beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX eindigt lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs kon woensdag de ochtendwinsten niet vasthouden en is lager gesloten, nadat op Wall Street de stress rond de coronacrisis weer toesloeg, na een fors herstel op dinsdag.

De AEX eindigde 0,1 procent lager op 484,16 punten, geholpen door koersherstel bij zwaargewichten ASML en Unilever. De Midkap-index daalde echter 2,2 procent en de Smallcaps gingen ook gemiddeld met 3,1 procent omlaag.

"Gisteren hadden we een hele sterke rebound," zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger, over het herstel op Wall Street in de avond. "Maar vandaag sloeg de totale paniek weer toe." De schrikreactie wordt aan van alles toegeschreven, waaronder een somber rapport van Goldman Sachs en twijfel over de beloofde stimulering door president Trump. "De inschattingen wisselen per dag", aldus Zwanenburg.

Terwijl beleggers iedere dag heen en weer worden geworpen tussen hoop en vrees, breidt het coronavirus zich verder uit en richt het steeds meer schade aan. Dat allerlei bedrijven met winstwaarschuwingen komen, is dan ook logisch, volgens Zwanenburg.

"Toch denk ik eerlijk gezegd dat de markten overdreven reageren". Het rapport van Goldman Sachs concludeerde dat dit wel eens het einde van een langdurige bull market zou kunnen markeren, en het begin van een "event-driven bear market", een langdurig dalende markt.
 
"Wij denken dat het een 'event-driven' correctie is, waarna er inhaalvraag zal zijn die zal bijdragen aan winstherstel", aldus Zwanenburg.

Ook anderen zijn hoopvol gestemd. "Wij lopen op dit moment op de aandelenmarkt niet verder mee richting de uitgang", stelde econoom Luc Aben bij Van Lanschot Kempen. "Er is al veel slecht nieuws in de koersen van aandelen ingeprijsd."

Aben wees erop dat in bepaalde sectoren het dividendrendement is opgelopen, zoals bij niet-duurzame consumentengoederen en telecom. Dat zou steun bieden voor aandelen. "Wij zijn van mening dat we nu niet moeten verkopen."

In de ochtend reageerden de aandelenkoersen positief op een renteverlaging door de Bank of England met 50 basispunten. De centrale bank gaat ook het Britse midden- en kleinbedrijf ondersteunen, evenals de banken.

De Europese Commissie kondigde dinsdagavond al aan 25 miljard euro vrij te maken voor de crisis en ook Italië, dat zijn openbare leven geheel heeft stilgelegd, kondigde voor tientallen miljarden aan maatregelen aan.

In de middag verdween het optimisme weer.  

De Hongaarse regering kondigde de noodtoestand af in verband met de virusuitbraak. Van alle kanten werden evenementen geschrapt en vluchten geannuleerd, om verspreiding van het virus te voorkomen.

In de middag bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week  te zijn gestegen, met 7,7 miljoen vaten. Er was een kleinere toename voorspeld. De OPEC verlaagde intussen zijn verwachtingen voor de vraag naar olie dit jaar fors. De prijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland heeft de olieprijs in een vrije val gebracht, die pas ophoudt als de twee landen de strijdbijl begraven, enkele landen hun productie weer gaan inperken of als de VS minder olie gaan produceren omdat dit te duur wordt met de lage olieprijs, zo voorziet het Japanse MFUG Bank.

De olieprijzen daalden met 4,5 procent, na een flinke stijging op dinsdag.  

Eerder werd bekend dat de Britse economie stabiliseerde in januari en de industriële productie licht daalde, terwijl het handelstekort in de driemaandsperiode tot en met januari afnam met 3,9 miljard pond tot 0,5 miljard pond.  

De euro/dollar noteerde op 1,1274. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1283 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1298 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen op Euronext Amsterdam waren dalers en stijgers ongeveer in evenwicht.

Vopak was de sterkste stijger met een plus van 3,9 procent. Het tankopslagbedrijf werd gevolgd door Aegon, dat de koers eerder nog zag zakken tot een zeldzaam laag niveau van ruim 2 euro. Aegon won woensdag 1,7 procent. Ook sectorgenoten NN en ASR zaten in de lift, net als zwaargewicht ASML.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell leverde juist weer fors in, 2,4 procent. De sterkste daler was echter IMCD met 2,8 procent.

In de AMX sloten alleen vastgoedfondsen Eurocommercial en WDP hoger.

Forse verliezen waren er voor bodemonderzoeker Fugro, dat de oliemarkt ziet instorten door de veel lagere olieprijs, terwijl het juist nieuw geld wil aantrekken, en kunstmestfabrikant OCI. Beide aandelen zakten rond de 9 procent.

Bij de kleinere aandelen waren Kendrion en B&S de gebeten hond. De aandelen daalden respectievleijk 7,3 en 12,5 procent. Grote stijgers ontbraken. Vastned won 1,1 procent.
 
Ook op de lokale markten waren de grote uitslagen vooral aan de onderkant te vinden, met ruim vijftien fondsen die meer dan 5 procent prijsgaven.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag 3 tot 4 procent lager, nadat dinsdag de koersen nog met gemiddeld 4 tot 5 procent herstelden.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen