beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Shell onderuit op donkerrood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandag fors lager, waarbij zorgen over het coronavirus en een val van de olieprijs op het sentiment drukten. De AEX verloor 5,3 procent op 503,06 punten. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management bleek vooral verrast door de maatregelen die Saoedi-Arabië afgelopen weekend aankondigde. Saoedi-Arabië verlaagde dit weekend zijn prijzen flink en het land maakt zich volgens analisten op om de productie flink te verhogen. Daarop maakten de olieprijzen een flinke koersval tot wel 22 procent. 
"Aandelen gerelateerd aan de grondstoffensector gaan hierdoor het hardst onderuit vanochtend", aldus Schutte. "Er is een grote angst dat vooral Amerikaanse schalie-olieproducenten het moeilijk gaan krijgen. Faillissementen van dergelijke bedrijven zijn niet uitgesloten", aldus de beleggingsadviseur. Ook financials sloegen noodgedwongen de weg omlaag in. 

"Het is nu wachten totdat instanties de rust kunnen terugbrengen", aldus Schutte. Een punt van aandacht zal het rentebesluit van de Europese Centrale Bank zijn op donderdag. "De centrale bank zal rust willen uitstralen en banken willen ondersteunen. Een 'whatever it takes'-benadering zal helpen." 
Schutte verwacht niet dat de ECB donderdag de rentes gaat verlagen. Dat zal weinig uitmaken en heeft geen rustgevende uitwerking op de markten, zo stelde de beleggingsadviseur.    

Schutte merkt onder eigen klanten nog weinig paniek. "Tegelijk blijft het lastig om te bepalen wat beleggers moeten doen." Schutte neigt zelf naar het toevoegen van wat risico aan de portefeuille. "Beleggers met een langetermijnvisie kunnen voorzichtig naar de mogelijkheden kijken, maar om te spreken van het ultieme koopmoment is absoluut nog te vroeg."

Het coronavirus domineerde dit weekend het nieuws. In Duitsland en Frankrijk zijn er nu meer dan 1.000 besmettingen gemeld. Italië is met 7.375 besmettingen het epicentrum in Europa en Rome heeft drastische maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het virus in te dammen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder 200 in België en 265 in Nederland.

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1403. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,1312.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen verloor Royal Dutch Shell in het licht van de flink gedaalde olieprijzen 16,1 procent. Dat is echter al weer een stuk beter dan de daling van meer dan 20 procent eerder op de ochtend. Ook financiële waarden stonden hevig onder druk met verliezen voor ING en Aegon van ongeveer 11 procent. Alleen tankopslagbedrijf Vopak ontsprong de dans met een winst van 4,3 procent. Beleggers voorzien dat Saoedi-Arabië zijn olieproductie fors gaat opvoeren om marktaandeel te winnen. En dit zal de vraag naar opslag vermoedelijk flink doen stijgen.

In de AMX verloren de oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro 13,4 tot 15,8 procent. Alleen flitshandelaar Flow Traders ontsprong de dans met een winst van 4,6 procent. Corbion verloor na cijfers 5,3 procent. ABN AMRO bleek wel te spreken over de outlook van het bedrijf. 

Ook onder de kleinere aandelen vielen rake klappen. Accell, Brunel en ICT Group verloren meer dan 10 procent. 

Lokaal leverde ook oliedienstverlener Core Laboratories maar liefst 9,4 procent in. De koers van Curetis liep 7,1 procent terug. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen