beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beperkt herstel voor AEX na renteverlaging Fed

(ABM FN-Dow Jones) Amsterdamse beurs is dinsdag fors hoger gesloten en gaf daarmee het voorzichtige herstel van maandag een vervolg, hoewel een forse tussentijdse renteverlaging door de Federal Reserve de volatiliteit niet echt verminderde.

De AEX sloot 1,5 procent hoger op 550,22 punten. De Midkap-index steeg 2,7 procent en de Smallcaps werden 3,0 procent meer waard. Toch staat de AEX nog fors lager dan ruim een week geleden. 

"De hoop op steunmaatregelen zet de beurzen hoger", aldus investment manager Simon Wiersma van ING dinsdagochtend. In de middag was het zo ver, met een tussentijdse renteverlaging door de Federal Reserve met 50 basispunten. De stevige monetaire stap, die volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank wat paniekerig overkwam, liet de beurzen eerst sterk oplopen, toen terugvallen en daarna weer licht stijgen.

Marey merkte op dat de daadkracht van de Fed om met 50 basispunten te verlagen, en niet met 25 punten, betekent dat de centrale bank al snel veel kruit heeft verschoten. Marey ziet nog ruimte voor 100 basispunten aan renteverlagingen bij de Fed dit jaar, mogelijk één keer in de zomer en nogmaals in september. 

De centrale bank van Australië verlaagde vanochtend de rente van 0,75 naar 0,50 procent vanwege het coronavirus. "Dat is het laagste niveau ooit", aldus Wiersma. 

Marktanalist Naeem Aslam denkt dat de Canadese centrale bank het voorbeeld van de Fed nog kan volgen. 

De Europese Centrale Bank en de Bank of Japan hebben daar eigenlijk geen ruimte meer voor en bij de huidige lage rentestanden zou een renteverlaging door deze centrale banken ook weinig zin hebben, zei Lukas Daalder van BlackRock Nederland. Andere maatregelen om het mkb te steunen, bijvoorbeeld door obligaties van die bedrijven op te kopen, zouden zinvoller zijn, dacht de instutitionele belegger. "Dat soort stappen kun je nog wel verwachten."

Het was de eerste keer sinds 2008 dat de Fed de rente tussentijds verlaagde. "Dat geeft wel aan hoe groot de gevolgen van het coronavirus voor de economie worden ingeschat. Mensen die nog blijven zeggen dat het virus niet veel anders dan een gewoon griepvirus is, hebben echt ongelijk gekregen", aldus Daalder.

Voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank zei maandagavond nog ook klaar te staan om in te grijpen. De Amerikaanse presidente Donald Trump eiste voorafgaand aan de rentestap al dat de Fed ook met stevige maatregelen zou komen. Na de rentestap zei de president dat de Fed nog veel meer moet versoepelen, zodat de Amerikaanse rentestand gelijk wordt getrokken met andere landen.

De euro/dollar handelde op 1,1172. Aan het begin van de middag was dit nog 1,1132. Olie werd circa 0,8 procent goedkoper, op 47,05 dollar per vat voor de future in New York.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Adyen met een winst van ruim 4 procent. 

Galapagos en ASML volgden met stijgingen van rond 3,5 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 0,6 procent, nadat de grootmacht eerder op de dag nog ruim 3 procent koerswinst kon optekenen.

Alleen ABN AMRO ging echt onderuit na de renteverlaging. Het aandeel daalde 3,8 procent. Ook ING verloor 1 procent. 

In de AMX sloot SBM Offshore bovenaan met een winst van ruim 5 procent. Ook Corbion, Just Eat en Altice Europe werden ruim 4 procent meer waard.

Onderaan sloten BAM, Eurocommercial en AMG lager.

In de AScX ging Pharming 6,6 procent hoger. Vastgoedfondsen NSI en Vastned wonnen ook 6 en 5 procent. Ook Accsys de houtveredelaar, herstelde van de eerdere verliezen en klom 5,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde dinsdag rond het sluiten van de Europese beurzen weer tot 1,5 procent lager, na winst voor de hoofdindices een uur eerder, in een zeer wisselvallige handelsdag. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium