beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Angst houdt Damrak in zijn greep

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag opnieuw fors lager gesloten, nadat de angst voor een nieuwe wereld met het coronavirus de markt in zijn greep hield.

De AEX-index daalde met 4,75 procent tot 404,10 punten. Eerder op de dag werd een dieptepunt op 398,04 punten aangetikt. De Midkap- en kleinere fondsen verloren gemiddeld zelfs bijna 6 procent.

"Het is duidelijk een angstmarkt", zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "Mensen moeten wennen aan een nieuw leven, dat ze niet kennen. Je voelt de angst op straat en ook op de beurs. Mensen verkopen aandelen zonder te kijken naar de ratio's."

Van Eerden bekeek juist de stimuleringsmaatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde, en meende dat daar niet veel verrassingen bij zaten. "Stimuleren, stimuleren, stimuleren" is het verhaal volgens hem. 

"En nog steeds is er een exodus gaande in aandelen." Hierdoor worden enorme gaten geslagen in de waarderingen. Extreme voorbeelden woensdag waren Shell en de halfgeleiderfondsen ASML en ASMI, aldus Van Eerden.

Opvallend is volgens Van Eerden dat de particuliere belegger niet aan de verkoopkant zit. Dat zou betekenen dat het professionele partijen zijn, die de markt omlaag drukken.

"Partijen die gebruik maken van de angst om veel geld te verdienen. De haaien van deze wereld, en dat zijn er veel", aldus Van Eerden. Daarbij zitten ook shortsellers, maar ook andere professionele beleggers. 

Het is een oude beurswijsheid, zegt Van Eerden. "In een angstige markt als deze kun je een aandeel omlaag drukken, en dan komen de angsthazen er achteraan. Het beeld is tegenovergesteld aan een paar maanden geleden, toen hebberige beleggers achter koersstijgingen aanlopen om de boot niet te missen."
 
Van Eerden zei verbaasd te zijn dat in Nederland de AFM nog niet is overgegaan tot een verbod op shortselling, zoals dat in Brussel en Parijs inmiddels wel is gebeurd.

Hij prees de toespraak van premier Rutte eerder deze week, die zei dat Nederlanders ervan moeten uitgaan dat zeker de helft van hen het virus zal krijgen. "Daarmee biedt hij een beetje meer zekerheid, hoe slecht die ook is."
 
De rentes op de obligatiemarkten liepen stevig op. Dit had volgens Van Eerden te maken met de plannen van overheden voor grootschalige stimuleringspakketten om de gevolgen van de coronaviruscrisis te verzachten. Dit leidt tot meer aanbod van "veilige" staatsleningen waardoor de prijzen dalen en de rendementen stijgen.
 
In Europa was er ook ongerustheid over de ECB, die nogmaals verwarring zaaide door een interview van een Oostenrijkse beleidsmaker, die zei dat de markten vorige week terecht hadden geconcludeerd dat de ECB er niet is om oplopende rentes in eurozone omlaag te drukken. Hij herhaalde daarmee wat voorzitter Christine Lagarde vorige week had gezegd bij de aankondiging van een groot stimuleringspakket, en wat de ECB in de tussentijd probeerde terug te nemen. Woensdag greep de ECB in om de Italiaanse staatsleningen te steunen, om te laten zien dat beleggers gerust kunnen zijn.
 
Uit de eurozone kwamen cijfers over de export en de inflatie. In de middag bleken de Amerikaanse olievoorraden te zijn gestegen, wat conform verwachting was.

De euro/dollar handelde op 1,0847, een daling van 1,6 procent. Daarmee zet de dollar zijn opmars van de afgelopen dagen voort.

De olieprijs in New York kelderde tot onder 23 dollar, een daling van maar liefst 16 procent. Brent-olie werd 10 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste aandelen weer lager.

Aalberts, Shell en ASML verloren zelfs 11 tot 13 procent, en ArcelorMittal 10 procent. Voor Shell was de sterk dalende olieprijs een belangrijke factor.

Tankopslagbedrijf Vopak onderscheidde zich positief met een koerswinst van 8,6 procent.  De dalende olieprijs zorgt voor vraag naar opslag van olie.

NN Group won 4 procent, vermoedelijk vanwege de hogere obligatierentes, die goed zijn voor verzekeraars.

Ook Philips, Ahold Delhaize en Unilever sloten licht hoger. "Unilever is een veilige haven", zei Van Eerden. "Beleggers verkopen de meer risicovolle namen, maar willen toch in aandelen blijven en kopen dan Unilever, omdat mensen toch moeten bijven eten." 
 
Adyen is van de betaalbedrijven een defensieve keuze tijdens de huidige coronacrisis, vanwege de sterke vertegenwoordiging in onlinetransacties, maar de Nederlandse betaalspecialist is niet immuun. Dat stelde JP Morgan Cazenove woensdag. Het koersdoel voor Adyen werd verlaagd van 900 naar 832 euro, maar het advies bleef Overwogen. Het aandeel daalde woensdag 4,5 procent naar 687,60 euro.
 
In de AMX werden ASMI en Basic-Fit het hardst geraakt met verliezen van bijna 18 procent. Flow Traders ging nog eens 6 procent hoger. Dit jaar won het aandeel al tientallen procenten, profiterend van de grote beweeglijkheid op de beurzen.

Bij de smallcaps viel Vivoryon op met een winst van 5,7 procent. Vivoryon heeft zijn onderzoeksprotocol voor de Fase IIb studie VIVIAD met PQ912 voor de behandeling van patiënten met Alzheimer in een vroeg stadium uitgebreid.

B&S Group verloor 10 procent, fietsenfabrikant Accell 11 procent en Sligro 11,6 procent.  

Bij de lokaal genoteerde aandelen won NIBC 21 procent, na sterke dalingen in de voorgande perioder. Er is veel onzekerheid of het overnamebod van Blackstone nu de koers van NIBC op ongeveer de helft van het overnamebod staat. Een verlaging is wellicht ook niet uitgesloten, schreef ING.

Recyclingspecialist Envipco werd 37 procent meer waard.

Curetis verloor 12 procent, na sterke stijgingen. Het diagnosticabedrijf gaat een snelle test voor het coronavirus aanbieden, die wordt gemaakt door diens Chinese partner BGI en die goed gecombineerd kan worden met de longontstekingstest van Curetis.  

Wetenschappelijk uitgever Brill gaf zelfs 17,5 procent prijs.

Tussenstand Wall Street
 
Na sluitingstijd in Europa ging ook Wall Street fors lager. De breed samengestelde S&P500 index daalde 6,6 procent op 2.363,98 punten.
 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen