beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX levert in

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,9 procent op 518,37 punten. 

Beurzen in Europa, maar ook in Azië, stonden vanochtend onder druk, nadat China een nieuwe veiligheidswet voor Hongkong presenteerde. Ook de Amerikaanse beurzen staan vanmiddag een lagere opening te wachten. Futures op hoofdgraadmeter S&P 500 koersten circa 0,8 procent lager. 

Vanochtend werd tijdens het jaarlijks Volkscongres in Beijing een ‘veiligheidswet’ voor Hongkong gepresenteerd, die indien aangenomen onder meer buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt. Oppositie voeren in Hongkong wordt daardoor een stuk moeilijker. 

Vorig jaar was de voormalige Britse kroonkolonie nog het toneel van maandenlange demonstraties, nadat de pro-Chinese regering in Hongkong strengere veiligheidswetten aankondigde.

De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat concrete details over de veiligheidswet nog ontbreken en waarschuwde de kwestie "zeer hard aan te pakken" als China de wet doorvoert. 

Analist Jim McCafferty van Nomura in Hongkong merkte op dat de coronapandemie ervoor heeft gezorgd dat het in de afgelopen maanden relatief rustig is geweest in de stadstaat. "Iedere poging door China om assertiever op te treden in Hongkong, zal leiden tot lokale onrust", aldus McCafferty, "en dat kan weer de bredere geopolitieke spanningen doen oplaaien."

CIO Ankit Khandelwal van Maitri Aasset Management zei dat de markten momenteel laveren tussen slechte macro-economische cijfers en handelsspanningen aan de ene kant, en steunmaatregelen vanuit de overheid aan de andere kant. "De spanning tussen de Verenigde Staten en China kunnen op korte termijn de richting van de markten bepalen", denkt Khandelwal.

Vrijdag werd de aftrap gegeven van de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese Volkscongres. China heeft voor het eerst in lange tijd geen groeidoel afgegeven. Sinds 1994 gaf het Volkscongres een groeiraming af bij diens jaarlijkse bijeenkomst. De Chinese premier Li Keqiang wees op "enkele factoren die lastig te voorspellen zijn".

De Chinese premier ging vrijdag dieper in op een obligatieprogramma om het herstel van de Chinese economie van de coronacrisis aan te zwengelen. De opbrengsten van het programma zullen naar lokale overheden gaan, om de werkgelegenheid, consumptie en investeringen aan te jagen. 

"Dit is een andere benadering als in het verleden, toen Chinese noodpakketten niet direct naar lokale overheden gingen", aldus strateeg Chaoping Zhu van JP Morgan Asset Management. "Dit betekent dat er meer geld beschikbaar is om lokale werkgelegenheid en economieën te stimuleren."

Desondanks stelden de maatregelen volgens Zhu wat teleur voor Chinese investeerders, aangezien dit betekent dat er minder kapitaal naar aandelen en vastgoed gaat. "De overheid heeft geen haast met een nieuwe ronde agressieve stimuleringsmaatregelen. Het injecteren van geld zou ervoor zorgen dat de vastgoedprijzen opnieuw scherp stijgen", aldus de strateeg van JPMorgan.  

De olieprijs daalde donderdag met 5,9 procent na een sterke stijging in de afgelopen dagen. De olieprijs is in mei alleen al zo'n 80 procent gestegen vanwege het toenemende optimisme over de productie-inperkingen van OPEC+, de afgenomen schalieproductie in de Verenigde Staten en de toenemende vraag naar brandstof nu coronamaatregelen wereldwijd worden versoepeld en consumenten er weer vaker op uit trekken.

"Gezien de productieverlagingen en de verbeterde economische vooruitzichten is er geen reden waarom de olieprijs niet nog wat verder kan stijgen", denkt marktanalist Craig Erlam van Oanda. 

Hij meent wel dat het opwaarts potentieel beperkt is, gezien het recente forse herstel. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0898.

Beleggers hebben vandaag oog voor de vrijgave van de notulen van de Europese Centrale Bank. Amerikaanse en Britse beleggers maken zich daarnaast op voor een lang weekend. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day, terwijl in Londen sprake is van een zogeheten bank holiday.

Stijgers en dalers

Onder de veelal roodgekleurde hoofdaandelen was Prosus met 3,4 procent de grootste daler. Heineken en Unilever verloren tot 1,7 procent. ABN AMRO vond de weg omhoog met een plus van 3,5 procent en ook Unibail-Rodamco-Westfield won 3,4 procent. 

In de AMX verloor Altice Europe 3,5 procent. Donderdag daalde de kabelaar, na een kwartaalupdate, al 14 procent. Aalberts daalde eveneens met 3,5 procent. PostNL won 2,0 procent.

Onder de kleinere aandelen won Neways 1,3 procent. Accell verloor 4,8 procent. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext