beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

2e Update: Just Eat Takeaway koopt Grubhub met aandelen

(ABM FN-Dow Jones) Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com heeft een akkoord met Grubhub voor een volledige overname van het Amerikaanse bedrijf, door middel van een aandelenruil. Dat maakte het Nederlands-Britse bedrijf woensdagavond bekend.

Volgens de deal krijgen aandeelhouders Grubhub certificaten ter waarde van 0,671 aandeel Just Eat Takeaway.com, in ruil voor een aandeel Grubhub, dat daarmee impliciet wordt gewaardeerd op 75,15 dollar, op basis van een slotkoers van het Europese bedrijf van 98,60 euro op dinsdag 9 juni. Grubhub wordt daarmee als geheel op 7,3 miljard dollar gewaardeerd. 

Topman en oprichter Matt Maloney van Grubhub komt in het management board van Just Eat Takeaway.com en twee niet-uitvoerende bestuurders bij het Amerikaanse bedrijf worden commissarissen in het fusiebedrijf, dat gevestigd zal zijn in Amsterdam. Er komt een beursnotering in de VS. 

"Het is heel spannend dat we de grootste voedselbezorger ter wereld buiten China kunnen creëren", zei topman Jitse Groen van Just Eat Takeaway.com. Hij ziet zichzelf en de oprichter van Grubhub als de twee veteranen die op twee continenten de nieuwe markt van online maaltijdbezorgen ontgonnen.

Grubhub begon in Chicago. "Het combineren van de twee bedrijven die het allemaal zijn begonnen zal betekenen dat de twee wegbereiders een duidelijke mondiale leider zijn geworden", aldus CEO Matt Maloney van Grubhub. "We delen een focus op een hybride model dat extra waarde legt op onafhankelijke restaurants, wat bijdraagt aan winstgevende groei." 
De fusie creëert een transatlantische maaltijdbezorgreus in een tijd waarin sectorgenoten schaaluitbreiding nastreven in een markt die snel groeit maar ook veel concurrentie kent.

Het aandeel Grubhub sloot woensdag 2 procent hoger op 49 dollar en steeg nabeurs op Wall Street nog eens 7 procent tot 63 dollar.

Grubhub was in gesprek over een overname met Uber Technologies, maar dat gesprek verliep moeizaam door diverse kwesties, zoals wie het mededingingsrisico moet dragen. CNBC wist woensdag te melden dat Uber zich terugtrekt. Volgens CNBC zou een deal tussen Grubhub en een Europese koper wellicht eerder groen licht krijgen van toezichthouders.

Het zou de tweede grote fusie in korte tijd zijn voor het Nederlandse Takeaway.com, dat eerder dit jaar fuseerde met het Britse Just Eat. De marktwaarde van Grubhub is ongeveer 5,3 miljard dollar en die van Just Eat Takeaway.com 14,6 miljard euro.

De deal stuit vermoedelijk niet op mededingingsbezwaren, maar de aandeelhouders kunnen nog wel dwars gaan liggen. Het aandeel Just Eat Takeaway.com daalde 13 procent op berichten over een mogelijk op handen zijnde transatlantische fusie. Dat is doorgaans geen goed teken.

Analist Giles Thorne van Jefferies stelt dat Takeaway.com hetzelfde spel speelt als bij de overname van Just Eat, door hem gekarakteriseerd als "opportunistisch grensoverschrijdend landjepik", al is er wel het verschil dat Grubhub een aanzienlijke grotere hap is om door te slikken. De waardering op 75 dollar voor een aandee Grubhub is wel hoger dan de 70 dollar die hij verwachtte.

Update: om informatie toe te voegen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Takeaway.com