beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit fors lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,8 procent tot 617,33 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

Het is vandaag even 'code-rona' op de beurs, stelde salestrader Gert Berendse van ING. "In het begin dacht iedereen dat de impact van het coronavirus wel mee zou vallen, maar steeds meer bedrijven waarschuwen voor de invloed van het virus op de resultaten."

Coca-Cola liet vrijdag in navolging van techreus Apple weten te verwachten dat de uitbraak van het coronavirus de resultaten zal drukken. "AirFrance-KLM liet gisteren een vergelijkbaar geluid horen", aldus Berendse.

Naast het coronavirus kreeg de beurs ook een tik van de inkoopmanagersindex van de VS. De economische activiteit in de dienstensector in de Verenigde Staten is in februari voor het eerst in vier jaar gekrompen.

De salestrader merkte op dat beleggers de veilige haven goud weer weten te vinden. Het edelmetaal dikte 1,5 procent aan. "Naast goud worden de Amerikaanse obligaties ook gezocht door de belegger."

"De VIX, de maatstaf voor de verwachte volatiliteit op de beurs, stijgt ook behoorlijk. Mocht deze boven bepaalde niveaus uitkomen dan zullen sommige partijen de weging van aandelen in de portefeuille terugschroeven. Dit zou vervolgens nog tot wat extra koersdruk kunnen leiden", voegde Berendse tot slot nog toe.

Olie noteerde vrijdag lager. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 1,3 procent in het rood op 53,20 dollar, terwijl voor een april-future Brent 58,17 dollar werd betaald, een daling van 1,9 procent. Saoedi-Arabië overweegt een verdere productieverlaging binnen de OPEC, zonder de steun van bondgenoot Rusland. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen.

Na de publicatie van goede en in een aantal gevallen beter dan verwachte inkoopmanagersindices voor de belangrijkste eurolanden en het Verenigd Koninkrijk, is de euro vrijdag weer even 'los' van de 1,08 dollar en niveaus hieronder. "Mocht de euro vandaag boven de 1,0820 dollar sluiten, dan ligt er voor de Europese munt ruimte naar 1,09 dollar", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News.

De euro/dollar noteerde op 1,0851. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0796.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts vier aandelen in het groen.

Galapagos won 2,8 procent. Galapagos heeft in 2019 de kaspositie flink versterkt en de omzet zien toenemen dankzij de omvangrijke R&D-deal met samenwerkingspartner Gilead Sciences. "In 2020 verwachten we in totaal meer dan 80 klinische studies uit te voeren, waardoor we onze brede klinische pijplijn van kandidaatmedicijnen met nieuwe werkingsmechanismes in indicaties met hoge onvervulde medische behoeften blijven uitbreiden", aldus Galapagos. Vooral dit hoge aantal studies stipte Berenberg in een rapport aan.

DSM, dat de overname van Glycom aankondigde, won 0,8 procent. Volgens ING gaat het om een stevige overname, maar zou DSM ook in staat moeten zijn om de groei van de overnameprooi te versnellen.

ADYEN steeg 0,2 procent en Vopak noteerde fractioneel hoger.

Onderin de index noteerden UnibailRodamco-Westfield, ArcelorMittal en NN Group met verliezen van 2,1 tot 2,2 procent.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 1,9 procent.

In de Midcap gingen Arcadis en Corbion aan kop met respectievelijk 1,1 en 1,2 procent koerswinst.

WDP won 0,6 procent. Het verlies van de FBI-beleggingsstatus in Nederland drukt de winst van WDP wat, zo meldde het vastgoedbedrijf.

Fugro, dat deze week met cijfers en een emissie van aandelen kwam, lanceerde vrijdag een emissie van obligaties om zo 500 miljoen euro op te halen. De opbrengsten van deze uitgifte zal Fugro, samen met onder meer de recente uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van krap 82 miljoen euro, gebruiken voor het terugkopen van een converteerbare obligatie van 190 miljoen euro, die in 2021 afloopt, en het terugbetalen van een kredietfaciliteit ter waarde van 575 miljoen euro.Het aandeel sloot 7,2 procent lager.

BAM verloor 5,2 procent na cijfers. Het was met name  het gevolg van de "tamme" outlook volgens ING waarom het aandeel onder druk stond. Afgelopen jaar werd het margedoel gehaald, maar wel nadat die eerst al eens neerwaarts bijgesteld moest worden. BAM rekent voor dit jaar op een hogere marge, "maar zonder de oude doelstelling van 2 tot 4 procent te herhalen", aldus Martijn den Drijver van ABN AMRO.

Bij de smallcaps viel Nedap op met een winst van 4,4 procent. Nedap kwam donderdagavond met cijfers en die boden volgens NIBC weinig verrassing. Door de verkoop van Nedap France was er wel een stevig dividend van 4,50 euro per aandeel.

Ordina kreeg een koersdoelverhoging van NIBC en steeg 0,6 procent. Het koersdoel ging 0,40 euro omhoog naar 2,80 euro. NIBC meent dat Ordina op koers ligt om zijn margedoel te halen en ziet ruimte om de aandeelhouder te belonen.

Heijmans daalde 5,3 procent. ING verlaagde het koersdoel voor Heijmans van 14,45 naar 10,50 euro, maar handhaafde het aandeel wel op de koopprijs. ING is vooral te spreken over het hervatten van het dividend door de bouwer, maar door de problemen rondom PFAS en stikstof ging het koersdoel wel omlaag.

Het lokaal genoteerde Stern kende een goede dag met een winst van 5,3 procent.

Beursdebutant CM.com sloot op 17,00 euro. Ruim onder de openingskoers.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen daalden de belangrijkste Amerikaanse indexen ongeveer 1 procent.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Iets langer geduld met Besi 25 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen? 30 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders 25 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
    Nieuwe kansen bij ASML 06 mei | Lange termijn adviezen
  4. Premium
    Philips schiet omhoog na schikking 29 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium