beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten en sloot zo de maand juli met verlies af.
 
De AEX index daalde 0,7 procent tot 547,48 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

De Amsterdamse techfondsen profiteerden vrijdag op de laatste dag van deze maand in eerste instantie van de enorme winsten van de grote Amerikaanse techbedrijven, waardoor beleggers ook even de zorgen over de mondiale economie leken te vergeten. Maar gedurende de handelsdag staken die zorgen toch weer de kop op.
 
Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management merkte op dat Europa vanmorgen toch al wat achterbleef op het optimisme over de cijfers van de Amerikaanse techfondsen. "De zorg over het coronavirus lijkt nu toch weer de kop op te steken, evenals het besef dat een vaccin mogelijk langer op zich zal laten wachten dan verwacht. Bovendien is het toch echt vakantietijd nu en zijn de volumes laag. Daarentegen, als er komend weekeinde weer een positief verhaal naar buiten komt, kan het sentiment zo maar weer omslaan", zei Schutte

Op maandbasis sloot de AEX de maand juli af met een verlies van 2,6 procent. Eind juni noteerde de AEX op 559,73 punten.

De markt haalde aanvankelijk nog steun uit inkoopdata voor de Chinese industrie. Maar Europese macrocijfers stemden vrijdag in de loop van de ochtend weinig hoopvol. De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal harder dan verwacht gekrompen. Op kwartaalbasis daalde het bruto binnenlands product met 12,1 procent. Op jaarbasis kromp de economie het afgelopen kwartaal zelfs met 15,0 procent. Volgens econoom Bert Colijn van ING is een V-vormig economisch herstel inmiddels wensdenken.

De Franse economie kromp in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 13,8 procent, terwijl het Spaanse bruto binnenlands product met 18,5 procent daalde afgelopen kwartaal.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in juni wel weer gestegen op jaarbasis, na al een fors herstel in mei. De verkopen stegen afgelopen maand op jaarbasis met 5,9 procent. Op maandbasis was echter sprake van een daling met 1,6 procent. Ook de Nederlandse detailhandel liet in juni herstel zien. Deze zette in juni 9,8 procent meer om, na een stijging van 8,2 procent in mei. Dat is de grootste groei sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde cijfers in 2005.

Gedurende de tweede helft kwam uit de VS het nieuws dat de persoonlijke inkomens in juni met 1,1 procent zijn gedaald, terwijl de uitgaven met 5,6 procent stegen. Het consumentenvertrouwen in de VS is in juli toch weer verslechterd, terwijl de inoopmanagersindex van Chicago weer op groei wijst.

Vooruit kijkend zeiden analisten van ING in de komende handelsweek met name uit te kijken naar Amerikaanse arbeidsdata, de detailhandelsverkopen en het rentebesluit van de Bank of England "nu we beginnen te zien wat de gevolgen zijn van de verdere versoepeling van lockdowns".

De euro/dollar noteerde op 1,1813. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1844 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1846 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,3 procent lager.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 2,7 procent, gevolgd door ASMI en ArcelorMittal met winsten van respectievelijk 2,6 procent en 2,0 procent.

Royal Dutch Shell was met een verlies van 2,5 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen, Unilever, net als Shell een zwaargewicht in de index, daalde 1,5 procent en Heineken leverde 1,7 procent in.

In de AMX werden de cijfers van Altice met applaus ontvangen. De Franse kabelaar koerste 5,9 procent hoger. Volgens de analisten van Credit Suisse waren de omzetontwikkelingen bij Telecom conform verwachting, maar de omzet bij de divisie Construction lag hoger en ook sneed Altice dieper in de kosten dan verwacht. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 4,00 naar 4,20 euro bij handhaving van het Neutraal advies.

Ook cijfers van Basic-Fit konden de goedkeuring van beleggers wegdragen met een winst van zelfs 7,9 procent. ING sprak van een indrukwekkende ledenaanwas. Basic-Fit zag volgens analist Marc Zwartsenburg "slechts" 9 procent van de leden hun abonnement opzeggen in het tweede kwartaal waarin de lockdown-maatregelen van kracht waren. "Dit is minder dan normaal", aldus Zwartsenburg, die evenwel stelde dat dit ook deels kan komen door de kredieten of vergoedingen die leden nog op hun kaart hebben staan.

Eurocommercial won 3,2 procent, Intertrust steeg 2,0 procent en PostNL noteerde 1,5 procent hoger. Pharming was met een verlies van 6,0 procent de sterkste daler van de Midkap, Arcadis daalde 2,6 procent en Flow Traders verloor 1,6 procent.

Air France-KLM blijft ook in de hoek zitten waar de klappen vallen. De kwartaalcijfers werden onthaald met een koersdaling van 2,4 procent. De luchtvaartmaatschappij kan zich volgens ING opmaken voor een traag herstel, zeker als het gaat om de winstgevendheid. In Europa starten de vluchten weer wat op, maar intercontinentale vluchten blijven ver onder het oude niveau. ING stelt dat dit vooral geldt voor het Verre-Oosten en Noord en Zuid-Amerika, die doorgaans flink bijdragen aan de winst.

Onder de kleinere aandelen won Brunel 1,8 procent na cijfers. Voor KBC waren de cijfers sterk genoeg om het aandeel op de kooplijst te zetten. Ordina steeg 8,9 procent en Accell noteerde 3,1 procent hoger. TomTom verloor 2,8 procent en Wereldhave daalde 1,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.248,61 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen