beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX wacht vlakke opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting neutraal van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent.

De AEX sloot woensdag al 2,5 procent lager op 471,30 punten. Vanaf de bodem onder de 400 punten heeft de index een fors herstel neergezet, met dank aan stimuleringsmaatregelen van centrale banken en overheden, maar nieuws over de coronacrisis blijft het sentiment bepalen. 

De markten wachten nu op de piek van de corona-uitbraak, om verder koers te kunnen bepalen. Terwijl die piek er in Europa lijkt aan te komen, wordt in de Verenigde Staten gevreesd voor een paar zeer zware weken, zo waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump eerder deze week. Het Witte Huis voorziet nu dat het aantal corona gerelateerde sterfgevallen kan variëren van 100.000 tot 240.000.

In de VS waren er donderdag 216.515 besmettingen geregistreerd. Woensdag waren dit er nog 189.618.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond op de eerste handelsdag van de maand maar liefst 4,4 procent lager, maar de futures in New York wijzen vanochtend wel weer op een hogere opening vanmiddag. Mede met dank aan dit duwtje in de rug en een opleving van de olieprijzen noteren de Aziatische beurzen vanochtend grofweg vrij vlak.

"Hoewel de maand april een extreem volatiele maand zal zijn, zowel wat betreft de nieuwsstroom als de reacties hierop door de aandelenmarkten, denk ik dat veel beleggers hierop al hebben geanticipeerd“, zei Peter Boockvar, marktstrateeg bij Bleakley Advisory Group. "Wat niet ingeprijsd is, is hoe de situatie zal zijn in mei. Hoe zal de virusverspreiding dan zijn? In welke mate kan de economie dan weer op gang komen? 

Beleggers hebben in ieder geval al een behoorlijk negatief scenario ingeprijsd. Het afgelopen kwartaal was het slechtste eerste kwartaal voor de Dow Jones index en de S&P 500 uit de geschiedenis. De indices verloren respectievelijk ruim 23 en 20 procent. 

Olie vanochtend in de lift

De olieprijzen worden naast de impact van het coronavirus ook nog eens geraakt door de prijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Woensdag daalde de prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie met krap een procent naar 20,31 dollar, het laagste niveau in 18 jaar. 

In de Aziatische handel vanochtend veren de olieprijzen evenwel met circa zes procent op. Beleggers reageren opgetogen op uitlatingen van Donald Trump, die de verwachting uitsprak dat Saoedi-Arabië en Rusland de komende dagen een deal zullen sluiten die de prijsoorlog zal beëindigen. 

Ook de Amerikaanse economie wordt hard geraakt door de lage olieprijs.  De VS zijn recent Saoedi-Arabië gepasseerd als ’s werelds grootste olieproducent door de massale ontginning van schalievelden. Door de lage olieprijzen is de exploitatie momenteel echter zwaar verlieslatend.

The Wall Street Journal schreef vanochtend dat Trump vrijdag om de tafel wil gaan zitten met vertegenwoordigers van de Amerikaanse oliesector om te bespreken hoe de overheid een helpende hand kan bieden. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0946. 

Bedrijfsnieuws

Aalberts heeft in het eerste kwartaal van dit jaar slechts een beperkte impact gemerkt van het coronavirus op de activiteiten van het bedrijf, maar kondigde wel wat stappen aan om de situatie in de komende maanden het hoofd te bieden. 

Intertrust is niet langer van plan om het slotdividend over 2019 uit te keren, om zijn financiële flexibiliteit te behouden in het huidige onzekere klimaat.

Betaalbedrijf Ease2pay waarschuwde voor moeilijk in te schatten gevolgen van de maatregelen die in Nederland zijn afgekondigd vanwege de coronaviruspandemie, wat heeft geleid tot een "blijvende daling" van het aantal auto-gerelateerde transacties sinds half maart.

DSM rondde de overname van het Deense Glycom af. Glycom, dat wordt gewaardeerd op 765 miljoen euro, moet de groei bij de tak Nutrition versnellen. DSM betaalt circa 15 keer de verwachte EBITDA in 2021.

Athora rondde de overname van Vivat af en voerde een kapitaalinjectie van 400 miljoen euro door. Athora kocht de levensverzekeringen en het vermogensbeheer van Vivat. De niet-leven tak werd doorverkocht aan NN Group. 

Curetis en OpGen hebben hun fusie volledig afgerond na goedkeuring van de aandeelhouders. Dit liet het Duitse Curetis met noteringen in Amsterdam en Brussel woensdagavond laat weten. 

Beter Bed is van plan om tijdens de aanstaande jaarvergadering op 13 mei, Barbara van Hussen en Maaike Schipperheijn te benoemen als lid van de raad van commissarissen voor een periode van vier jaar.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor OCI van 22,00 naar 18,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Analisten van Berenberg merkten op dat het aandeel OCI flink is afgestraft door de coronapaniek op de beurzen. De marktvorsers noemden dit niet opvallend, gezien de hoge schulden van OCI en blootstelling aan de volatiele methanol- en kunstmestmarkten.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 eindigde woensdag 4,4 procent lager op een slot van 2.470,50 punten. De Dow Jones index verloor 4,4 procent tot 20.943,51 punten en de Nasdaq daalde 4,4 procent en eindigde op 7.360,58 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext