beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,0 procent tot 556,80 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

De markt verwerkte vrijdag met name de Fed-beleidswijziging, die voorzitter Jerome Powell donderdag tijdens zijn openingsspeech van de jaarlijkse Jackson Hole-bijeenkomst aankondigde. Powell zei dat de centrale bank zijn beleid van preventief verhogen van de rente om de inflatie tegen te gaan zou opgeven.

Powell ontvouwde tijdens de dit jaar vanwege het coronavirus virtuele bijeenkomst een nieuwe strategie waarin de centrale bank periodes zal tolereren waarin de inflatie hoger is dan 2 procent om periodes te compenseren waarin deze onder de 2 procent grens ligt.

"Beleggers wisten uiteindelijk niet zo goed wat ze met dit nieuws aan moesten. De aanpassing van de inflatiedoelstelling was eigenlijk een bevestiging van wat de markt al had verwacht", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

Vooruitblikken op de aanstaande handelsweek zeiden analisten van ING onder andere uit te kijken naar arbeidsdata, evenals een reeks inkoopmanagersindices. Dit zullen volgens hen de belangrijkste publicaties zijn aangezien die waarschijnlijk de impact van de heropening van economieën weerspiegelen. "Er zijn tekenen van een V-vormig herstel in sommige markten, maar de onzekerheid domineert nog steeds", aldus de analisten.

In Europa werd vrijdag op macro-economisch vlak bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in september onverwacht lager is uitgekomen dan verwacht, terwijl de index over augustus licht opwaarts werd bijgesteld, maar nog altijd onder 0 bleef.

De economische groei van Frankrijk over het tweede kwartaal daalde in een definitieve lezing met hetzelfde percentage als in de eerste meting, namelijk met 13,8 procent op kwartaalbasis en met bijna 19 procent op jaarbasis. De inflatie van het land over augustus kende vrijdag voorlopig een lichte daling.

Van de eurozone werd vrijdag het definitieve consumentenvertrouwen bekend die met 14,7 negatief een lichte verbetering liet zien, die ook al in een voorlopige meting werd gemeld.

De indicator was beter dan verwacht, wat duidt op een groei van het bbp met dubbele cijfers in het derde kwartaal. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit groeitempo doorzet in het vierde kwartaal, zei ING econoom Peter van den Houte.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de persoonlijke inkomens in juli met 0,4 procent zijn gestegen, terwijl de uitgaven 1,9 procent stegen. De PCE kernprijsindex steeg op maand- en kwartaalbasis respectievelijk 0,3 procent en 1,3 procent.

De activiteit in de regio Chicago is in augustus minder hard gestegen dan een maand eerder, terwijl het consumentenvertrouwen steeg. De inkoopmanagersindex daalde van 51,9 in juli tot 51,2 deze maand. De index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen steeg van 72,5 in juli tot 74,1 in augustus.

De euro/dollar noteerde op 1,1899. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1820 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1821 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vrijwel vlak.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,0 procent. 

Onder de hoofdfondsen waren het de financiële waarden die in de lift zaten. Verzekeraar ABN AMRO won 2,4 procent. ING steeg 1,8 procent, Aegon won 1,0 procent en NN Group noteerde 0,7 procent hoger. ASR Nederland won 0,1 procent.

Voor de verandering voerden technologie-aandelen de dalers aan. Prosus daalde 1,7 procent, ASML verloor 0,9 procent en Adyen noteerde 2,9 procent. Just Eat Takeaway.com leverde 1,7 procent in.

In de AMX ging Eurocommercial Properties fier aan kop met maar liefst 5,1 procent. Het vastgoedfonds rapporteerde cijfers die met instemming werden onthaald. De cijfers waren volgens JPMorgan beter dan verwacht. 

OCI noteerde daarentegen onderaan met een verlies van 3,0 procent. Het aandeel leverde donderdag al waarde in na cijfers.

Corbion steeg 2,3 procent, NSI won 1,5 procent en Flow Traders dikte 1,3 procent aan.

Onder de kleinere aandelen won Vivoryon 9,8 procent. Het Duitse Vivoryon Therapeutics is van plan zijn statutaire zetel naar Amsterdam te verplaatsen, waarmee het biotechbedrijf een naamloze vennootschap naar Nederlands recht wordt.

Alfen won opnieuw 5,9 procent, nadat het aandeel woensdag al 24 procent steeg na cijfers.

Sif Holding verloor juist 2,2 procent na cijfers. Sif zag in de eerste helft van 2020 de productie dalen, maar wist de bijdrage wel op te voeren. ING bleek vooral te spreken over de EBITDA en de kaspositie. "Het is positief dat Sif een hoger EBITDA resultaat boekte in het tweede kwartaal, waardoor de kans groter wordt dat Sif de outlook kan halen", aldus ING.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index licht hoger.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium