beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX krabbelt op

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag gedurende de middaghandel opgeveerd, in het voetspoor van Wall Street. De AEX sloot uiteindelijk 1,8 procent hoger op 424,26 punten.

De handel was opnieuw volatiel. Op het Damrak startte de AEX dinsdag hoger, om vervolgens halverwege de ochtend weer weg te zakken en 's middags weer te herstellen.

"De onzekerheid over de economische gevolgen van het coronavirus is bijzonder groot", volgens investment manager Simon Wiersma van ING. "Hoe langer het duurt voordat we de strijd tegen het coronavirus hebben gewonnen, hoe groter de economische impact zal zijn. Dan is het wel positief om te constateren dat centrale banken en overheden klaar staan met steunpakketten om de economische pijn te verzachten."

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin kondigde dinsdagmiddag economische steunmaatregelen aan waarmee zelfstandige ondernemers, multinationals en consumenten die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus snel worden geholpen.

De maatregelen die de Amerikaanse regering wil nemen, omvatten onder meer leningen voor kleinere Amerikaanse ondernemingen en leengaranties voor getroffen sectoren als de luchtvaart en de horeca. Ook moet er een soort regeling komen voor werktijdverkorting.

Mnuchin benadrukte ook dat het de bedoeling is dat Wall Street opent blijft. Dit is het streven van de grote banken en de New York Stock Exchange, aldus de minister. Indien nodig worden de handelsuren mogelijk wel ingekort.

De macro-economische agenda was dinsdag redelijk goed gevuld. Belangrijkste indicatoren waren de Duitse ZEW, de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de industriële productie in de VS.

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in maart opnieuw flink onder druk komen te staan. De verwachtingsindex daalde van 8,7 in februari naar 49,5 negatief voor deze maand. Economen hadden op een daling tot 30,0 negatief gerekend. De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft, daalde van 15,7 punten negatief vorige maand naar 43,1 negatief in maart.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is een technische recessie in Duitsland vrijwel onvermijdelijk. Hij rekent dan ook op een economische krimp van 1,5 procent in 2020.

Verder zijn de verkopen in de Amerikaanse detailhandel in februari onverwacht met 0,5 procent gedaald op maandbasis, waar een kleine stijging was voorspeld. De industriële productie in de Verenigde Staten is in februari juist gestegen, met 0,6 procent. Dit was beter dan verwacht.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0976. Olie werd 0,7 procent duurder.

Stijgers en dalers

Defensieve aandelen deden dinsdag goede zaken. KPN steeg 15,8 procent en Ahold Delhaize 7,5 procent. Unilever won 7,3 procent nadat JPMorgan Cazenove het aandeel van zijn verkooplijst haalde.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft dinsdag aanbieders zonder eigen netwerk geen mogelijkheid gegeven om toegang af te dwingen tot de netwerken van KPN en VodafoneZiggo, zoals de toezichthouder ACM dat wel wilde. 

Unibail-Rodamco-Westfield droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn met een verlies van 7,4 procent. 

In de Midcap daalde GrandVision 10,4 procent. De Europese Commissie heeft per 16 maart het diepgaande onderzoek naar de overname van GrandVision door EssilorLuxottica stilgelegd. Dit gebeurt als betrokken partijen niet tijdig de gewenste informatie aanleveren. De Commissie zei begrip te hebben voor bedrijven die kampen met de effecten van het coronavirus.

Eurocommercial Properties leverde 7,3 procent in.
Koploper in de AMX was het aandeel Just Eat Takeaway, dat 10,1 procent steeg na een koopadvies van Jefferies.

Onder de kleinere aandelen daalde Vastned 12,7 procent. ForFarmers zag de beurswaarde juist met 11,7 procent toenemen.

Beter Bed verloor 7,3 procent. De omzet uit voortgezette activiteiten steeg in 2019 met 7,5 procent naar 185,8 miljoen euro. Het nettoresultaat daalde van 6,9 miljoen positief naar 4,2 miljoen euro negatief in 2019. Vooralsnog zijn de effecten van het coronavirus klein, merkte Beter Bed op. KBC Securities verlaagde het koersdoel van 3,00 naar 2,00 euro. ING was tevreden over de financiële positie van het bedrijf.

Het lokaal genoteerde Curetis schoot maar liefst 100 procent omhoog, nadat de koers op maandag ook al explodeerde. Het diagnosticabedrijf gaat een snelle test voor het coronavirus aanbieden, die wordt gemaakt door diens Chinese partner BGI en die goed gecombineerd kan worden met de longontstekingtest van Curetis.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen flink hoger.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext