beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 570,52 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Het Damrak schommelde vrijdag tussen lichte winsten en verliezen, vanwege de aanhoudende stijging van het wereldwijde coronavirus-infecties en zorgen over het economisch herstel.

Een V-vormig herstel is volgens marktvolgers steeds minder waarschijnlijk, gezien de wereldwijd aanhoudende golf van aangekondigde ontslagen, de versnelde stijging van het aantal infecties in de VS en de hernieuwde aanscherping van maatregelen in onder andere Hongkong en Australië om een verdere verspreiding van het coronavirus te beteugelen.

Vooruitblikkend zei ING dat het economisch herstel volgende week tot uiting kan komen in positieve macro-publicaties. "Wat er daarna gebeurt, hangt echter af van de beleidsmakers, aangezien de overheidssteun op de arbeidsmarkt afneemt en de besprekingen over het EU-herstelfonds voortduren", aldus ING.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse industrie in mei nog minder heeft geproduceerd dan in april. In mei daalde de productie met 12,5 procent, na een krimp met 11,0 procent in april.

De industriële productie in Frankrijk liet in mei een herstel op maandbasis zien, terwijl deze op jaarbasis met een kwart terugviel. De stijging van bijna 20 procent op maandbasis was wel beduidend beter dan verwacht.

Ook de Italianen konden vrijdag over mei een productieherstel melden. Die was zelfs robuust met een stijging van ruim 40 procent op maandbasis. Ook hier op jaarbasis nog geen plussen, want ten opzichte van mei 2019 daalde productie nog altijd met bijna 30 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse producentenprijzen in juni onverwacht zijn gedaald. De prijzen daalden met 0,2 procent, terwijl er een stijging van 0,4 procent verwacht werd.

De euro/dollar noteerde op 1,1311. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1284 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1281 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,3 procent hoger. Het Internationaal Energieagentschap heeft vrijdag zijn prognoses voor 2020 voor de olievraag licht opwaarts bijgesteld, maar waarschuwde voor meer onzekerheid vanwege de recente toename van het aantal coronabesmettingen en de herinvoer van maatregelen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 4,6 procent, gevolgd door ASR Nederland en ABN AMRO met winsten van respectievelijk 4,0 procent en 3,6 procent.

Topman Ruud van Dusschoten van ING liet tegenover De Telegraaf weten dat ING nog eens een kwart van de Nederlandse kantoren wil sluiten.

Halfgeleiders ASML en ASMI deden het vrijdag goed na koersdoelverhogingen. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor ASML van 275 naar 380 euro en JPMorgan stelde het koersdoel voor ASMI opwaarts bij naar 155 euro. ASML steeg 1,3 procent, terwijl ASMI 1 procent steeg.

Galapagos was met een verlies van 3,5 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen. Prosus verloor 2,1 procent, Adyen daalde 1,4 procent en Akzo Nobel leverde tevens 1,4 procent in.

In de AMX ging OCI aan kop. Het aandeel steeg 2,7 procent. Signify won 2,3 procent, Air France-KLM won 1,3 procent en Arcadis noteerde 1,8 procent hoger.

BAM Groep heeft van BubbleDeck een claim gekregen die in de buurt van de 10 miljoen euro ligt en verband houdt met de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het aandeel steeg 2,2 procent.

Aperam verloor 0,5 procent. Pharming daalde 1,2 procent en Intertrust noteerde 0,3 procent lager.

In de Smallcap ging Vastned aan kop met een winst van 2,7 procent. Sligro won 2,1 procent en Acomo dikte 1,1 procent aan. TomTom bungelde onderaan met een verlies van 3,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 3.161,01 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext