beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

IMCD uitblinker op groen Beursplein 5

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,5 procent tot 558,43 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,1 procent.

Het Damrak is woensdag hoger gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. De markt rekent erop dat de Amerikaanse centrale bank zal aankondigen zijn rentebeleid tot eind 2023 ongewijzigd te laten en het rentetarief op bijna nul te laten. Volgend op het rentebesluit geeft voorzitter Jerome Powell een persconferentie.

Investment manager Simon Wiersma zei te verwachten dat Powell zal hintten op meer stimulering. "Dat zal waarschijnlijk niet in de vorm van negatieve rentes zijn, maar wellicht wat wordt genoemd 'yield curve control'. In dat geval zal de Fed proberen ook de rentes op langer lopende staatsobligaties laag te houden", aldus Wiersma.

De Britse consumentenprijzen zijn in augustus op jaarbasis gestegen met 0,5 procent, tegen 1,1 in juli. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,4 procent. Vanmiddag kwam uit de VS het nieuws dat de verkopen in de Amerikaanse detailhandel in augustus op maandbasis zijn gestegen, maar in een lager tempo dan in de voorgaande maand.

"Dit bevestigt opnieuw onze visie van een afvlakking in consumentenactiviteit onder het niveau van voor Covid", zei ING-econoom James Knightley.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers steeg in september wel, en zelfs naar een recordniveau. De index steeg van 78 naar 83. Het aantal hypotheekaanvragen daalde vorige week in de VS met 2,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1845. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1848 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1845 op de borden.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 11 september zijn gedaald met 4,4 miljoen vaten tot een totaal van 496,0 miljoen vaten. Olie noteerde woensdag tot 4,0 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door IMCD met een winst van 9,2 procent. IMCD haalde circa 400 miljoen euro op met een dinsdag aangekondigde aandelenuitgifte voor de overname van het Indiase Signet Excipients. IMCD gaf een korting op de aandelen van 1,9 procent. ING sprak van een positieve stap voor het bedrijf en Berenberg verhoogde het koersdoel voor IMCD van 85,00 naar 100,00 euro. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel met 3 euro naar 98,00 euro.

Adyen was de op één na sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 3,0 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco-Westfield, dat 2,5 procent won, en ArcelorMittal met een winst van 2,0 procent. Ahold Delhaize was de sterkste daler met een verlies van 1,0 procent.

ING daalde 0,8 procent. Sectorgenoot ABN AMRO verloor 0,2 procent en Aegon daalde 0,7 procent.

In de Midkap kon Eurocommercial Properties opnieuw op bijval van beleggers rekenen met een koerswinst van 6,4 procent. Het aandeel zit al enkele dagen in de lift.

Signify steeg 3,9 procent, mogelijk omdat Osram zich wat positiever uitliet over de omzetontwikkeling dit jaar. Fagron won 1,4 procent en Aperam noteerde 2,4 procent hoger. Air France-KLM daalde 0,9 procent, terwijl Basic-Fit 1,3 procent zag vervliegen.

Fugro steeg met 4,6 procent. De bodemonderzoeker heeft een vijfjarig contract ontvangen van het Amerikaanse leger voor de levering van landmeetkundige- en kaartdiensten. De financiële details van het contract werden niet vermeld.

Onder de kleinere aandelen won ForFarmers 0,9 procent. Het aandeel won dinsdag ook al 3,6 procent na een update van de bedrijfsstrategie.

Wereldhave steeg 6,5 procent, Van Lanschot noteerde 3,3 procent hoger en Accsys won 2,4 procent. Avantium daalde 2,6 procent, terwijl Kendrion 1,1 procent verloor.

Het lokaal genoteerde CM.com verloor 4,9 procent na een succesvolle emissie. Bij de plaatsing van nieuwe aandelen bij professionele beleggers werd 31,8 miljoen euro opgehaald. CM.com gaf hierbij een korting van ruim 7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 3.418,78  punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext