beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Verzekeraars onderuit in rode AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten.

De AEX index daalde 1,4 procent tot 472,68 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 3,0 procent.

De Amsterdamse beurs daalde vrijdag, terwijl de olieprijs bleef stijgen en een reeks Europese inkoopmanagersindexen voor de dienstensector de ongekende impact van de corona-uitbraak liet zien.

Inmiddels is het wereldwijde aantal besmettingen met het coronavirus gestegen tot boven de 1 miljoen. Spanje is inmiddels Italië voorbij gestreefd met 117.710 geïnfecteerden. In Italië staat de teller op 115.242 besmettingen.

De dienstensector in de eurozone is in maart hard gekrompen, mede als gevolg van alle maatregelen die overheden namen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. 

De index voor de dienstensector van de eurozone daalde van 52,6 in februari naar 26,4 in maart. De separate indexen lieten eenzelfde beeld zien. In de meeste landen ging het om de laagste meting in de geschiedenis. 

Twee Amerikaanse indices lieten een verdeeld beeld zien. Waar de index van Markit Economics een forse krimp liet zien, wees de index van het ISM nog steeds op groei.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank meent dat ISM meer naar grote bedrijven kijkt en Markit naar de kleinere. Daarom vormt Markit volgens de analist een betere afspiegeling.

De focus ging tevens uit naar het Amerikaans banenrapport. Uit deze data bleek dat het aantal banen in maart is gedaald met 701.000 stuks, terwijl de markt vooraf rekende op een veel beperktere daling. Het werkloosheidspercentage steeg naar 4,4 procent, terwijl werd gerekend op een toename tot slechts 3,7 procent. 

Marey van Rabobank merkte echter op dat de daadwerkelijke banenkrimp in maart in de VS tussen de stijging van het aantal steunaanvragen van twee weken geleden en een week geleden ligt. "Twee weken terug zagen we de wekelijkse steunaanvragen al met 70.000 flink oplopen naar 281.000, vorige week bleek de toename ervan rond de 3 miljoen te liggen en uit te zijn gekomen op bijna 3,3 miljoen aanvragen. Ik schat in dat de banenkrimp van maart hier ergens tussen in ligt", aldus Marey, die daarmee de gemelde banenkrimp van 701.000 vrijdagmiddag het begin van de knal noemde. De echte dreun volgt volgens de analist met de cijfers over april en zal ook een representatiever beeld geven van de toestand op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Ook ING waarschuwde ervoor dat dit nog maar het begin is. "Het Amerikaans banenrapport doorbrak de serie van 113 opeenvolgende maanden van banenwinsten, maar door de timing miste het rapport de kaalslag van de afgelopen twee weken", zei ING. De inperkingen in de bewegingsvrijheid van Amerikanen en de sluiting van bedrijven betekenen volgens ING-econoom James Knightley dat het werkloosheidspercentage in mei gemakkelijk 15 procent zou kunnen bereiken.

De euro/dollar noteerde op 1,0793. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0811 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0856 op de borden.

De olieprijs noteerde vrijdag 5,8 procent hoger, na donderdag al 25 procent hoger gesloten te zijn na berichten dat Saoedi-Arabië naar manieren kijkt om de olieprijsoorlog met Rusland op te lossen. Maandag zal OPEC+ vergaderen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Ahold Delhaize met een winst van 3,8 procent, gevolgd door Just Eat en DSM met plussen van respectievelijk 3,5 procent en 2,4 procent.

Royal Dutch Shell daalde 5,2 procent ondanks de hogere olieprijs. Donderdag steeg het aandeel 9 procent. Unibail-Rodamco-Westfield verloor 9,1 procent.

De verzekeraars waren echter de grootste verliezers. ASR Nederland, Aegon en NN Group verloren achtereenvolgens 6,1 procent, 8,5 procent en 6,5 procent. De Nederlandsche Bank riep verzekeraars op om voorlopig af te zien van dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen vanwege de onzekerheid die de corona-uitbraak met zich meebrengt. 

In de AMX ging Flow Traders aan kop met een winst van 6,2 procent. GrandVision steeg 2,7 procent, terwijl Air France-KLM 1,4 procent pluste. Vopak won 1,6 procent.

Eurocommercial en PostNL waren de sterkste dalers bij de Midkappers. De aandelen verloren beide 6,3 procent. Basic-Fit verloor 6,0 procent, terwijl Boskalis 5,9 procent lager sloot.

Van de kleinere aandelen ging Ajax aan kop met een winst van 3,3 procent. Accell steeg 1,8 procent en Vivoryon won 0,7 procent.

Nedap verloor 7,9 procent. Het bedrijf uit Groenlo liet vanwege de coronacrisis zijn omzetverwachtingen varen en besloot geen dividend uit te keren.

Wereldhave verloor 10,0 procent, Alfen daalde 6,0 procent en Vastned noteerde 4,9 procent lager.

Het lokaal genoteerde Curetis werd 22,5 procent goedkoper.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,5 procent lager op 2.488,21 punten. De Dow Jones index daalde 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi 25 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen? 30 apr | Analyse en Advies
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders 25 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
    Philips schiet omhoog na schikking 29 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium