beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Adyen en Randstad uitblinkers in rode AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,9 procent tot 612,46 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,7 procent.

De AEX kwam vrijdag onder druk te staan, nadat de France farmaceut Sanofi bekendmaakte dat zijn coronakandidaatvaccin, dat het samen met de Britse farmareus GlaxoSmithKline ontwikkelt, vertraging oploopt vanwege een onvoldoende immuunrespons bij ouderen tijdens een studie. Nederland heeft 11,7 miljoen doses van dit vaccin besteld.

Daarnaast blijven de Brexit-besprekingen een bron van onzekerheid, nadat de Britse premier Boris Johnson donderdag zei dat er "een grote kans" is op een no-deal scenario. Zondag valt er mogelijk een besluit en handelaren lijken in aanloop hiernaartoe niet te veel risico te willen nemen.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management wijst erop dat naast het teleurstellende nieuws over het coronavaccin van Sanofi en GSK en een dreigende no-deal Brexit, berichten over een strengere lockdown in Duitsland op het sentiment drukten.

Schutte zei tevens te verwachten dat de IPO-gekte eerder deze week met de beursgangen van DoorDash en Airbnb beleggers enigszins kopschuw zou hebben gemaakt vanwege de te ver doorgeslagen waarderingen, maar onderliggend ligt de markt er volgens hem nog even sterk bij. "Op indexgebied gebeurde er niet zo veel", zei Schutte.

"Het is de laatste drukke week voordat de kerststilte begint en er zijn veel belangrijke publicaties om naar uit te kijken", zeiden analisten van ING vooruitblikkend naar de komende handelsweek. Zij kijken met name uit naar reeks monetaire beleidsbijeenkomsten in de Verendigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Noorwegen en Zwitserland, evenals enkele belangrijke cijfers op het vlak van inflatie en werkgelegendheid. Ook worden de voorlopige inkoopmanagersindexen gepubliceerd. 

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse consumentenprijzen in november zijn gedaald. Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse producentenprijzen in november zijn gestegen. Ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in december gestegen. De vertrouwensindex steeg van 76,9 eind november naar 81,4 deze maand.

De euro/dollar noteerde op 1,2115. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2135 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2136 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,1 procent lager.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 4,3 procent. Randstad steeg 3,4 procent na een positieve winstwaarschuwing. Analisten reageerden enthousiast op het meevallende omzetherstel in het vierde kwartaal. Verschillende banken verhoogden het koersdoel voor Randstad en Deutsche Bank gaf een koopadvies af. 

Just Eat Takeaway won 0,5 procent en Prosus 0,7 procent.

De grootste dalers waren de financials. ING daalde 2,1 procent, ASR 2,4 procent en Aegon 4,0 procent. Donderdag kwam Aegon met een nieuwe strategie. Berenberg besloot vrijdag het koersdoel voor de verzekeraar te verhogen, maar Kepler Cheuvreux deed juist het tegenovergestelde. Bank of America verhoogde ook het koersdoel voor Aegon, maar herhaalde ook het verkoopadvies voor de verzekeraar.

In de AMX boekten bijna alle fondsen verlies. PostNL deed de beste zaken met een bescheiden koerswinst van 0,8 procent. Signify was de sterkste daler met een verlies van 3,9 procent, gevolgd door Boskalis met een verlies van 3,4 procent.

Fugro leverde eveneens 3,4 procent in. Fugro rondde de claimemissie af, waarbij de zogeheten 'rump' plaatsing ook slaagde.

Bij de smallcaps ging Accsys met een winst van 5,5 procent aan kop, terwijl Ordina 2,4 procent steeg. Donderdagavond werd een tussentijds dividend van 9,5 cent per aandeel Ordina goedgekeurd.

ICT Group steeg 1,9 procent. ICT is door Cargill geselecteerd voor een nieuw groot project in het Duitse Krefeld.

Van Lanschot en Sif Holding waren met verliezen van 2,8 procent en 3,6 procent de sterkste dalers in de AScX.

Bij de lokaal genoteerde aandelen viel Fastned op met een stijging van 10,1 procent. Eurocastle steeg ruim 11,0 procent, na een meevaller van 2,2 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6  procent lager op 3.646,42 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium