeen positief, aldus topman Rob Van Wingerden, "hoewel onzekerheid aanhoudt, onder meer door de wetgeving in Nederland betreffende stikstofneerslag en PFAS, alsook door de lange termijn-effecten van Brexit".

DSM heeft overeenstemming bereikt over de aankoop van het Deens Glycom. De overnameprooi wordt gewaardeerd op 765 miljoen euro, en moet de groei bij de tak Nutrition versnellen. DSM betaalt circa 15 keer de verwachte EBITDA in 2021. 

Berenberg heeft vrijdag het koersdoel voor AkzoNobel verhoogd van 71,00 naar 75,00 euro bij een ongewijzigd verkoopadvies. Berenberg blijft van mening dat er een lage groei voor AkzoNobel in het verschiet blijft liggen, waarbij het bedrijf moeite zal hebben om de winstgevendheid na 2020 aan te jagen.

Fugro heeft voor ruim 161 miljoen euro aan obligaties afgelost, die volgend jaar zouden aflopen.

WDP is door de Nederlandse fiscus geïnformeerd dat het vastgoedfonds per 1 januari 2021 zijn status van fiscale beleggingsinstelling, kortweg FBI, verliest. WDP voorziet dat het effect van het verlies van deze status maximaal 3 procent van de verwachte EPRA-winst per aandeel zal zijn. WDP herhaalde wel de groeiplannen voor de periode 2019 tot en met 2023.

Nedap heeft in 2019 een vlakke omzet geboekt, terwijl de winst hard aantrok door de verkoop van Nedap France. Nedap verwacht voor 2020 een stijging van de omzet ten opzichte van 2019.

Slotstanden Wall Street

Wall Street is donderdag in het rood geëindigd. De S&P 500 daalde 0,4 procent op een slot van 3.373 punten. De Dow Jones index verloor 0,4 procent tot 29.220 punten en de Nasdaq leverde 0,7 procent in op 9.751 punten.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen